Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: impact Airbnb op hotelmarkt

Onderzoekers AP Hogeschool

Airbnb bestaat dit jaar tien jaar. Reden genoeg voor onderzoekers Christian Holthof en Sophie van Tilburg van onze opleiding Hotelmanagement om dit soort accommodaties onder de loep te nemen en te vergelijken met de hotelsector. Het langdurig onderzoeksproject DILOGA meet niet alleen de impact van Airbnb op de hotelsector in de provincie Antwerpen, het bestudeert ook de drijfveren en barrières van consumenten voor het gebruik van Airbnb. De eerste tussentijdse resultaten van het onderzoek zijn bekend. Uit de aanbodanalyse blijkt dat de hotelsector rekening moet houden met een stevige concurrent op de logiesmarkt en dat er grote verschillen zijn in aanwezigheid en type Airbnb-accommodaties naargelang regio in de provincie Antwerpen.

In tien jaar tijd is het online deelplatform Airbnb razend populair geworden over de hele wereld. Voor reizigers bestaat het overnachtingsaanbod niet louter meer uit hotels of B&B’s, ze kunnen ook opteren om te gaan logeren bij mensen thuis. Via de Airbnb-website worden uiteenlopende privé-accommodatievormen aangeboden, van een kamer in een huis tot volledige appartementen, kastelen, boten, enz. De hotelsector heeft er sinds een decennium een nieuwe disruptieve speler bij op de logiesmarkt. Onderzoekers van de opleiding hotelmanagement van de AP Hogeschool voerden een uitgebreide aanbodanalyse uit van de hotels en Airbnb-accommodaties in de provincie Antwerpen in juli en oktober 2017. De analyse bevat ook een overzicht van het aantal hotels, hotelkamers en een onderverdeling van verschillende types Airbnb per gemeente in de provincie Antwerpen.

Airbnb drie keer kleiner dan hotels

Uit de aanbodanalyse blijkt dat er in 2017 drie keer zoveel hotelkamers waren als Airbnb-accommodaties. Dit wordt duidelijk weergegeven in tabel 1.

Tabel 1: Aantal hotelkamers en aantal Airbnb-accommodaties in de provincie Antwerpen in 2017

Airbnb-accommodaties Airbnb-accommodaties Hotelkamers  Hotelkamers
juli oktober juli oktober
1922 1998 6616  6719

Bron: Eigen berekeningen op basis van het basisregister Vlaams Logiesaanbod en Tom Slee (oktober, 2017)

”Airbnb is als disruptieve speler duidelijk aanwezig op de logiesmarkt in de provincie Antwerpen. Met een kleine 2.000 accommodaties is Airbnb in de provincie Antwerpen goed voor een aandeel van 1/3e van het aantal hotelkamers.”, vertelt onderzoeker Christian Holthof.

In Antwerpen een woning, in Scheldeland een kamer

Daarnaast bestudeerden de onderzoekers de types hotels en Airbnb-accommodaties, alsook de regio waarin de logies gevestigd zijn.

68% van de hotels zijn gevestigd in Kunststad Antwerpen. In Kunststeden Antwerpen en Mechelen is de verhouding tussen het aantal kleine hotels en het aantal middelgrote hotels evenwichtig verdeeld. In de Kempen is 70% van de hotels klein met minder dan 25 kamers en in de regio Scheldeland zijn er enkel hotels van kleine omvang.

Ook de meerderheid van de Airbnb-accommodaties bevindt zich in Kunststad Antwerpen. Daar gaat het voornamelijk om gehele woningen die worden aangeboden via Airbnb. In de Antwerpse Kempen en in Kunststad Mechelen is de verhouding tussen gehele woningen en privékamers evenwichtiger verdeeld. In Scheldeland zijn er echter dubbel zoveel privékamers als gehele woningen. Onderstaande tabel illustreert dit treffend.

Tabel 2: Percentage Airbnb-accommodaties opgesplitst naar type per regio in de provincie Antwerpen in 2017

 

Type Airbnb-accommodatie Kunststad 
Antwerpen
  Kunststad
Mechelen
 

Antwerpse 

Kempen

  Scheldeland  
                                                    juli okt juli okt juli okt juli okt
Gehele woning 70% 71% 49% 47% 48% 46% 31% 30%
Privékamer 29% 29% 49% 51% 52% 53% 65% 64%
Gedeelde kamer 1% 1% 3% 2% 1% 1% 4% 6%
Totaal 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100%


Bron: Eigen berekeningen op basis van Tom Slee (juli en oktober, 2017)

Gerelateerde artikels