Overslaan en naar de inhoud gaan

Ramadan in tijden van corona

ramadan corona student ap hogeschool antwerpen

Het coronavirus en de bijbehorende lockdown hebben een grote impact op ons dagelijks leven. Studeren, werken, vrije tijd en sociale contacten worden alternatief ingevuld. Voor een deel van onze studenten hoort daar deze maand ook de ramadan bij. Malak, Mohamed en Charifa vertellen hoe zij deze uitzonderlijke #ramadaninuwkot ervaren. 


Malak Toumi | Bachelor Communicatiemanagement

Ramadan - Malak.jpg

"De ramadan geeft mij tijdens deze lockdown wat meer houvast. Omdat je niet overal naartoe mag gaan en veel thuis moet zitten, heb ik het gevoel dat de tijd veel trager gaat. De ramadan helpt me om structuur in mijn dag te brengen.

Tijdens de ramadan blijven we wat later op om te eten (na zonsondergang). Dus slaap ik 's ochtends ook een beetje langer uit. Een wekker zet ik niet: ik wacht gewoon tot ik vanzelf wakker word, dus dat varieert van dag tot dag. Ik probeer me sowieso elke dag met school bezig te houden. Dit doe ik aan het begin van de dag, want dan heb ik het meeste energie. Met online lessen, creatieve opdrachten en een hele hoop deadlines voor groepspapers, is er elke dag genoeg te doen. 

Rond 17 à 18 uur begin ik meestal wat moe te worden. Dan schuif ik mijn schoolwerk aan de kant en probeer even te ontspannen. Ik ben helemaal into TikTok momenteel, dus daar ben ik elke dag wel een tijdje zoet mee. Daarnaast help ik ook mijn mama in de keuken om lekkere gerechtjes te bereiden voor de iftar (de maaltijd om het vasten te verbreken). Ook dit combineer ik soms met school. Dan maak ik er foto's van voor creatieve fotografie-opdrachten die ik moet inleveren. Na zonsondergang is het etenstijd. Dan schuiven we met hele gezin aan tafel om gezellig samen te genieten. 

Het vasten verbreken is een vast onderdeel van de ramadan. Dat doen we normaal gezien allemaal gezellig samen met familie of vrienden. Dan komen er mensen bij ons thuis langs of gaan wij zelf op bezoek. Dit is voor mij een van de leukste momenten tijdens de ramadan. Maar door het coronavirus is een gezamenlijke iftar dit jaar niet mogelijk. Best jammer, maar we doen wat nodig is om onze gezondheid en die van anderen te beschermen."


Mohamed Alem | Bachelor Toegepaste Informatica 

Ramadan - Mohamed Alem.jpg

"De ramadan is voor mij een maand van zelfreflectie, dankbaarheid, vriendelijkheid en discipline. Dit probeer ik toe te passen in alles dat ik doe. In deze coronatijden valt het vasten me wel iets minder zwaar. Omdat ik constant binnen zit, raak ik minder snel uitgeput. Ook het latere dagritme van de ramadan past wel bij een nachtuil zoals ik! (lacht)

Mijn dag begint meestal pas 's middags. Eerst werk ik voor school: stageopdrachten, online lessen, oefeningen maken, beetje blokken voor de examens ... Ik probeer om al m'n werk klaar te krijgen tegen etenstijd. 's Avonds is het tijd voor wat ontspanning: dan ga ik wandelen, game ik met vrienden, of neem ik de tijd om te bidden of de koran te lezen. Na de iftar werk ik 's nachts nog enkele uurtjes aan mijn bachelorproef tot ik moe word. 

Naast mijn studies doe ik ook nog vrijwilligerswerk bij enkele jeugdverenigingen. Ook daar werken we nu zo veel mogelijk digitaal. Voor Bazzz vzw hebben we bijvoorbeeld al een online filmavond, live lezingen via Instagram en groepsdebatten via Zoom georganiseerd. Bij JES vzw lanceren we dagelijks challenges via Instagram, zoals iets knutselen of een TikTok-filmpje maken. Zo doen we mee ons best om de kinderen en jongeren bezig te houden tijdens de lockdown. 

De ramadan draait sterk rond verbinding. Normaal gezien ga ik iedere avond met mijn broers of vrienden naar de moskee voor het gezamenlijke gebed. En ook iftars worden altijd samen met familie, vrienden, buren, verenigingen ... georganiseerd. Omwille van het coronavirus kan dat dit jaar helaas niet. Dat mis ik wel enorm, want deze gedeelde momenten creëren een sterk eenheidsgevoel binnen de community. Nu doen we dit allemaal gewoon thuis.  Iedereen helpt thuis mee om de iftar te bereiden. Tijdens de rest van het jaar lukt het niet altijd om hier allemaal samen tijd voor vrij te maken, dus in die zin helpt de lockdown de gezinsbanden wel te versterken." 


Charifa Bensaid | Graduaat Maatschappelijk Werk

Ramadan - Charifa Bensaid.jpg

"Dit jaar heb ik eigenlijk veel meer kracht tijdens de ramadan. Vasten combineren met naar school gaan en stage lopen vergt heel veel energie. Door de huidige lockdown kan ik gewoon rustig thuis blijven en me volledig op studeren focussen.

Overdag slaap ik lekker lang uit, zodat ik goed uitgerust ben. Ook dat helpt om me beter te concentreren. Ik studeer iedere middag enkele uurtjes, maar stop steevast om 18 uur. Dan help ik mijn moeder om de iftar voor te bereiden. 

Wat ik tijdens deze lockdown heel hard mis, is het sociale aspect van de ramadan. Normaal vieren we de ramadan samen met familie, vrienden, kennissen ... Dit jaar kan dat jammer genoeg alleen in gezinsverband. Hopelijk is alles snel weer voorbij. Ik verlang nu al naar de dag waarop we eindelijk herenigd zullen zijn. Maar zoals de koran zegt: 'Waarlijk, na moeilijke tijden komen er makkelijkere tijden'."

 

Gerelateerde artikels