Skip to main content
Vastgoed
Vastgoed

Vastgoed

Vastgoed? Dat is zo veel meer dan huizen verkopen. Je leert gebouwen beheren, evalueren, schatten en stelt verkoop- en verhuurdossiers op. Je vakkenpakket is erg divers: bouwkunde, recht, fiscaliteit, economie … Dat zal je in je toekomst als vastgoedprofessional of makelaar allemaal van pas komen! Natuurlijk besteden we ook aandacht aan je communicatieve en professionele skills, zodat je straks je mannetje kan staan in de veelzijdige vastgoedsector.

Iets voor jou?

Je bent geïnteresseerd in architectuur, woningen en creatieve kantoor- of winkelcomplexen en wil je hier verder in verdiepen. Niet om zelf te ontwerpen, maar wel om onder meer huizen en werkplekken te koppelen aan de dromen en verwachtingen van potentiële klanten. Je komt terecht in een commerciële omgeving, met veel sociaal contact. Jij zit straks niet de hele dag van 9 tot 5 achter je bureau, maar bent vaak op de baan, in gesprek met klanten, en werkt actief aan vastgoedtransacties.

Wat leer je?

  • Het aankopen, verkopen, verhuren en beheren van onroerend goed.
  • Je krijgt een flinke portie bouwkunde en leert verschillende constructies en materialen naar waarde schatten.
  • Je komt alles te weten over vastgoedwetgeving.
  • Ook (bedrijfs)economische vakken zijn van belang later in je job. 
  • Je werkt aan je commerciële skills en talenkennis.
  • Alles wat je leert in de opleiding is toegepast op zowel residentieel als bedrijfsmatig vastgoed.

Wie word je?

Als vastgoedprofessional stap je in een sector vol kansen. Je houdt je bezig met (ver)kopen, (ver)huren, beheren en ontwikkelen van vastgoed, zowel op de residentiële markt (woningen) als de niet-residentiële markt (kantoren, commerciële panden en openbare gebouwen zoals kerken of scholen). Dankzij je brede kennis van vastgoed ben je na je opleiding helemaal klaar om je eigen weg te kiezen. Een carrière als (zelfstandig) vastgoedmakelaar is een optie, maar je kan ook breder aan de slag als syndicus, projectontwikkelaar, bouwpromotor of propertymanager bijvoorbeeld. 

Je zorgt ervoor dat elk dossier juridisch, fiscaal en stedenbouwkundig helemaal klopt en geeft advies aan klanten. Ook overheden, projectontwikkelaars en banken zijn constant op zoek naar jouw vastgoedkennis. Na je studie ligt er dus een veelzijdige job voor je in het verschiet.

 

Aandacht voor de volledige vastgoedsector

De opleiding staat dicht bij alle facetten van het werkveld. Vastgoed draait dus niet alleen om huizen, maar ook om niet-residentiële projecten zoals scholen, supermarkten, winkelcentra en kerken. Met deze professionele bachelor word je een veelzijdige vastgoedprofessional die van alle markten thuis is. Jij bemiddelt, ontwikkelt én beheert complete vastgoedportefeuilles.

Samenwerken: een skill waar je ook later veel aan hebt. Tijdens de opleiding werk je aan toffe projecten die rechtstreeks uit het werkveld komen. Denk bijvoorbeeld aan de herbestemming van het gebouw van Katoen Natie of de nieuwbouwontwikkeling op de Cadix-site. Samen met medestudenten uit de opleiding Landmeten onderzoek je oplossingen, leer je van professionals en ontdek je hoe theorie en praktijk samenkomen in echte projecten.

 

Tijdens je opleiding duik je volop in de vastgoedwereld. Een pand schatten? Dat doe je niet vanachter je bureau, maar door zelf op pad te gaan. Een plaatsbeschrijving? Die maak je natuurlijk ter plaatse op. Stilzitten? Dat is niets voor een vastgoedprofessional. In je laatste semester breng je alles wat je geleerd hebt in de praktijk tijdens een stage.

Benieuwd hoe dat eruitziet? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn en kijk mee achter de schermen bij onze uitstappen, workshops en andere activiteiten.

Naast vastgoedmakelaar kan je ook syndicus worden, een beroep waar veel vraag naar is. Als syndicus beheer je gemeenschappelijke delen van gebouwen, zoals appartementencomplexen, en zorg je dat alles vlot verloopt: van onderhoudsplanning tot het organiseren van vergaderingen en het beheren van financiën. Doordat de job steeds belangrijker wordt, staat het beroep zelfs op de lijst van knelpuntberoepen bij VDAB. Een uitdagende én toekomstgerichte keuze!

Tijdens je opleiding kun je stage lopen in het buitenland of werken aan projecten in een internationale context, of zelfs een semester studeren bij een van onze partneropleidingen in Europa. 

Nieuwsgierig wanneer je het avontuur kunt aangaan? Bekijk zeker het tabblad Internationaal of ontdek het programma. Zowel in je tweede als derde jaar zijn er tal van mogelijkheden. Stage lopen in Spanje, Australië of New York? Jij kiest!

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Toegepaste Informatica is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Het programma van de opleiding telt 180 studiepunten, gespreid over drie jaar. Elk academiejaar bestaat uit twee semesters. De examens volgen op het einde van het semester. Vanaf het eerste jaar zet je je tanden in uitdagende projecten en praktijkopdrachten.

Benieuwd naar de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de groene balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je start de opleiding met de essentie van vastgoed: bouwkunde en recht. Je ontdekt hoe vastgoed verbonden is met onze maatschappij en zet je eerste stappen in vastgoedtransacties. Je leert over stabiliteit, bouwmethodes en kijkt kritisch naar materialen, technieken en afwerking. Daarnaast duik je in vastgoedrecht, ruimtelijk beleid en planning. We belichten ook de invloed van de economie op de vastgoedwereld en helpen je om je in verschillende talen uit te drukken in een vastgoedcontext.

In het tweede jaar focus je op specifieke vastgoedvakken. Je voert plaatsbeschrijvingen uit, stelt koop- en verhuurdossiers op, verdiept je in budgetten en fiscale regelgeving, en maakt schattingen. Je leert denken als een projectontwikkelaar door onder andere rendementsanalyses te maken en vastgoedprojecten uit te werken.

Verder werp je ook een kritische kijk op de vastgoedsector. Hoe wordt verkrotting aangepakt? Wat is de impact van het toenemende aantal eenoudergezinnen op de woningmarkt? Hoe geef je onroerend goed belastingvriendelijk door aan volgende generaties? Wat zijn de gevolgen van bepaalde ruimtelijke structuurplannen? Je leert antwoorden te formuleren op de meest gespecialiseerde vragen.

Het derde jaar draait volledig om praktijkervaring. Je verlaat steeds vaker de campus om kennis te maken met het werkveld. Je doet bedrijfsbezoeken, werkt met gespecialiseerde software die in de sector wordt gebruikt, spreekt met toekomstige werkgevers, leert om klantgericht te werken en voert praktijkopdrachten uit voor bedrijven of onderzoeksprojecten. 

Het hoogtepunt van je opleiding? Je stage! Je draait als volwaardig medewerker mee bij een bedrijf of organisatie. Omdat je langere tijd op dezelfde plek werkt, krijg je de kans om je in te werken in complexe dossiers en zelf initiatief te nemen in projecten. Voor je eindproject werk je in teamverband aan een echte praktijkopdracht, buiten de campusmuren.

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

 

Gespreid programma

Doe je het liever rustiger aan? Of heb je een vermoeden dat het standaard programma van 60 studiepunten per jaar te zwaar gaat zijn? Dan kan je het programma ook spreiden over vier jaar. Je neemt dan slechts 45 studiepunten op per academiejaar. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar onze trajectbegeleider.

Als je al een diploma hoger onderwijs hebt, kom je misschien in aanmerking voor een verkort programma. Je neemt dan minder studiepunten op en volgt enkel de vakken die relevant zijn voor jou. Dit zijn enkele diploma's die hiervoor in aanmerking komen: 

  • bachelor in de bouwkunde
  • bachelor in de bedrijfskunde
  • bachelor in de communicatie
  • master in de bouwkunde 
  • master in de architectuur 
  • master in rechten 
  • … 

Benieuwd of jouw diploma ook toegang geeft tot het verkort programma? Neem dan contact op met onze trajectbegeleider.

Heb je al een diploma of werkervaring, en wil je je kennis en skills als syndicus graag verbreden, verdiepen of opfrissen? Dan is er een selectie van vakken om je bij te scholen via een creditcontract. Je hebt de keuzevrijheid in het aantal vakken dat je opneemt en over hoeveel jaar je dit spreidt:

  • Boekhouden 2;
  • Technische uitrusting 3;
  • Syndicus 4;
  • Vastgoedbeheer 5.

Hierna de volledige bachelor volgen? Dat kan perfect, bovendien heb je zo heel wat vrijstellingen voor deze vakken. Interesse? Stuur dan een e-mail naar onze trajectbegeleider

Meteen aan de slag

(Zelfstandig) vastgoedmakelaar 

Met een bachelor Vastgoed leg je een stevige basis voor een carrière in de vastgoedsector. Na het behalen van je diploma kun je meteen in loondienst aan de slag als vastgoedmakelaar. Wil je liever zelfstandig vastgoedmakelaar worden? Dan is een erkend traject verplicht:

  • Je hebt een bachelor- of masterdiploma nodig.
  • Daarna volg je een BIV-stage en leg je een examen af.
  • Slaag je voor het examen? Dan krijg je een officieel BIV-nummer en mag je als zelfstandig vastgoedmakelaar aan de slag.

De opleiding Vastgoed bereidt je optimaal voor op het BIV-examen. Alle relevante thema’s komen uitgebreid aan bod tijdens de lessen, zodat je na het afstuderen met vertrouwen aan de stage en het examen begint. 

Meer over het BIV-traject

Veelzijdige carrièrekansen in de vastgoedsector

De bachelor Vastgoed opent de deur naar veel meer dan alleen makelaarswerk. Je kunt terecht in diverse functies, afhankelijk van jouw interesses. Enkele mogelijkheden:

  • Vastgoedconsulent: begeleid klanten bij de aan- of verkoop van vastgoed.
  • Syndicus: beheer gebouwen of appartementencomplexen.
  • Rentmeester: beheer vastgoedportefeuilles voor investeerders.
  • Portfolio- of assetmanager: werk aan strategisch vastgoedbeheer en waarde-optimalisatie.
  • Medewerker bij notaris- of advocatenkantoren, of in een vastgoedkantoor.
  • Vastgoedprofessional bij bouwpromotoren, projectontwikkelaars of financiële instellingen.
  • Een rol bij overheidsdiensten, zoals het kadaster, stedenbouwkundige diensten of belastingsdiensten.
  • Zelfstandige in de vastgoed- of bouwsector, waarbij je bijvoorbeeld investeringsprojecten coördineert.

Wil je na deze opleiding nog graag verder studeren aan de universiteit? Je bachelordiploma vormt ook de ideale basis voor een masteropleiding. Zo kan je na een schakelprogramma doorstromen naar een master Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw. Of na enkele jaren ervaring is ook de master Real Estate een optie.

Wil je letterlijk je grenzen verleggen, binnen of buiten Europa? Dan biedt deze opleiding heel wat internationale mogelijkheden. De opleiding werkt samen met de voornaamste internationale vastgoedfederaties en onderwijspartners. 

Semester of stage in het buitenland

In je derde jaar kan je een semester of je stage in het buitenland doorbrengen. Je verblijft enkele maanden in het buitenland en leert een andere vastgoedmarkt kennen. Studenten trokken de voorbije jaren vooral naar Frankrijk en Spanje, maar ook iets verder weg zoals China, Belize, Suriname, Australië of New York. Een Erasmus- of andere beurs geeft je een financieel duwtje in de rug.

In zowel je tweede als derde jaar krijg je de kans om deel te nemen aan een internationaal project, waarin je je onderdompelt in de verschillende vastgoeddisciplines. Samen met studenten van de Hogeschool Rotterdam, de Duitse Hochschule Aschaffenburg en de Engelse University of Bristol werk je aan de ontwikkeling van een vastgoedproject. Deze oefening wordt elk jaar in een ander land georganiseerd, zodat je ervaring opdoet in diverse internationale vastgoedmarkten.

Je hoeft niet per se zelf naar het buitenland om een internationale ervaring op te doen. Dat kan ook gewoon hier op eigen bodem, in hartje Antwerpen!

De opleiding organiseert een internationaal semester, waar studenten uit verschillende landen aan deelnemen. Je komt terecht in een divers team van zowel Belgische als internationale studenten, met verschillende achtergronden. Samen werk je aan een uitdagend project, zoals bijvoorbeeld de herbestemming of een projectontwikkeling in Antwerpen. 

In je derde jaar ga je op studiereis naar Parijs, onderdeel van het vak 'Communicatie Engels en Frans'. Tijdens deze reis leer je alles over de vastgoedmarkt in Parijs en Frankrijk, en maak je kennis met Engels- en Franstalige vastgoedprofessionals. Maar je doet meer dan alleen leren: je gidst ook je medestudenten in het Engels en Frans. Deze uitstap is de perfecte voorbereiding voor een stage of carrière buiten je taalgrenzen.

Parijs

FAQ over deze opleiding

  • Kan ik deze opleiding in avondonderwijs volgen?

    De bachelor Vastgoed wordt enkel in dagonderwijs aangeboden. Een modeltraject duurt drie jaar. Je kan de opleiding wel spreiden over vier jaar of - als je voor de afstudeerrichting Landmeten kiest – het flexibele programma voor werkstudenten volgen. 

  • Kan ik deze opleiding met een job combineren?

    Kies je voor de afstudeerrichting Landmeten? Dan kan je dit combineren met een vaste job, omdat het over een knelpuntberoep gaat. Je kiest dan voor het flexibel programma van de opleiding. In dit traject: 

    • volg je één dag per week les op de campus in Antwerpen in dagonderwijs;
    • doe je de rest via zelfstudie;
    • kan je vrijstelllingen aanvragen voor bepaalde vakken als je al een hoger diploma hebt;
    • kan je stage doen bij je huidige werkgever als je al in de sector werkt.

    Meer over het flexibele programma 

    Contacteer onze trajectbegeleider voor meer informatie of advies over dit flexibele traject.

  • Wat voor computer heb ik nodig?

    Voor bachelor Vastgoed heb je een laptop nodig met grafische systeemvereisten. Een Mac is voor de opleiding Vastgoed met als afstudeerrichting Vastgoed toegelaten, maar er is geen specifieke ondersteuning van onze lectoren voor. Voor de bachelor Landmeten is een Mac niet toegestaan

    Tip: Heb je al een laptop, maar denk je dat die niet voldoet? Gebruik de eerste lessen dan als test en bekijk even of het lukt. De laptop moet Microsoft Office programma's en grafische software van Adobe Creative Cloud vlot naast elkaar kunnen gebruiken.

  • Moet ik goed zijn in wiskunde?

    Idealiter heb je minimaal drie tot vier uur wiskunde per week gekregen in het secundair onderwijs.

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    Nee, we beginnen volledig vanaf nul dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. We hebben een heel brede instroom van studenten. Veelvoorkomende richtingen zijn: 

    • voor Landmeten: industriële wetenschappen, techniek-wetenschappen, wetenschappen-wiskunde …
    • voor Vastgoed: economie-moderne talen, economie-wiskunde, humane wetenschappen …