Overslaan en naar de inhoud gaan
Kritieke Pediatrie

Kritieke Pediatrie

Wil je je als zorgprofessional verder verdiepen in de zorg voor ernstig zieke kinderen? Dan is het postgraduaat Kritieke Pediatrie de ideale opleiding voor jou.

Iets voor jou?

De Paediatric Intensive Care Unit (PICU) biedt gespecialiseerde zorg aan kritisch zieke kinderen. Wil je je als verpleegkundige verder specialiseren in de zorg voor deze kinderen? Vanaf academiejaar 2024-2025 kan dat met dit postgraduaat. Het programma is bedoeld voor verpleegkundigen die al op een PICU werken, evenals voor degenen die op deze afdeling aan de slag willen.

Je komt in aanmerking voor inschrijving als je een bachelor- of masterdiploma in de verpleegkunde hebt, of een gelijkwaardig diploma.
 

Wat leer je?

Tijdens dit postgraduaat combineer je theoretische lessen met praktische trainingen. Je leert snel en effectief handelen in noodsituaties en hoogwaardige zorg bieden aan pediatrische patiënten. Onder begeleiding van ervaren experts ontwikkel je de vaardigheden om écht een verschil te maken.

Het programma telt 20 studiepunten, verdeeld over vier modules van telkens vijf studiepunten.

  • Module 1: Haemodynamiek, cardiologie en nierfalen (vanaf september 2024 bij UCLL Leuven) 
  • Module 2: Respiratoire & acute oncologie in de pediatrie (vanaf februari 2025 bij Artevelde en HoGent) 
  • Module 3: Sepsis, shock en gastro-enterologie in pediatrie (vanaf september 2025 bij Odisee Brussel) 
  • Module 4: Neurologische pediatrie & trauma (vanaf februari 2026 bij AP Hogeschool) 

Het programma wordt over twee academiejaren gespreid. Elke module bestaat uit vijf lesdagen, een mix van online lessen en praktijkdagen in het ziekenhuis. Je kunt de modules in willekeurige volgorde volgen. Na het afronden van alle modules ontvang je een getuigschrift.

Samenwerking

De opleiding is een gemeenschappelijk initiatief van vier universitaire ziekenhuizen: UZ Antwerpen, UZ Brussel, UZ Gent en UZ Leuven en vijf hogescholen: AP Hogeschool, Odisee Hogeschool, Arteveldehogeschool, HoGent en UCLL.  

Theoretische diepgang

Het postgraduaat biedt een grondige en uitdagende theoretische basis, waarbij je diep in het pediatrisch intensieve zorgvakgebied duikt. Je krijgt de nieuwste wetenschappelijke inzichten en leert hoe je deze toepast in de praktijk van de zorg voor ernstig zieke kinderen.

Je ontwikkelt gespecialiseerde technische vaardigheden die cruciaal zijn in de zorg voor pediatrische patiënten. Onder begeleiding van ervaren PICU-experten krijg je hands-on training, zodat je de praktijk onder de knie krijgt en zelfverzekerd kunt handelen in kritieke situaties.

Je komt bovendien op de PICU-afdelingen in aanraking met de meest geavanceerde materialen en apparatuur. Zo blijf je steeds up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld.

Met slechts één lesdag per maand is het postgraduaat perfect te combineren met een job. Dit maakt het extra interessant voor verpleegkundigen die al op een PICU-afdeling werken, omdat ze de opgedane theorie direct kunnen toepassen in de praktijk.

Het programma bestaat uit vier modules, gespreid over twee jaar. Je volgt jaarlijks twee modules, die je in willekeurige volgorde kunt kiezen. Elke module telt vijf studiepunten en vindt plaats op een andere hogeschool. Het volledige postgraduaat omvat 20 studiepunten.

Academiejaar 2024 - 2025

Module 1: Haemodynamiek, cardiologie en nierfalen in pediatrie 

  • Start september 2024 (bij UCLL in Leuven). 
  • Je ontvangt algemene informatie m.b.t. de organisatie, de rol en evolutie van PICU in het ziekenhuislandschap.
  • Je verwerft kennis m.b.t. hartafwijkingen, aritmieën, pulmonale hypertensie, endocarditis, endocrinologie en bekijkt de mogelijke therapeutische opties. 

Module 2: Respiratoir en acute oncologie in pediatrie 

  • Start februari 2025 (bij Artevelde en Hogent in Gent). 
  • Je bekijkt de (patho)fysiologie van de ademhaling en de oorzaken van respiratoire insufficiëntie. Alle vormen van beademingsondersteuning en de rol van respiratoire kine worden besproken. Hemoglobinepathieën, postoperatieve aspecten, informatie m.b.t. transplantatie en end-of-life decisions komen ook aan bod. 

Module 3: Sepsis, shock en gastro-enterologie in pediatrie 

  • Start september 2025 (bij Odisee in Brussel). 
  • Je focust op infecties, sepsis en septische shock. De behandeling van gastro-enteritis, zowel medisch als heelkundig, multi-orgaandysfunctie, voeding en monitoring van vitale functies komen ruim aan bod.  

Module 4: Neurologie en trauma in pediatrie 

  • Start februari 2026 (bij AP Hogeschool in Antwerpen). 
  • In deze module bespreken we de oorzaken, indicaties en behandeling van neurologisch falen en trauma bij kinderen. Neurochirurgie, neuroradiologie, kinesitherapie en revalidatie worden behandeld.
  • Je bestudeert ook algemeen pijnbeleid, farmacologie en medicatie.

 

Kostprijs

De kostprijs van dit postgraduaat is 600 euro per module. Je kan dit postgraduaat ook volgen binnen het stelsel van Vlaams opleidingsverlof.  

Meer informatie over de mogelijke steunmaatregelen waar je beroep op kan doen, vind je hier. 

Voor dit postgraduaat schrijf je je per module in bij de hogeschool die de specifieke module geeft. Heb je hierover toch nog verdere vragen, neem gerust contact op met de trajectbegeleider: ellen.vangerwen@ap.be