Studenten Jarne, Kenzo, Mats en Tomas uit onze bachelor Bedrijfsmanagement - Financiën en Verzekeringen haalden dit jaar een vijfde plaats tijdens de finale van de Fin Competition. Dat is een online bankspel waarbij laatstejaarsstudenten uit financiële opleidingen op originele wijze hun kennis & skills kunnen testen én kunnen proeven van de banksector. Hieronder verklappen ze alvast hoe ze een plek in de top 5 wisten te bemachtigen.
Wat is de Fin Competition?
De Fin Competition is een virtueel bankenspel voor studenten dat wordt georganiseerd door Febelfin Academy. In groepjes van 3 à 4 moet je gedurende het hele eerste semester een virtuele bank besturen.
Eerst ga je onderling de concurrentie aan binnen je eigen school. Elke week krijg je een aantal scenario’s voorgeschoteld waar je samen op moet inspelen. Bijvoorbeeld: rentes en leningsvoorwaarden aanpassen, dividend uitkeren, personeel managen …
Na 9 weken wordt er een winnaar gekozen en dat winnend team mag hun school vertegenwoordigen tijdens een nationale finale. Dit jaar deden er 14 hogescholen en universiteiten uit Vlaanderen en Brussel mee aan de finale en wij hebben met AP Hogeschool een mooie vijfde plaats behaald.
Hoe hebben jullie de wedstrijd aangepakt?
Elke week hadden we een vast overlegmoment. Eerst bekeken we ieder individueel de situatie en vooruitzichten. Op vrijdagmiddag kwamen we dan telkens een paar uur samen om onze inzichten en ideeën te bespreken. Meestal ging dat vlot, al leverde het soms best hevige discussies op. (lacht) Maar gelukkig bereikten we wel steeds een consensus.
Beslissingen werden steeds als groep genomen, maar na een aantal weken ontwikkelden we wel ieder onze eigen expertise. Dat maakte het steeds makkelijker om beslissingen te nemen en heeft ons ook erg geholpen tijdens de finale. Hoewel we allemaal erg competitief zijn, hebben we uiteenlopende karakters. De ene is eerder terughoudend, terwijl de andere graag risico’s neemt. Dat was volgens ons onze grote troef. Net omdat we elkaar zo goed aanvulden, zijn we zover kunnen raken.
Hebben jullie nog een toptip voor toekomstige teams?
Het is belangrijk om de situatie rustig aan te pakken. Parameters niet met bokkensprongen aanpassen, maar geleidelijk opbouwen, fouten corrigeren en zo een hoog mogelijk renderend resultaat behalen. Elke misstap, zoals een put van paar miljoen of noodfondsen die automatisch werden geactiveerd, bleef een impact hebben op je resultaten in de volgende rondes. Als we een paar beslissingen anders hadden aangepakt, hadden we nog hoger kunnen eindigen. We zouden volgend jaar dus best graag opnieuw een gooi doen naar de top 3.
Konden jullie terugvallen op jullie opleiding?
Quasi alles wat we gezien hadden bij vakken als bankproducten, beurswezen of beleggingsleer kwam aan bod. Hierdoor konden we sommige parameters tijdens het spel makkelijker invullen. Zo wisten we vanuit onze opleiding bijvoorbeeld dat een hogere markrente zorgt voor een lagere interesse in beleggingsproducten en vice versa.
Tijdens de finale lag de focus op de aanhoudende lage rentevoeten en hoe je je als bank hiertegen kan wapenen. Een IRS of interest rate swap kan hierbij helpen. Dit systeem moesten we een week voordien kennen voor een examen, dus dankzij die kennis konden we de rondes sneller afronden.
Wat hebben jullie vooral bijgeleerd tijdens de wedstrijd?
De wedstrijd was een mooie praktijktest die zowel onze algemene kennis als onze soft skills op de proef stelde. Zelf zijn we enorm fan van dit soort initiatieven, want door zelf dingen te doen, leer je gewoon zo veel meer.
Naast de kennis die we hebben opgedaan, zal ook de unieke en vaak intense samenwerking ons altijd bijblijven. We hebben samen heel veel plezier gemaakt. Maar we hebben ook geleerd hoe we als team belangrijke knopen kunnen doorhakken, zelfs als we het niet altijd 100% eens waren. Ook dat zal ongetwijfeld van pas komen in onze latere carrière.
Tot slot heeft deze wedstrijd ons ook een beter inzicht gegeven in de algemene werking van een bank. Financie- en verzekeringswezen is een erg brede sector. Je hebt de keuze uit een hele hoop richtingen en functies. Hierdoor zie je als student soms de bomen door het bos niet meer. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik echt graag in de banksector verder wil gaan en dan liefst in asset management en private banking.