Overslaan en naar de inhoud gaan
Frans
Secundair Onderwijs

Frans

Terug naar Secundair Onderwijs

Leraar Frans, iets voor jou?

  • Je voorkennis van het Frans komt overeen met de eindtermen van de derde graad secundair onderwijs.
  • Het lijkt je interessant om een taal als systeem te bestuderen.
  • Je denkt wel eens creatief na over je eigen taalgebruik en woordenschat.
  • Je hebt zin om je te verdiepen in literatuur, film, theater en andere cultuurvormen waar taal een belangrijke rol in speelt.
  • Je wil jongeren motiveren voor Frans door creatieve en originele lessen te maken.
Programma

Programma Academiejaar 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  • Franse grammatica
  • Uitbreiding woordenschat
  • Franse literatuur
  • Geschiedenis van Frankrijk
  • Franse chanson

Naast de vakinhoudelijke materie zijn er ook de onderdelen vakdidactiek Frans waarin je leert om de taal op een actieve en leuke manier over te brengen op je leerlingen.

Français buiten de muren

Je leert niet enkel op de campus of op je stagescholen, maar we trekken er geregeld ook op uit. Zo zijn er culturele uitstappen die focussen op Franse cinema of theater. In het derde jaar gaan we twee dagen naar Lille (Rijsel) en dit in het kader van een project waarbij we taal, cultuur en vakdidactiek combineren. Dit is een unieke gelegenheid om Frans in context te beoefenen en de rijkdommen van deze stad, net over de grens, te ontdekken. Bovendien krijgen jullie ter plaatse ook de kans om lessen Frans te observeren. Uiteraard heb je ook heel wat internationale mogelijkheden om een zomerschool of Erasmusuitwisseling in Franstalig gebied door te brengen.

In het onderwijs

Je studeert af als leerkracht Frans. Jij weet perfect hoe je creatief lessen kan samenstellen die jongeren zin doen krijgen om de taal te ontdekken. Omdat jij van de mogelijkheid geniet om steeds weer nieuwe media, actualiteit, films, literatuur, en andere talige cultuurvormen in je lesmateriaal te betrekken, zullen geen twee schooljaren hetzelfde zijn. Op die manier weet jij de Franse taal in de leefwereld van je leerlingen te integreren.

Je kan terecht in alle onderwijsnetten van het secundair onderwijs voor de eerste, tweede (alle finaliteiten) of derde graad (bso). Je kan met je diploma ook aan de slag in het volwassenonderwijs of in binnen- of buitenland voor opleidingen georganiseerd door privé-instellingen en taalkampen.

Sta je liever nog met een been in de praktijk, of wil jij een kijkje nemen buiten het onderwijs? Dankzij jouw kennis van de Franse taal heb je ook zeer uiteenlopende mogelijkheden bijvoorbeeld in communicatie en journalistiek, in de toeristische sector, bij internationale verenigingen zoals vluchtelingenopvang, bij uitgeverijen voor het ontwerpen van educatief materiaal of als redacteur, etc.

Nog niet klaar met studeren?
  • Wist je dat je via een verkort programma van 45 studiepunten in één jaar nog een extra onderwijsbevoegdheid kan halen?
  • Via een schakelprogramma kan je ook doorstromen naar een master toegepaste taalkunde (vertalen of tolken), master meertalige professionele communicatie of master taal- en letterkunde. De omvang van het programma, hangt af van welke talen je als onderwijsvak koos.