Overslaan en naar de inhoud gaan
project

Leiderschap en veiligheid: KYSS voor operationeel leidinggevenden

Doorontwikkeling van het KYSS-instrument voor operationeel leidinggevenden in het kader van veiligheid op de werkplek.

Context

De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA) is een lijst met aandachtspunten en werkmethoden op het gebied van veiligheid en gezondheid. De VCA helpt werknemers en operationeel leidinggevenden in risicovolle werkomgevingen om veiliger en gezonder hun werk te doen. Via een VCA-certificaat laten werknemers en operationeel leidinggevenden aan opdrachtgevers zien dat ze zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen tijdens hun werk. Er bestaat een aparte certificering voor werknemers (VCA Basis) en voor operationeel leidinggevenden (VCA VOL). 

In Vlaanderen organiseert Contractor Safety Management vzw de VCA-certificering. De organisatie is zich bewust van een belangrijke leemte in de huidige opleidingen: ze zetten sterk in op vaktechnische kennis, maar ze besteden onvoldoende aandacht aan de soft skills die essentieel zijn voor een veilige werkomgeving.

Om deze uitdaging aan te pakken, zet de vzw in op KYSS (Kickstart Your Soft Skills), een zelfrapportage-vragenlijst van AP Hogeschool waarmee leidinggevenden hun persoonlijke vaardigheden kunnen inschatten. Het doel is deelnemers aan het examen bewust te maken van hun leiderschapsvaardigheden en hen vanuit een ontwikkelingsperspectief concrete feedback te bieden. Daartoe wil de vzw het bestaande KYSS-instrument doorontwikkelen en verder contextualiseren.

Projectdoelen en onderzoeksvragen

Het doel van dit project is het doorontwikkelen van het KYSS-instrument voor operationeel leidinggevenden met als belangrijkste ambitie: het versterken van veiligheidsbewustzijn door gerichte persoonlijke feedback. Het heeft dus niet als doel om leidinggevenden te evalueren in functie van certificering. Een dergelijke doorontwikkeling veronderstelt: 

  • Aanpassing van een aantal schalen en items in de bestaande KYSS-vragenlijst naar de context van veiligheid, gezondheid en milieu. 
  • Aanpassing van de individuele feedbackrapporten aan de context van veiligheid, gezondheid en milieu.
  • Validering van schalen en items in de context van veiligheid, gezondheid en milieu. 
  • Vertaling van het instrument naar het Engels en het Frans.
  • Informeren en professionaliseren van belanghebbenden over het nieuwe instrument wordt tevens noodzakelijk geacht. Het ontwikkelde instrument heeft tot doel om operationeel leidinggevenden te informeren over hun leidinggevende kwaliteiten en hen mogelijkheden voor ontwikkeling aan te reiken.
Aanpak

Het project bestaat uit 5 werkpakketten:

  1. Het selecteren van schalen en het creëren van een itempool met aangepaste vragen.
  2. Het onderzoeken van de constructvaliditeit en betrouwbaarheid van de vernieuwde schalen.
  3. Het herwerken van de individuele feedbackrapporten voor gebruikers.
  4. Het vertalen van de vragenlijsten en feedbackrapporten naar het Engels en het Frans.
  5. Het informeren van belanghebbenden over het ontwikkelde instrument.
Verwachte realisaties
  • Schalen en items van de vragenlijst voor operationeel leidinggevenden in het Nederlands, Frans en Engels.
  • Feedbackteksten en visualisaties voor een individueel feedbackrapport in het Nederlands, Frans en Engels.
  • Presentatie waarin het ontwikkelde instrument wordt toegelicht.