Werk je als verpleegkundige op een pediatrische of neonatale afdeling in een ziekenhuis? Of ben je net afgestudeerd in de bachelor Verpleegkunde en op zoek naar een extra opleiding in de zorg waarbij je kan werken en studeren tegelijk? Dan is het postgraduaat Pediatrie en Neonatologie een interessant vervolg voor jou. Op slechts één jaar tijd verruim je je expertise en ontwikkel je gespecialiseerde kennis om hoogstaande zorg te verlenen aan pasgeborenen en kinderen.
Je hebt een hart voor kinderen en wil hen de best mogelijke zorg bieden. Niet alleen medisch, maar ook op psychosociaal vlak want je weet hoe belangrijk het is om ook hun omgeving te ondersteunen.
Deze specialisatie in pediatrie en neonatologie is de logische volgende stap voor bachelorverpleegkundigen die zich willen verdiepen in de acute, chronische en psychosociale zorg voor pasgeborenen en kinderen. Een boeiend en veelzijdig zorgdomein waarin je écht het verschil maakt.
In het postgraduaat Pediatrie en Neonatologie, een samenwerking tussen AP Hogeschool en KdG, verrijk je je carrière in de zorg met extra kennis op het vlak van pediatrie en neonatologie. Je richt je op vier modules:
Je kan ook één of meerdere modules afzonderlijk volgen. Je ontvangt dan een creditbewijs per module als je slaagt.
Na het volledige postgraduaat behaal je een getuigschrift én een sterke expertise in pediatrie en neonatologie. Je professionele carrière krijgt een nieuwe wending, en je bent klaar om de zorgkwaliteit te verbeteren, innovatieve zorgpraktijken toe te passen en ondersteuning te bieden aan kinderen en hun omgeving.
Volg je na dit postgraduaat nog 10 extra studiepunten theorie en 30 studiepunten stage? Dan mag je bovendien de bijzondere beroepstitel ‘Gespecialiseerde verpleegkundige binnen de pediatrie en neonatologie’ opstrijken.
Je krijgt inzicht in de laatste innovatieve ontwikkelingen op het gebied van de acute als chronische zorgverlening bij pasgeborenen en kinderen. Zo blijf je up to date in de continue veranderende zorgsector.
De opleiding wordt gegeven door ervaren professionals en experts die hun kennis en praktijkervaring met je delen. Ze kennen de ins en outs van de zorg en de noden van zorgverleners en hun patiënten door en door.
Je scherpt je klinisch redeneervermogen verder aan op basis van nieuw verworven theoretische inzichten. Op die manier kan je de gezondheidstoestand van je patiënten nauwkeurig beoordelen en de juiste verpleegkundige interventies toepassen.
Het postgraduaat is zo ingericht dat het goed te combineren is met je huidige werk, zodat je direct kan toepassen wat je leert. Je volgt enkel les op dinsdag overdag. De andere dagen ben je vrij.
Bovendien is het ook mogelijk om één of meerdere modules afzonderlijk op te nemen. Zo volg je enkel de theorie die relevant is voor jou.
Het programma bestaat uit vier modules van telkens 5 studiepunten, goed voor een totaal van 20 studiepunten. De lessen starten eind september en lopen tot begin juni, waardoor je in slechts één jaar afstudeert. Elke module eindigt met een schriftelijk examen, en na succesvolle afronding ontvang je een officieel getuigschrift. Of een creditbewijs als je slechts één of meerdere modules opneemt. Op die manier volg je enkel wat relevant is voor jou.
In deze module kijk je als zorgverlener verder dan de medische behoeften van het kind en verken je ook de sociale, culturele en emotionele context. Je richt je op de directe leefomgeving, zoals het gezin, de school en de gemeenschap. Je leert hoe je emotionele steun en educatieve begeleiding biedt en ontwikkelt sociale vaardigheden om de communicatie tussen alle betrokken partijen te versterken.
Het doel is een holistische en geïntegreerde zorgbenadering, waarbij de rol van de omgeving centraal staat in de ontwikkeling en het herstelproces van het kind.
In deze module leer je kinderen met mentale en emotionele problemen beter begrijpen en ondersteunen. Je krijgt inzicht in verschillende psychische aandoeningen en ontdekt hoe je de juiste therapeutische interventies toepast. Daarnaast creëer je een veilige en ondersteunende omgeving, met aandacht voor de familie en samenwerking binnen een multidisciplinair team.
In deze module verdiep je je in specifieke verpleegkundige interventies voor acuut zieke kinderen en pasgeborenen. Je ontwikkelt geavanceerde competenties en versterkt je klinisch redeneervermogen, zodat je snel en nauwkeurig de gezondheidstoestand van je patiënten kan beoordelen en passende zorg kan verlenen.
In de laatste module zoomen we in op de zorg voor kinderen met een chronische ziekte. Je onderzoekt zowel de medische kant als de impact op het dagelijks leven van het kind en zijn gezin. Je leert hoe je ouders en andere zorgverleners ondersteunt en helpt om de zelfredzaamheid van het kind te versterken.
Daarnaast ontdek je hoe je wetenschappelijk onderzoek gebruikt om de zorg continu te verbeteren. Je leert hoe je betrouwbare informatie verzamelt en toepast in de praktijk, zodat kinderen de best mogelijke behandeling krijgen.
Beschik je over een andere vooropleiding in de gezondheidszorg? Dan bekijken we de instapmogelijkheden op basis van je individuele dossier. Contacteer de coördinatoren evy.present@ap.be, ellen.vangerwen@ap.be of samira.uaiti@kdg.be.
Om de bijzondere beroepstitel ‘verpleegkundige gespecialiseerd in de pediatrie/neonatologie’ te verkrijgen:
* Met een graduaat/HBO5 of als gebrevetteerde/gediplomeerde (4e graad onderwijs) kom je niet in aanmerking. Als je later een bachelordiploma ‘verpleegkundige verantwoordelijk voor de algemene zorg’ behaalt, kan je met je getuigschrift van dit postgraduaat alsnog je erkenning aanvragen.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is een postgraduaat geen vervolg op een graduaat. Een postgraduaat telt minstens 20 studiepunten en dient als verbreding of verdieping van eerder verworden kennis of skills na een bachelor- of masterdiploma. Als je voor de hele opleiding slaagt, krijg je een officieel getuigschrift.
Ja, het postgraduaat Pediatrie en Neonatologie is een flexibele opleiding. Dat wil zeggen dat je je huidige job kan behouden in combinatie met deze studie. Je zal enkel op dinsdag (overdag) les volgen op campus. Er zijn geen extra stages of praktijklessen. Bovendien kan je het statuut van werkstudent aanvragen voor extra flexibele maatregelen.