Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf redenen om voor een bachelor te kiezen

Een professionele bacheloropleiding stoomt je klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. Je verwerft een stevige basis theorie én flink wat praktijk. Zo kan je vlot aan het werk of nog verder studeren. Twijfel je nog of een bachelor aan de hogeschool iets voor jou is? Hier zijn vijf redenen om je op weg te helpen.

1. Je combineert denken en doen

In een professionele bacheloropleiding krijg je een mooie mix van theorie en praktijk. Je bouwt een stevige basis theorie op en die kennis mag je ook meteen toepassen in de praktijk. Op de campus train je je vaardigheden tijdens cases en simulaties. Daarnaast duik je ook geregeld het werkveld in voor uitstappen, projecten, stages … 

2. Je kickstart je carrière

Professionele bacheloropleidingen staan nauw in contact met het werkveld. Je krijgt les van praktijkexperten die met veel passie hun ervaring en kennis overbrengen. En uiteraard mag je ook zelf volop aan de slag. Bijvoorbeeld tijdens bedrijfsbezoeken, projecten voor bestaande opdrachtgevers, een stevige stageperiode ... 

Zo doe je niet alleen nuttige werkervaring op. Je legt ook al interessante contacten voor later. Fun fact: veel van onze studenten hebben al een job(aanbieding) te pakken nog voor ze afgestudeerd zijn. 

3. Je bent fan van persoonlijk contact

Aan de hogeschool zal je minder opgaan in de massa. Net zoals aan de universiteit vind je er ook grotere aula’s, maar die zijn vooral bedoeld om theorievakken te volgen. 

  • Praktijklessen krijg je sowieso in kleinere groepjes. Zo kan je op tijd (extra) uitleg vragen en bouw je een goede band op met je medestudenten en lesgevers. 
  • Lectoren kennen je bij naam - als je voldoende naar de les gaat natuurlijk - en hun deur staat altijd open als je een vraag hebt.
  • Daarnaast heeft elke opleiding z’n eigen studentenbelegeider(s) waar je ook kan aankloppen als je vastloopt in je opleiding of met een persoonlijk probleem zit. 

4. Je wil je opties openhouden

Vroeger hoorde je vaak: ‘Probeer maar eerst unief en als dat niet lukt kan je nog naar de hogeschool’. Tegenwoordig is het net omgekeerd. Als je twijfelt over je slaagkansen, raden studieadviseurs vaak aan om met een professionele bachelor te beginnen. Zo bouw je gaandeweg kennis, skills én zelfvertrouwen op en hou je je je opties open. 

Wil je na je professionele bachelor nog iets bijstuderen? Kan altijd nog! Zo kan je gaan voor een banaba (rechtstreeks), een tweede bachelor (vaak via een verkort programma), een master aan de universiteit (via een schakelprogramma) ... 
 

5. Je verlegt je grenzen

Het aantal studenten in een professionele bachelor dat naar het buitenland trekt, neemt jaar na jaar toe. Opleidingen werken intensief samen met internationale partners zodat je een deel van je studieprogramma of stage in het buitenland kan doen.

Geen zin, budget of tijd om zelf naar het buitenland te gaan? In alle opleidingen kan je ook gewoon thuis op de campus proeven van internationalisering. Dan krijg je bijvoorbeeld gastcolleges van buitenlandse lectoren of werk je samen aan projecten met andere internationale studenten. Handig toch? 
 

Goed om weten

  • Je hebt voldoende leerkrediet nodig om aan een professionele bachelor te kunnen starten. 
  • Tot en met schooljaar 2024-2025 kan je met eender welk secundair diploma derde graad inschrijven voor een bacheloropleiding. 
  • Na schooljaar 2024-2025 kan je in een bachelor inschrijven met een diploma secundair onderwijs niveau vier. Dat behaal je na het:
    • zesde jaar van de Doorstroomgerichte Finaliteit (vroeger ASO, TSO, KSO),
    • zesde jaar van de Dubbele Finaliteit (vroeger TSO & KSO) 
    • zevende jaar gericht op hoger onderwijs van de Arbeidsgerichte Finaliteit (vroeger BSO).

Welke professionele bachelor past bij jou? Neem een kijkje in

ons opleidingsaanbod

Of misschien is

een graduaat iets voor jou?