Overslaan en naar de inhoud gaan

AI voor sociale dienstverlening

AI voor sociale dienstverlening

AP start een project rond AI voor sociale dienstverlening, waarmee sociaal geörienteerde organisaties willen helpen AI-tools sneller en gebruiksvriendelijk te integreren in hun werking.

Projectvoorstel

Dankzij de baanbrekende recente ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI ontstonden er nieuwe toepassingen die een ongezien begrip van taal vertonen. Deze revolutionaire technologie raakte snel bekend bij een breed publiek dankzij toegankelijke applicaties zoals ChatGPT en Copilot. Ook in de professionele context zet men steeds meer in op deze tools.

Vanuit de AP Hogeschool willen we deze krachtige AI tools inzetten om de sociale sector te versterken. Hiervoor willen we volgende activiteiten ontwikkelen tijdens het project:

AI om informatie toegankelijker te maken

We leggen een centrale database aan met relevante informatie voor welzijnswerk. We ontwikkelen een assistent die deze ontsluit via een eenvoudige chatfunctie, als antwoord op de vaak moeilijke en slecht navigeerbare informatie op dit ogenblik. Bovendien voorzien we ook een optie voor organisaties om eigen informatie toe te voegen aan de database. De ontwikkeling hiervan gebeurt iteratief via test- en feedbacksessies.

Communicatietools voor tekst en spraak 

AI kan ingezet worden voor communicatietools op maat voor maatschappelijke dienstverlening. We zetten communicatietools op die op basis van tekst en/of spraak ondersteuning bieden, zoals bijvoorbeeld vertalingen of de omzetting van formele taal naar begrijpbare taal. De samenvatting van gesprekken is ook een voorbeeld van een handige tool in deze context. Daarnaast zullen we inzetten op de optimalisering van prompts voor een specifieke context.

Ontsluiting relevante AI tools 

We voorzien een overzicht van AI-tools en identificeren samen met de maatschappelijke dienstverleningssector de meest relevante tools tijdens de rondetafelgesprekken. Daarnaast zullen we werken aan het overwinnen van mogelijke drempels. De toegankelijkheid van AI-tools is momenteel nog een drempel die verkleind kan worden d.m.v. trainingen, infoclips, tutorials. etc.

We streven naar sterke co-creatie met de sector en willen de tools optimaliseren op basis van verschillende testsessies. Alle resultaten van het project stellen we achteraf vrij beschikbaar. Verder zullen we zorgvuldig aandacht besteden aan de juridische en ethische aspecten.

TETRA-project 

Voor financiële ondersteuning werken we aan een TETRA-projectvoorstel dat zal inzetten op de transfer van kennis naar het werkveld. Indien goedgekeurd, zal het project een looptijd van 2 jaar hebben en starten in september 2025.

Gebruikersgroep

Om het project te ondersteunen zijn we op zoek naar leden voor de gebruikersgroep. Heb je interesse om ...

  • deze tools in te zetten binnen je organisatie?
  • na het project verder aan de slag te gaan met de resultaten?
  • je aanbod binnen de sociale sector te versterken?
  • het project mee vorm te geven door feedback te geven?
  • mee je schouders te zetten onder het inzetten van AI binnen de sociale sector?

Dan nodigen we jou van harte uit voor onze gebruikersgroep!

Als deelnemer van de gebruikersgroep word je gedurende het project op de hoogte gehouden van de evoluties en word je uitgenodigd voor de test- en feedbacksessies.

Via deze link ga je naar het aanmeldingsformulier voor het TETRA project. Dit is volledig vrijblijvend.

Wil je graag meer weten? Contacteer dan Wim Casteels (wim.casteels@ap.be).
 

Interesse?

Meld je nu aan!

Gerelateerde artikels