Een goed jaar geleden zagen we een AI-Will Smith nog ietwat klungelig spaghetti eten. Vorige maand lanceerde de Poolse regisseur Besaleel in Cannes zijn politieke biopic Putin, met in de hoofdrol een AI-gegenereerde Vladimir Putin. Om maar even te illustreren: het gaat hard met de opmars van AI in videoproductie.
Videoproducenten gebruiken AI vooral in pre- en postproductie
Die opmars werd ook duidelijk op de recente Video Experience Day van AP Hogeschool en Kanaal Z, die dit jaar het overkoepelende thema AI meekreeg. Een enquête bij 80 deelnemers aan deze hoogmis van de corporate video toonde aan dat
- zo’n 64% van de Belgische videoproducenten momenteel al gebruik maakt van AI-tools in één of meerdere fasen van het productieproces
- 59% van de deelnemers vooral meerwaarde ziet in de inzet van AI voor preproductie (moodboards, storyboards en script bijvoorbeeld)
- 53% AI ook al in de postproductiefase gebruikt, bijvoorbeeld bij montage, VFX, ondertiteling en audio
- slechts 1 op 5 zich al waagt aan AI-toepassingen in de productiefase (bijvoorbeeld AI-gegenereerde beelden of animaties).
Lees hier meer over de bevraging rond het gebruik van AI in het kader van de Video Experience Day.
Immersive Lab gaat wél all the way met AI
Immersive Lab-onderzoeker Karen Pauwels deelde tijdens de Video Experience Day haar ervaringen met AI in videoproductie voor een volle Kinepoliszaal. Zij waagt zich momenteel namelijk aan een AI-tot-Z audiovisuele productie, met een videoclip voor de Antwerpse punkband Sandpit Turtle: van moodboards tot animatie en postproductie. We polsten even naar haar bevindingen.
Je testte voor je muziekvideo heel wat AI-tools op het spectrum. Welke bleek het meest geschikt in preproductie?
“Midjourney maakte voor die fase echt wel een goeie beurt. Voor moodboards en storyboards is het een enorm voordeel dat je met Midjourney een consistente stijl en characters kan aanhouden. Je krijgt ook vrij snel een mooi resultaat zonder al te complexe prompting. Lokale tegenhangers zoals bijvoorbeeld Stable Diffusion zijn ook heel sterk, maar vereisen wel een hoger instapniveau. De optimale verhouding tussen inspanning en resultaat maakt Midjourney wat mij betreft een winnaar qua laagdrempeligheid.”
De meeste makers blijven vandaag nog weg van AI voor de productiefase, zo bleek uit de bevraging op de Video Experience Day: begrijpelijk?
"Ik vind het niet verrassend dat AI nog niet echt doorbreekt in deze productiefase; zeker niet in de context van corporate video’s. Op dit moment is AI vooral heel straf in het genereren van meer artistieke, cinematische beelden. Bij de Video Experience Day draait het natuurlijk om corporate video en is authenticiteit een essentiële factor: echte beelden van een bedrijf, een organisatie, mensen zijn daar vaak het hoofdingrediënt en niet zomaar te vervangen door AI-gegenereerd materiaal. Daarnaast zijn de animatietools vandaag nog verre van optimaal. Voor mijn muziekvideo wou ik bijvoorbeeld een ijsbeer laten wandelen. Dat bleek een mission impossible, met vooral veel bloopers als resultaat.
Lokale AI-toepassingen zoals Stable Diffusion bieden in zo’n situatie wél de mogelijkheid om je eigen workflow op te bouwen en meer controle te krijgen over de output, maar vragen dan weer veel kennis, tijdsinvestering en computerkracht."
Het lijkt wel of er elke week een nieuwe AI-tool op ons wordt afgevuurd. Welke AI-innovaties worden volgens jou echte game changers?
“Ik denk dat de grote spelers, zoals OpenAI met Sora en Luma, momenteel het meest veelbelovend zijn. Deze tools zijn de eerste “open wereld-modellen", die onder andere de wetten van fysica begrijpen en toepassen. Dat gaat sowieso resulteren in video’s die er veel beter en realistischer uitzien en wordt absoluut een game changer. Misschien kan ik mijn ijsbeer straks dus wél laten wandelen!”
TETRA Creative AI houdt vinger aan de pols voor de creatieve sector
Van branding tot videoproductie: binnen het door VLAIO gesteunde onderzoeksproject TETRA Creative AI loodsen Immersive Lab-onderzoekers de creatieve industrie doorheen de wildgroei aan AI-tools en –mogelijkheden. Benieuwd naar hun bevindingen en experimenten? Neem dan zeker eens een kijkje op de projectwebsite.