Skip to main content
Journalistiek
Journalistiek
Journalistiek

Journalistiek

Jij staat graag achter de camera of microfoon. Met kritische vragen in je hoofd, klaar om een meeslepende reportage te maken of een puntig opiniestuk te schrijven. Je houdt van taal, bent mee met de actualiteit en hebt een brede kijk op de maatschappij. Sterker nog: je wil straks écht een rol spelen in die samenleving als journalist.

Iets voor jou?

Zegt iedereen altijd dat je nieuwsgierigheid geen grenzen kent? Stel je je niet tevreden met een oppervlakkig antwoord en wil je steeds meer achtergrondinformatie zodat je de actualiteit beter kan begrijpen? Ben goed met taal, werk je graag met de nieuwste media en heb je een vlotte pen? Dan is de opleiding Journalistiek wellicht iets voor jou.

Wat leer je?

  • Je leert een verhaal van begin tot einde uitwerken voor audio, video, online en print media. 
  • Je ontdekt de verschillende stappen van een redactieproces en leert op een correcte manier te researchen, factchecken en de juiste vragen te stellen tijdens interviews.
  • Nederlands wordt je dagelijks instrument, dus dat stel je verder op punt, maar ook Engels en Frans staan uitgebreid op het menu.
  • Zonder stevig wereldbeeld kan je als journalist je publiek niet goed informeren, er staat dus ook een stevige portie algemene vakken en actualiteit op je te wachten.
  • Ook de digitale wereld en AI heeft binnenkort geen geheimen meer voor jou.

Wie word je?

Het diploma Journalistiek biedt je als gedreven en competente journalist de kans om aan het werk te gaan bij verschillende media: grote en kleine bladen, nationale en regionale radio, openbare en commerciële televisie. Elke redactie staat of valt met een ploeg goede onderzoekers en journalisten.

Vanaf het eerste jaar maak je kennis met het produceren van verhalen voor audio, video, online en printmedia. Zo word je een allround journalist die ieder verhaal aanpast aan het medium en de doelgroep. In je laatste jaar kies je bovendien voor één specialisatie: audio, video of tekst en beeld.

Expertise

Om een vak grondig te leren, heb je expertise vanuit het werkveld nodig. Verwacht je dus aan ervaren journalisten voor de klas: voor gastcolleges, panelgesprekken en intensieve trainingen. Ze leren je samen met onze lectoren de theorie aan, die je meteen aan de praktijk kan koppelen.

Vanaf de eerste week werk je items uit voor echte media zoals Radio Crap, nieuwswebsites van de opleidingen, van AP en buurtkrant Den Triangel. Je werkt dus aan echte opdrachten en geen eindeloze hoeveelheden schrijfsels die enkel de lector zal lezen.

Voor het unieke opleidingsonderdeel Zelfstandig Aangemaakt Profiel (ZAP) bouw je zelfstandig aan de vaardigheden van jouw keuze. Je vult de drie studiepunten in met journalistieke opdrachten van jouw keuze, binnen of buiten de schoolmuren. Zo kan je bijvoorbeeld een reportage maken van een sportevent, een congres bijwonen of een vrijwillige stage doen op een redactie. 

Zodra je de smaak te pakken hebt, trek je eropuit voor echte opdrachtgevers: MNM, Tomorrowland, Toneelhuis … Zo ben je in het derde jaar helemaal voorbereid op een stageperiode van acht weken bij grote of kleine mediabedrijven, waarna de journalistieke wereld helemaal geen geheimen meer voor je heeft. Zo kan je tot slot een eigen magazine, website, blog, audio- of videoproduct maken: jouw visitekaartje waarmee je andere vakmensen zal overtuigen.

Bij een goede praktijkervaring hoort uiteraard professionele uitrusting. Daarom ga je de straat op met professionele opnameapparatuur en camera's. Terug op de campus verwerk je het ruwe materiaal met de nieuwste montageapparatuur tot videofragmenten. Of je maakt een audioproduct dat je in onze professionele radiostudio mag presenteren en uitzenden. Liever video? Ga dan aan de slag voor de green key in onze volledig uitgeruste studio.

In je derde jaar kies je voluit voor een van de drie keuzetrajecten: audio, video, of tekst en beeld. Bovendien kan je zelf kiezen welke je favoriete topics worden bij researchopdrachten, interviews en redactiestukken: sport, cultuur, lifestyle, fashion, politiek, muziek, human interest? Je bepaalt mee in welke richting je wil specialiseren als journalist.   

Praktijkervaring is onmisbaar om een echte journalist te worden. Die ervaring doe je niet alleen op tijdens je stage bij professionele redacties, maar ook in en rond de campus. Ook journalisten in spe schrijven al geweldig leuke artikels en maken al interessante radio- of tv-items. In deze digitale samenleving moeten ze dat alles trouwens ook zelf online kunnen plaatsen, en als werkinstrument werd daarvoor de nieuwssite AP Journalistiek in het leven geroepen.

Lees, bekijk en beluister op wrap.apstudent.be de verhalen en reportages die onze studenten Journalistiek hebben gemaakt.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Journalistiek is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

In het eerste jaar maak je grondig kennis met alle facetten van media en journalistiek en scherp je je talenkennis aan. De praktijk start meteen in de eerste week van je eerste jaar. Je werkt items uit voor de AP-media, je neemt een duik in een mediabad en zet je eerste stappen in de onderzoeksjournalistiek.

Nadat je in het eerste jaar hebt geproefd van alle redactionele technieken, werk je vanaf het tweede jaar verder aan je journalistieke skills voor de verschillende media. Onder begeleiding van een lector ga je wekelijks gedurende twee dagen intensief samenwerken en doorloop je tijdens het vak redactie short form en slow journalism het redactieproces van A to Z, zoals het er op een echte redactie aan toe gaat. Je werkt hierbij aan journalistieke producten voor zowel audio, video als tekst en leert ze ook crossmediaal inzetten en verspreiden.

In het derde jaar kies je voor een van de drie trajecten: audio, video, of tekst en beeld. Tijdens de expert class begeleiden professionele journalisten je hierbij. Je kiest ook twee keuzevakken uit een ruim aanbod. Na 8 weken stage in een mediabedrijf heeft de journalistieke praktijk voor jou geen geheimen meer. Binnenshuis creëer je dan weer je eigen magazine, website, blog, postcast, audio- of videoreportage voor echte opdrachtgevers. Je beste journalistieke producten verzamel je in je portfolio: dit wordt jouw visitekaartje om je na je afstuderen als journalist in de markt te zetten.

Blik naar buiten

Een journalist moet over allerlei grenzen heen kijken om beter te begrijpen wat er gebeurt. Daarom richt je tijdens je opleiding je blik naar buiten. Je werkt aan grensoverschrijdende thema’s, gaat op zoek naar interessante buitenlandse respondenten en brengt verslag uit over Europese instellingen. Je komt op de AP-campus in contact met buitenlandse Erasmusstudenten en de opleiding werkt nauw samen met de journalistieke opleidingen in Europa.

In het eerste jaar ga je voor het vak cityjournalism een dag naar het buitenland om journalistieke opdrachten uit te werken. In het tweede jaar ga je op verkenning in Wallonië. Tot slot ga je in het derde jaar op pad voor het vak reporting Europe, waarbij je aan politieke verslaggeving doet vanuit de Europese instellingen in Straatsburg.

Daarnaast krijg je de kans om AP te vertegenwoordigen tijdens het jaarlijkse congres van het Forum for European Journalism Students, waar je informatie zal uitwisselen met andere journalistiekstudenten uit heel Europa. Je kan ook deelnemen aan het internationaal radioproject Europe on Air met studenten uit Bulgarije, Spanje, Turkije en Zweden.

Als dat nog allemaal niet internationaal genoeg is, kan je ook zelf je vleugels uitslaan en in je afstudeerjaar een semester lang op Erasmus gaan naar gerenommeerde instellingen in Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland, Denemarken … trekken. Daar proef je dan van journalistieke vakken en werk je verder aan je praktijkervaring. Of je kiest voor een stage in het buitenland, sowieso een onvergetelijke ervaring.

Meteen aan de slag

Als gedreven en competente journalist werk je bij de grote en kleine bladen, nationale en regionale radio, openbare en commerciële televisie. Er is dan ook niet één type journalist, jij kiest wie je wil worden:

  • krantenredacteur, sportverslaggever, lifestylejournalist, radiopresentator, beeldredacteur, cultuurrecensent of online journalist;
  • videojournalist, regioreporter, desk researcher, magazinejournalist, freelancer of eindredacteur;
  • bedrijfsjournalist, cultuurredacteur, redacteur digitale en mobiele media;
  • ...

Bovendien heb je met dit diploma ook toegang tot andere takken in de communicatiesector. Je bent een talenkenner, kan om met tijdsdruk, begrijpt hoe zaken werken … want je hebt van een brede vorming genoten. Je kan dus werkelijk alle kanten uit.

Na drie jaar studeren nog niet aan werken toe?  Dan kan je binnen AP het verkort traject Communicatie volgen. Op een jaar tijd kan je zo een tweede bachelordiploma behalen en krijg je een beter inzicht in de job van de personen waarmee je als journalist zal moeten samenwerken: woordvoerders en adverteerders.

Ongeveer een derde van onze studenten hebben ook de ambitie om een universitair masterdiploma te behalen. Politieke Communicatie, Communicatiewetenschappen en Meertalige Communicatie zijn de drie populairste vervolgopleidingen, waar je na een schakeljaar op maat toegang toe krijgt. Tijdens je derde bachelorjaar kan je als keuzevak al een vak van het schakelprogramma aan de universiteit volgen. Zo proef je ineens van de verschillen tussen de hogeschool en de universiteit en heb je al meteen een credit voor een vak uit het schakelprogramma op zak.

Verkorte trajecten

Als je al een bachelordiploma hebt, kan je altijd informeren naar een traject met vrijstellingen. Wie specifiek al een diploma Communicatie heeft, kan de opleiding Journalistiek in slechts één jaar afronden.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Heb je al een diploma of een aantal credits behaald in een vorige opleiding? Dan is de kans groot dat je voor een aantal vakken een vrijstelling kan krijgen. Vraag dus zeker je vrijstellingen bij inschrijving.

FAQ over deze opleiding

  • Krijg ik veel praktijk?

    Deze opleiding is ideaal als je graag al doende leert. 

    • In het eerste jaar krijg je verhoudingsgewijs de meeste theorievakken (om je algemene kennis op te bouwen), maar je mag ook al meteen proeven van de praktijk.  

    • In het tweede jaar bedraagt de verhouding theorie en praktijk ongeveer 50/50

    • In het derde jaar ben je bijna uitsluitend met praktijk bezig, meestal rechtstreeks in opdracht van het werkveld. In januari leg je normaal gezien voor de laatste maal examens af. Het tweede semester is volledig gewijd aan je stage, redactieproject en individueel eindwerk en portfolio.  

  • Ik twijfel tussen een bachelor en een master Journalistiek?

    Professionele bachelor in de Journalistiek

    • Volg je aan de hogeschool.
    • Duurt minimaal 3 jaar.
    • De focus ligt op journalistieke praktijk (redactiewerk, digitalisering, inzicht in de actualiteit ...).

    Master in de Journalistiek

    • Vervolgopleiding: om te starten heb je al bachelordiploma nodig bv. Taal- en Letterkunde, Geschiedenis ... 
    • Volg je aan de universiteit.
    • Duurt minimaal 1 jaar na een academische bachelor van 3 jaar.
    • De focus ligt op naast journalistieke praktijk ook een flinke brok theorie en onderzoek.

  • Kom ik in contact met internationale studenten?

    Ja, je volgt het vak International news topics in het tweede jaar samen met internationale studenten. Het vak wordt gegeven in Engels.

  • Ik twijfel tussen Communicatie en Journalistiek?

    Liefde voor of interesse in communicatie is in beide opleidingen een must, maar de klemtonen liggen toch heel anders.  

    In de opleiding Journalistiek leer je hoe je via diverse tools (audio, video, tekst) en kanalen kritisch verhalen kan vertellen.

    • Je bent gebeten door nieuws en actualiteit, en nieuwsgierig naar wat er in de wereld gebeurt.  

    • Je wil de waarheid doorgronden en daarover kritisch verslag uitbrengen.  

    • Je schrijft graag en vertelt graag maatschappelijk relevante verhalen (vanuit het domein cultuur, politiek, sport, lifestyle en/of human interest).   

    In de opleiding Communicatie leer je hoe via diverse tools (tekst, foto, video) en kanalen een boodschap kan overbrengen die je doelgroep informeert, inspireert of activeert.

    • Jij denkt graag na over hoe merken & bedrijven hun imago hoog houden, in de media verschijnen, hun verkoop kunnen stimuleren … 

    • Je vindt het leuk om creatief te werken met tekst, fotografie en video. 

    • Je bent niet bang om voor groepen te spreken.   

    • Je bent sterk in organiseren en plannen. 

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

    Als je kiest voor een modeltraject van 60 studiepunten is je opleiding een fulltime bezigheid

    • Het merendeel van de week staan er lessen en coachingmomenten op het programma en zal je quasi volledige dagen aanwezig en bezig zijn.  

    • Per week heb je ongeveer twee halve dagen vrij. Let wel: het is wel de bedoeling dat je deze lesvrije momenten gebruikt om te studeren en/of aan (groeps)opdrachten te werken.  

  • Hoe groot zijn de klasgroepen?

    De grootte van je klasgroep is afhankelijk van het vak en varieert dus sterk.

    • Voor sommige vakken zal je les krijgen in een groep van ongeveer 35 studenten, voor andere zit je mogelijk samen met een 60 à 70 studenten.
    • Voor praktijkvakken krijg je individuele coaching en houden we de groepen klein(er).