Jaarlijks verdrinken in België een aantal jonge kinderen. Wanneer we naast de dodelijke verdrinkingen ook de onderdompelingen die leiden tot een ernstige handicap (wegens zuurstofgebrek) in aanmerking nemen, dan neemt de impact van het fenomeen verdrinking nog eens aanzienlijk toe. Verlies jonge kinderen nooit uit het oog, ook niet als ze net kunnen zwemmen of als het over enkele centimeters water in de badkuip gaat.
De Hoge Gezondheidsraad ontmoedigt zwemmen met baby’s jonger dan 12 maanden in de Belgische zwembaden, omdat een baby (kwetsbaar wegens hyperactieve slijmvliezen of immature longen) beter niet met chloordampen in contact komt. De voordelen van zwemmen en bewegen voor een heel jong kind in het water wegen op dit moment niet op tegen het risico van mogelijke infecties. Neem dus zelf meer tijd voor de gewenning van je baby aan water.
Watergewenning en babyzwemmen kan van zodra je baby 1 jaar oud is in goede hygiënische omstandigheden en in gecontroleerde zwembaden. Zwemmen is aan te raden voor kinderen vanaf 4 jaar. Pas dan kan een kind de zwemtechniek goed aanleren en zich juist in het water bewegen.
Zwembaduitbaters moeten alles in het werk stellen om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Er zijn wettelijk verplichte veiligheidsmaatregelen, bv. het aantal redders.
Sommige zwembaden zijn uitgerust met elektronische detectiesystemen die het mogelijk maken (bijna-)verdrinkingsgevallen zo snel mogelijk op te merken.
Volgende eenvoudige hygiënemaatregelen voor alle bezoekers verkleinen het risico op infecties:
Als je een plonsbadje of een zwembad in je tuin plaatst, blijf dan buiten actief toezicht houden. Zelfs in een klein beetje water kan een kind verdrinken. Gebruik water van drinkwaterkwaliteit (geen regenwater) om het zwembad te vullen. Om besmetting van het water te vermijden, is het belangrijk dat je het zwembad reinigt en het water ontsmet en regelmatig ververst.
In Frankrijk is èlk zwembad bij wet verplicht om voorzien te zijn van een beveiliging. De aanvaarde systemen zijn ofwel een afsluitbare zwembadoverkapping, een omheining van minimaal 120cm hoog of een goedgekeurd zwembadalarm. In België is men nog niet zo ver.
Om het veilig te houden voor je kindje bij een zwembad of vijver in de tuin (of nabije omgeving, zoals bij de buren), kan je de volgende maatregelen nemen:
De zee en het strand zijn heel aantrekkelijk voor kleine en grote kinderen. Zodra ze het zand en het water zien, zijn ze niet te houden en zullen ze snel op ontdekkingstocht gaan. Toezicht door een volwassene, aangepast schoeisel en een degelijke bescherming tegen de zon zijn de vaste ingrediënten van een zorgeloos dagje zon, zee en zand. Laat je kind wennen aan het geluid en de beweging van de golven en aan het koude water. Verdrinking is het grootste gevaar aan zee.
Deze helpen kinderen die nog niet goed kunnen zwemmen om te blijven drijven. Het is geen middel waarmee je verdrinking kunt voorkomen. Daarvoor zijn alleen reddingsvesten geschikt. Ook als je een veilig zwemhulpmiddel gebruikt geldt: laat je kind niet alleen in het water, blijf altijd in de buurt.
Ga je zwemmen, doe je kind dan zwemvleugels om. Doordat je kind deze zwemvleugels om de bovenarm draagt, kan hij of zij het hoofd beter boven water houden. Gebruik opblaasbare vleugeltjes met meerdere luchtkamers. Let erop dat er veiligheidsventielen in zitten. Als het vleugeltje lek raakt, dan is er nog drijfvermogen over. Doe ze om de bovenarm van je kind, dicht bij de oksels en blaas ze vervolgens op. Doe af en toe de bandjes eens af en ondersteun je kind goed. Zo voelt het ook hoe het is om in het water te drijven en bewegen zonder de bandjes. Het lijken tegenstrijdige adviezen die we hier geven, maar het is voor je kind goed om te voelen wat het verschil is tussen drijven in het water met en zonder bandjes. Als je kind een keer in het water valt zonder bandjes, dan is hierdoor ook de kans kleiner dat hij of zij in paniek raakt.
Dit is een opblaasbare band die om het middel wordt gedragen. Let wel: het is speelgoed en geen zwemhulpmiddel, gebruik dus alleen een zwemband als je kind goed kan zwemmen. Een kind kan namelijk makkelijk uit deze zwemband glijden. Ook kan het gebeuren dat de zwemband zo strak om het lichaam zit, dat kinderen (én volwassenen!) in de zwemband blijven hangen en niet meer rechtop kunnen komen wanneer ze op de kop in het water hangen. Kan je kind nog niet goed zwemmen? Gebruik de zwemband dan altijd in combinatie met zwemvleugels.
Een zwemzitje is een opblaasbare band met een zitje waarin je kind kan zitten. Het is vooral bedoeld om kleine kinderen aan water te laten wennen.
Er zijn ongevallen bekend waarbij de zwemzitjes zijn gekanteld, blijf dus altijd bij je kind. Let er bij het eerste gebruik goed op dat het zitje niet kan kantelen als je er tegen duwt.
Voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud zijn er zwempakken met drijfvermogen op de rug en de borst en een drijvende kraag. We raden het gebruik van zo’n zwempakje aan voor kinderen ouder dan 2 jaar die niet kunnen zwemmen. Het drijfvermogen van het pakje zit hoog, zodat het kind verticaal in het water drijft als het niets doet. Het kind moet wel zelfstandig het hoofd boven water houden. Een voordeel van dit pakje is dat jonge kinderen het zwempakje niet zelf uit kunnen trekken en dat het niet lek kan of kan leeglopen. Het zwempak is geen reddingsvest, dus zoals bij alle zwemhulpmiddelen geldt ook hier: blijf in de buurt van je kind.
Verschijningsdatum: november 2017, revisie september 2024
MEER WETEN? |