Skip to main content
Verpleegkunde
Verpleegkunde
Verpleegkunde

Verpleegkunde

Wil je deskundige zorg bieden in het ziekenhuis van de toekomst? Ben je klaar voor een boeiende job met verantwoordelijkheid? Dan schuilt er misschien wel een verpleegkundige in jou. De opleiding Verpleegkunde bij AP bestaat uit een gezonde mix van theoretische kennis, praktijk, managementvaardigheden en onderzoek. Je kan de opleiding zowel in dag- als avondonderwijs volgen.

Iets voor jou?

Jij bent empathisch en wil baby's, kinderen, jongeren, volwassenen of senioren bijstaan rond gezondheid, herstel en ziekte. Je hebt zin in een job boordevol sociaal contact en teamwork. Want straks werk je zeer nauw samen met collega-verpleegkundigen en experten uit andere zorgdisciplines. Misschien zie je jezelf ook wel een team aansturen? Dan is de opleiding Verpleegkunde iets voor jou. 

Is een graduaat meer je ding? Bij Verpleegschool Antwerpen kan je de driejarige graduaatsopleiding (HBO5) Basisverpleegkunde volgen.

Wat leer je?

  • Het volledige zorgspectrum: acute en chronische zorg, primary health care, geestelijke gezondheidszorg, pediatrie, geriatrie, rampenplanning en farmacologie. 
  • Op de campus zelf oefen je alle verpleegkundige technieken, want we hebben een volledige ziekenhuisafdeling op onze hogeschool met o.a. pediatrisch labo, operatiekwartier, kritische zorgenkamer … Met VR oefen je bijvoorbeeld reanimatie.
  • Je krijgt vrij snel een duidelijk beeld van het beroep en ontdekt via stages gaandeweg waar je hart ligt.
  • Keuzeruimte in het tweede, derde en vierde jaar: duik dieper in een zorgdomein, behaal al credits uit een vervolgmasteropleiding, of wat dacht je ervan om naar het buitenland te gaan?
  • Maatschappelijke betrokkenheid: je geeft EHBO-opleidingen voor babysitters en leerlingen secundair onderwijs, navormingen voor verpleeg- en zorgkundigen, activiteiten in woonzorgcentra …

Wie word je?

Met je diploma kan je onmiddellijk aan het werk als verpleegkundige in het domein dat je zelf kiest. Je stelt zelfstandig de nodige diagnoses en denkt kritisch na over welke zorg je patiënt nodig heeft. Een toekomst als zelfstandig verpleegkundige, bijvoorbeeld in de thuiszorg, is ook een optie. Of je groeit door als diensthoofd van een afdeling, waar je andere verpleegkundigen aanstuurt en de zorgverlening coördineert. Hoe dan ook, het comfort en de tevredenheid van de patiënt en zijn familie zijn steeds je grootste prioriteit. Je komt in een divers samengesteld team terecht, waar je je dag na dag inzet voor een kwalitatieve, wetenschappelijk onderbouwde zorgverlening.

Levensechte ziekenhuisgang

Maak kennis met onze hoogtechnologische praktijkruimtes. Op de campus vind je een volledige ziekenhuisafdeling die net echt is. 

  • Je oefent alle verpleegkundige vaardigheden met behulp van de recentste apparatuur, VR, levensechte patiëntenpoppen en simulanten.
  • In het pediatrisch labo leer je zowel pasgeborenen als jonge kinderen verzorgen.
  • In het operatiekwartier bereid je je voor op een loopbaan als operatieverpleegkundige.
  • De vaardigheden van het thuis verplegen leer je in een oefenkamer die ingericht is als een huiskamer.
  • De oefeningen analyseren we door video-opnames, zodat je heel snel grote sprongen vooruit maakt.

Eerst oefen je in het skills lab op de campus, daarna ben je klaar voor het echte werkveld.

  • De hoeveelheid stage neemt vanaf het eerste jaar geleidelijk aan toe. Je gaat van start op een algemene afdeling en leert daarna de verschillende zorgdomeinen beter kennen: geneeskunde, pediatrie, heelkunde, geriatrie, psychiatrie, de eerste lijn …
  • In het derde en vierde jaar krijg je de mogelijkheid om zelf een stageplaats uit te kiezen die bij je interesses past, zelfs in het buitenland. Je studeert af met een brede ervaring waardoor je in elke omgeving aan de slag kan. 

Verpleegkunde is een intense opleiding waarbij je veel verantwoordelijkheid opneemt. Gelukkig sta je er nooit alleen voor. Bij AP kan je rekenen op individuele studentenbegeleiding en coaching om jou te helpen groeien.

  • Zo heeft elke student in de opleiding een eigen, vaste coach van het eerste tot het laatste jaar. Die begeleidt je zowel individueel als in groep.
  • In je eerste jaar krijg je ook een tutor uit het derde jaar toegewezen. Die helpt je extra in het skills lab, ondersteunt je bij andere onderdelen en maakt je wegwijs in het studentenleven.

Later kom je ongetwijfeld in aanraking met verschillende culturen en nationaliteiten. Daarom is het belangrijk om je blik te verruimen tijdens de opleiding. Zo zijn er heel wat internationale initiatieven: 

  • ga op korte of lange stage naar het buitenland;
  • werk mee aan internationale projecten;
  • neem opleidingsonderdelen van een partnerschool op;
  • werk mee aan internationale onderzoeksactiviteiten
  • ... 

Wil je na je studies snel aan het werk? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar verpleegkundigen groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100% zeker van een job.

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.

Wist je dat je deze opleiding ook in de avond kan volgen? Met het flexibele avondprogramma volg je 's avonds of online les. Zo kan je de studie combineren met een job, gezin of iets anders. De studieduur is afhankelijk van je vooropleiding.

Meer over het flexibele programma 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan regelmatig een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit.

De bacheloropleiding Verpleegkunde heeft recent een grondige externe kwaliteitscontrole doorlopen. Het persoonlijke rapport en positieve besluit kan je hier raadplegen. De Raad van Bestuur heeft ook vastgesteld dat de kwaliteit van de opleiding is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Het programma van de opleiding Verpleegkunde telt standaard 240 studiepunten, verspreid over vier jaar. Elk jaar neem je 60 studiepunten op verdeeld over twee semesters

Benieuwd naar de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de blauwe balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
  • In het eerste jaar verwerk je heel wat basistheorie met o.a. gezondheid, hygiëne, sociologie, anatomie … Belangrijk want er staan straks levens op het spel.
  • Vanaf het prille begin werk je ook aan je verpleegtechnische vaardigheden. Dit doe je in onze levensechte ziekenhuisgang op de campus, het skills lab. Je oefent er de basishandelingen zoals wondzorg en injecties en leert met hightech tools werken zoals reanimatie in VR.
  • Tot slot ga je in november voor het eerst op stage. Dé ultieme test of het beroep iets voor jou is. 
  • Je diept de kennis van het eerste jaar verder uit en bekijkt een aantal zorgdomeinen binnen verpleegkunde: heelkunde, ouderenzorg (geriatrie), kinderverpleegkunde (pediatrie), neonatologie en psychiatrische zorg.
  • Bijna de helft van je programma bestaat dit jaar uit stages. Zo leer je verschillende verpleegkundige disciplines van op de eerste rij beter kennen en werk je aan je vaardigheden. Wie wil kan de stage ook in het buitenland volgen.
  • Stage en praktijkervaring nemen nu het meeste tijd in beslag. Je volgt een keuzestage in binnen- of buitenland.
  • Daarnaast neem je samen met je medestudenten voor een lange periode een hele ziekenhuisafdeling over. Deze managementstage leert jullie heel wat bij over beleid en leidinggeven in de zorg, planning en organisatie. Bovendien ontmoet je hier ook studenten uit andere zorgopleidingen van AP. Multidisciplinair samenwerken, heet dat dan. De vaste verpleegkundigen kijken toe en springen bij waar nodig.
  • In de theorievakken duik je nog dieper in een aantal belangrijke zorgdomeinen zoals kinderverpleegkunde en geestelijke gezondheidszorg.
  • Bij het klinisch redeneren ga je aan de slag met casussen en breng je al je eerdere kennis samen met je stage-ervaringen.
  • In het laatste jaar krijg je nog een aantal boeiende vakken zoals oncologie en farmacologie.
  • Je schrijft ook aan een straffe bachelorproef. Daarin werk je een praktijkgerichte onderzoeksvraag zelfstandig uit. Zo deden studenten in het verleden al onderzoek naar de impact van COVID-19 op mentale gezondheid, FAST en herkennen van beroerte, voorspellende parameters voor hospitalisatie/overlijden bij woonzorgcentrabewoners, etc. 
  • Een keuzepakket dat het dichtst bij je interesses aanleunt, vult je programma aan. Ga je voor acute zorg bij volwassenen, kinderen en pasgeborenen, geïntegreerde zorg voor chronisch zieken, of een internationale ervaring? Wie wil doorstromen naar de masteropleiding Verpleeg- en Vroedkunde kan er als keuzepakket voor kiezen om studiepunten uit het schakelprogramma op te nemen.
  • Tot slot heb je nog een intensieve stage van 22 weken die je klaarmaakt om de werkvloer te betreden.

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

Flexibel avondprogramma

Wil je werken en studeren combineren? Kies dan voor het flexibel avondprogramma waarbij je het traject spreidt over vijfenhalf jaar. 

  • Je kan starten in het flextraject Verpleegkunde met een diploma secundair onderwijs.
  • Er is geen toelatingsproef, maar een basiskennis Engels en goede rekenvaardigheden zijn heel nuttig.
  • Je hebt minder contactmomenten op de campus. De lessen die er zijn, gaan enkel 's avonds door of via afstandsonderwijs.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Het brugprogramma is een verkort avondprogramma van 150 studiepunten dat je kan combineren met een job. Je komt in aanmerking als je een van deze diploma's hebt: 

  • Gebrevetteerde of gediplomeerde verpleegkundige (vierde graad secundair onderwijs)
  • Gegradueerde verpleegkundige (HBO5)
  • Verpleegkundigen met een Nederlands diploma MBO-V

De lessen gaan door op maandag- en/of donderdagavond, telkens van 18 tot 22 uur. Het programma start midden september en loopt tot eind juni. Aan het einde van elk semester leg je examens af.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Ben je vroedvrouw of heb je net je diploma op zak? Dan kan je een tweede bachelor Verpleegkunde in een verkort avondprogramma van 120 studiepunten behalen. Zo kom je straks vanuit een andere rol in een team met verpleegkundigen, zorgkundigen, artsen en administratieve medewerkers terecht.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Heb je al een diploma:

  • (Toegepaste) Psychologie;
  • Sociaal werk;
  • Ergotherapie;
  • Orthopedagogie;
  • of Pedagogie?

Dan kan je via een verkort avondprogramma van 180 studiepunten een tweede bachelor Verpleegkunde behalen. Jouw eerdere ervaringen zijn een interessante aanvulling binnen het team van verpleegkundigen, zorgkundigen, artsen en administratieve medewerkers. 

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Welk traject of programma je ook volgt, samen doen we er alles aan om het zo haalbaar mogelijk te maken. 

  • Afstandsonderwijs: de lessen gaan dan door maandag- en/of donderdagavond, telkens van 18 tot 22 uur. Ongeveer de helft van die lessen zijn in afstandsonderwijs en de andere helft op de campus zelf. De fysieke lessen zijn voornamelijk praktijkgericht. 
  • Zelfstudie: waar mogelijk vervangen we de contactmomenten door zelfstudiepakketten. Zo bestaat er een zelfstudiepakket over verpleegtechnische vaardigheden met beeldmateriaal (foto en film). Dankzij veelvuldig gebruik van elektronische leer- en communicatiemiddelen kan je het merendeel van de leerstof thuis verwerken. Je kan ook specifiek leermateriaal ter ondersteuning van het theoretische pakket uitlenen via onze bibliotheek en mediatheek: anatomische modellen, zelfstudiepakket ICT-vaardigheden en basisrekenen.
  • Stage: vanaf het eerste jaar loop je de wettelijk verplichte stages. Maar je krijgt wel flexibiliteit in de planning, afhankelijk van je werkregime. In het derde of vierde jaar kan je deelnemen aan een korte internationale stage. In het vierde jaar zijn er langere buitenlandse stages mogelijk, zowel binnen als buiten Europa.
  • Betaald educatief verlof: zowel het flexibel avondtraject als de verkorte trajecten zijn erkend voor betaald educatief verlof. Dat is een stelsel van individueel opleidingsverlof voor werknemers die een bepaalde opleiding volgen. Hiermee krijg je het recht om op je werk afwezig te zijn om de opleiding of bepaalde opleidingsonderdelen te volgen, met behoud van je normale loon. Bekijk individueel met je trajectbegeleider of je hiervoor effectief in aanmerking komt.

De zorgsector heeft een enorme nood aan zorg- en verpleegkundigen. Daarom kan je bij AP onder bepaalde voorwaarden een betaald opleidingstraject volgen.

#kiesvoordezorg

Overweeg je een carrièreswitch naar de zorg? Dan is het project #kiesvoordezorg ontzettend interessant.

  • Tijdens je opleiding ontvang je een volwaardig loon.
  • Je studeert en volgt les doorheen het academiejaar, maar in de zomermaanden ga je al aan de slag bij een werkgever in de zorg. 
  • Uiteraard mag je ook je wettelijke vakantiedagen opnemen.  
  • Na je studie krijg je meteen een arbeidscontract bij diezelfde werkgever. Twee vliegen in een klap!

Dit zijn de voorwaarden.

  • Je bent op het moment van je kandidatuur in dienst bij een werkgever die niet behoort tot het paritair comité voor de gezondheidsdiensten (PC 330) of je werkt als zelfstandige.
  • Je voldoet aan de toegangsvoorwaarden die het onderwijs stelt bij de gekozen opleiding.
  • Je hebt minimum twee jaar werkervaring.
  • Je slaagt in de verplichte selectietesten.

Meer info vind je hier.

Ook via het project 600 kan je studeren zonder loonverlies. Dankzij dit project hebben al honderden werknemers hun droom waargemaakt. Het betaald opleidingsproject richt zich uitzonderlijk tot werknemers van gezondheidsrichtingen en -diensten.

Meer info vind je hier.

Het pilootproject IntegraZorg wil erkende vluchtelingen met een achtergrond in de zorg omscholen tot zorgkundige of verpleegkundige via een job in de sector, zodat zij binnen de sectoren van het PC 330 aan de slag kunnen.

Inschrijven doe je zo.

Meteen aan de slag
  • Als verpleegkundige kan je onmiddellijk starten op heel wat verschillende locaties: ziekenhuizen, revalidatiecentra, poliklinieken, woonzorgcentra, CLB's, bij kinderdagverblijven, in het onderwijs of elders in de sociale sector.
  • Je bent ook welkom op gespecialiseerde afdelingen of kan doorgroeien naar hoofdverpleegkundige.
  • Of ga als zelfstandige aan de slag in bijvoorbeeld de thuiszorg of stap mee in een bestaande praktijk.

Wil je je verder specialiseren? Dan zijn er heel wat opties.

Trek eropuit

Zin in een buitenlands avontuur? Ontdek onze initiatieven: 

  • In het tweede jaar kan je een stage van 2 weken volgen binnen het European Nursing Module Network (ENM).
  • Op Erasmus binnen Europa? Kies uit een lijst van verschillende partnerinstellingen. Je bent voor drie maanden weg.
  • Als je liever nog verder de wereld intrekt, kan je dit voor een project rond ontwikkelingssamenwerking of we zoeken samen naar een buitenlandervaring die bij jou past.
  • Een extra Engelstalige module specifiek gericht op de internationale stage en de verwachte interculturele uitdagingen, bereiden je goed voor op je avontuur. 

Ook op de eigen campus werk je in een internationale context.

  • Internationale gastsprekers inspireren elk jaar opnieuw onze studenten. 
  • Bovendien kan je tijdens de internationale week in het tweede jaar een opleidingsonderdeel volgen deels op de campus in Antwerpen en tijdens in Utrecht aan de University of applied sciences.