Overslaan en naar de inhoud gaan

TINC Fest: een geslaagde tweede editie!

Tinc Fest

Op 21 november bracht de tweede editie van TINC Fest opnieuw professionals, studenten en onderzoekers samen voor een avond vol technologie en creativiteit. Dit event, een initiatief van AP Hogeschool en Antwerp Powered by Creatives, met steun van Provincie Antwerpen, stond dit jaar in het teken van het thema ‘Let’s TINC Twice: een ode aan kritisch denken en maken’.

Inspirerende sessies over duurzaamheid, typografie en AI

Onder het thema kritisch denken en maken, gaf onderzoeker Ann Debeuf een inspirerende sessie over duurzaam ontwerpen, waarbij deelnemers aan het einde een postkaart naar zichzelf schreven met hun duurzame voornemen voor de volgende editie. We zijn alvast benieuwd hoeveel voornemens werkelijkheid worden.  

Daarnaast zette Wim Casteels een interactieve sessie op over de valkuilen van AI. Hij besprak actuele thema’s zoals privacy, bias en de milieu-impact van kunstmatige intelligentie. Het publiek ging mee in een levendige discussie over hoe we technologie kunnen benutten zonder de menselijke en ecologische kosten uit het oog te verliezen.

Het Immersive Lab opende zijn deuren om de toekomst van videoproductie te tonen. Met indrukwekkende demonstraties van Keerthanan Vignarajah en Karen Pauwels, waaronder virtual production set-ups en 3D-avatars, kregen bezoekers een voorproefje van wat mogelijk is in de wereld van XR en AI.

In een intieme setting met kussentjes filosofeerde Annelise Cherchedean en Gina Poortman (onderzoekers bij MaxLab) samen met de deelnemers over de grenzen van traditionele leeservaringen. Met behulp van augmented reality werden nieuwe mogelijkheden binnen typografie verkend, een inspirerende manier om techniek en kunst samen te brengen.

Een avond vol technologie en hoopvolle toekomstbeelden

Tijdens de netwerksessie konden bezoekers genieten van diverse inspirerende demo's. Zo dompelde de artistieke VR-ervaring Dissolution, ontwikkeld door het Immersive Lab en MaxLab, bezoekers onder in een VR-voorstelling die kritisch kijkt naar ons dataverbruik. MDI-onderzoeker Laura Herrewijn gaf een hands-on demonstratie waarin je zelf kon ervaren hoe game-UX-onderzoekers geavanceerde meetinstrumenten, zoals de Tobii Eyetracker en Shimmer 3 GSR+, inzetten om de gebruikerservaring van games te optimaliseren. In het Immersive Lab werden live demo's gegeven van de Xsens-suit, een motion-capture-suit die bewegingen met grote precisie vastlegt en omzet in digitale animaties. Daarnaast presenteerden zij hun fotogrammetrie, waarin werd getoond hoe je met deze techniek fotorealistische avatars kunt creëren.

De avond werd afgesloten met een inspirerende keynote van Jorn Craeghs, gevolgd door boeiende talks van onder andere Jeroen Cluckers van het Immersive Lab, Remco van de Craats, Wendy Plomp, Paulien Verheyen en Laura Weckx. Samen blikten zij vooruit op de vele mogelijkheden die technologie ons te bieden heeft en sloten ze de avond af met een hoopvol en toekomstgericht perspectief voor de sector.

Het was met andere woorden een geslaagde tweede editie. We kijken alvast uit naar TINC Fest 3! 

Foto's TINC Fest: Shruti Mehta

Bekijk hier de foto's

Gerelateerde artikels