Overslaan en naar de inhoud gaan

Manu Keirse inspireert op Inclusiedag 2021

Manu Keirse en Dirk De Wachter 3

De elfde editie van de AP Inclusiedag is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het inspiratiemoment rond inclusie is een organisatie van de bacheloropleiding Orthopedagogie, met de samenwerking van de lerarenopleidingen Kleuteronderwijs en Lager Onderwijs voor de studenten uit de drie opleidingen. Dit jaar ging de Inclusiedag voor het eerst volledig online door en werden er ook leerlingen uit het secundair onderwijs uitgenodigd. Alle deelnemers genoten van een lezing door Manu Keirse en heel wat boeiende workshops. 

Wat is inclusie nu ook alweer? De inclusiegedachte vertrekt vanuit het idee dat ieder mens het recht heeft om deel uit te maken van de samenleving. Inclusie is er niet enkel voor personen met een handicap. Inclusie is er voor iedereen. Want binnen de inclusiegedachte wordt er niet gedacht vanuit doelgroepen en sectoren. Iedereen is welkom. Uitsluiting is bijgevolg een onrecht.  

Kwetsbaarheid en beperking

Manu Keirse kwam spreken over hoe leven vanuit kwetsbaarheid en beperking ook een goed leven kan zijn. Zijn boek ‘Goed Leven’ - samen uitgegeven met Dirk De Wachter - was hierbij het vertrekpunt.

Als eerste onderwerp kwam verlies en rouw aan bod. Wat de leerlingen uit het secundair onderwijs van deze lezing het meest is bijgebleven, is dat rouwen een proces is dat nooit stopt. Je raakt nooit volledig over het verlies van een persoon.

Nadien sprak Manu Keirse over leven met een beperking. Hij verklaarde dat nog niet zo lang geleden mensen met een beperking niet altijd op een eerlijke manier werden behandeld. Bijvoorbeeld: mensen die in een instelling zaten, bezaten enkel hun pyjama’s en pantoffels, omdat ze nooit buitenkwamen en weinig bezoek ontvingen.

Bekijk de volledige lezing, of lees verder onder de video.  

Een groot aanbod van workshops

Na de lezing konden studenten en leerlingen deelnemen aan een uitgebreid aanbod aan boeiende online workshops. Een greep uit de thema's die aan bod kwamen:

  • werken met sociaal tolken in de openbare en sociale dienstverlening

  • een persoonlijke inkijk in het inclusieleven
  • langdurig zieke of afwezige leerlingen betrekken in het klasgebeuren
  • met kinderen praten over psychische problemen
  • de weg in het herstel van een psychose
  • leven met een fysieke beperking
  • een inkijk in het leven met downsyndroom
  • buurtgerichte zorg kan niet zonder zorggerichte buren

Met dank aan de organisaties en sprekers die deze workshops inrichtten:

Bastien Burm - Bednet vzw - lector Brenda Froyen - lectoren Eva Dierickx en Kato Luyckx - Graduaat Tolk Vlaamse Gebarentaal - Hart voor handicap vzwNatgras - Ouders voor InclusiePasform + Het Raster vzw – Tane - Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw - Zorgzame straten - Atlas - Autinoom - Brake-Out - Christ'l Baert + Frank Wouters - Hannibal vzwIthaka - Jonas Baert – Krijtlijn - Lus vzw - Tumult vzw - YAR Vlaanderen


Heb je interesse in de opleiding Orthopedagogie en/of de lerarenopleidingen? Kom eens langs tijdens een van onze infomomenten.

Gerelateerde artikels