Skip to main content
HR-Support

HR-Support

Ben je een goede matchmaker? Administratief een kei? En haal je het beste in mensen naar boven? Dan is de praktijkgerichte graduaatsopleiding HR-Support vast iets voor jou. Je koppelt de juiste personen aan de juiste functies binnen een bedrijf. Je screent de sollicitanten mee kritisch op hun talenten en competenties, en gaat op zoek naar hun oprechte motivatie voor de job. Eens aangenomen zorg je ervoor dat alle lonen correct en op tijd uitbetaald worden. Als ondersteunde hr-medewerker werk je mee om organisaties en werknemers te doen groeien. Klinkt goed?

Iets voor jou?

Ben je iemand die altijd klaarstaat om anderen te helpen? Ben je op zoek naar een job gericht op mensen? Schep je graag orde door een sterke administratie bij te houden? Of ben je net een nauwgezette organisator? Leer je beter wanneer je theorie meteen kan uitvoeren in de praktijk? En vooral: sta jij te popelen om al van bij de start ervaring op te doen? Dan is de praktijkgerichte opleiding HR-Support vast en zeker iets voor jou! 

Wat leer je? 

  • Jij wordt een ondersteunende hr-medewerker (personeelszaken). Je dompelt je onder in loon- en personeelsadministratie, selectiegesprekken, relevante digitale hr-tools, sociaal recht ... 
  • Je leert niet enkel over de verschillende hr-domeinen, maar werkt ook aan soft skills zoals communicatie, organiseren en plannen. Je komt ook te weten hoe je een professionele houding aanneemt binnen een organisatie.
  • Je gaat meteen de werkvloer op. Via het werkplekleren pas je kennis uit de lessen toe in verschillende praktijksettings. Toch blijf je altijd in nauw contact met je medestudenten en lesgevers met veel ervaring in het werkveld.  
  • Samen met je lectoren en medestudenten neem je ook je eigen motivatie en profiel onder de loep. Je werkt aan je professionele ontwikkeling waardoor je als sterkere persoon uit de opleiding komt. 

Wie word je? 

Het graduaat HR-Support stoomt je in twee jaar klaar om de hr-afdeling van een organisatie of bedrijf te ondersteunen. Je hebt veel mogelijkheden, want overal waar mensen werken zijn er hr-medewerkers nodig. Bovendien bestaat hr uit zeer uiteenlopende domeinen waar je in kan ondersteunen: van rekrutering en aanwerving over verloning en opleiding van personeel, tot uitstroom van medewerkers door bijvoorbeeld pensioen of ontslag. Je speelt hierbij een administratieve en ondersteunende rol. Je beheert gegevens, organiseert zeer nauwgezet, en bent vaak het eerste aanspreekpunt voor medewerkers. Jouw job draagt bij aan een positief en duurzaam personeelsbeleid.  

Focus op begeleiding

In deze opleiding sta jij centraal. Een goede ondersteuning van onze lectoren helpt je groeien en je persoonlijke en professionele identiteit verder ontwikkelen. Het zijn echte hr-professionals die altijd klaarstaan om je te helpen. Je komt dus terecht in een warme en toegannkelijke community van zowel lectoren als studenten.

 

Volg je HR-Support? Dan word je een manusje-van-alles binnen de hr-wereld. Dankzij de brede opleiding ben je dus van vele markten thuis. Je hebt de juiste kennis én vaardigheden onder de knie om verschillende taken op te nemen binnen een organisatie. Dankzij je veelzijdige profiel heb je een groot aanbod aan jobs waaruit je later kan kiezen. 

 

Na je studie heb je veel opties en ben je eigenlijk meteen klaar om te werken. Zeker als je weet dat hr-medewerker een knelpuntberoep is. Je kan terecht bij zo goed als alle organisaties en bedrijven, van verschillende groottes en sectoren. Overal waar mensen werken, is er hr-personeel nodig. Jouw loopbaan ziet er dus rooskleurig uit. 

Bovendien heb je omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of je hiervoor in aanmerking komt.  

In deze opleiding zit je niet stil. Integendeel, via werkplekleren breng je maar liefst een derde door op de werkvloer. Zo doe je meteen nuttige ervaring op en leer je interessante mensen kennen voor later. Nog een voordeel van werkplekleren? Je weet onmiddellijk of de hr-wereld iets voor jou is. Ook dankzij opdrachten en proeven doorheen het semester, heb je geen zware examenperiode

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding HR-support is nieuw binnen onze hogeschool. Het rapport en positieve besluit van de Toets Nieuwe Opleiding kan je hier bekijken.

 

Programma

Een jaar in de opleiding bestaat uit twee semesters. Je lessen starten midden september en lopen tot eind juni. Als graduaatsstudent hoef je trouwens geen leerkrediet in te zetten. De studiepunten per vak tonen enkel aan hoeveel tijd een vak voor je kost. Hoe meer studiepunten er bij een vak horen, hoe omvangrijker het vak. En dus hoe meer inspanning dit vak vraagt van jou tijdens de studie.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de blauwe balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.
  • Introductie in human resources: je gaat van start met een stevige introductie. Hoe verlopen selectiegesprekken, waaruit bestaan jobprofielen, hoe introduceer je nieuwe werknemers in de organisatie, hoe werkt loopbaanbegeleiding en -ontwikkeling ...
  • Al doende leer je: de theorie wordt steeds aan praktische oefeningen gekoppeld. Je oefent ook met medestudenten via rollenspellen.
  • Sociaal recht: maakt ook deel uit van je basis. Je geraakt vertrouwd met de wettelijke plichten en rechten van werknemers en werkgevers. 
  • Meertalige communicatie: voor dit vak leer je Frans en Engels inzetten in specifieke werksituaties. Hier is geen voorkennis voor nodig. 
  • Persoonlijke groei: dankzij vakken als persoonlijke ontwikkeling en sociale vaardigheden groei je ook als persoon. Je krijgt inzicht in wat je motiveert, waar je sterktes liggen en je werkpunten. 
  • Proef van het beroep: vanaf het prille begin ga je de werkvloer op. Dat begint met gesprekken met professionals en bezoeken (beroepsoriëntering). In het tweede semester ben je klaar voor je eerste werkplekleren. Twee dagen in de week breng je nu door op je werkplek. Je kiest zelf in welk hr-domein en voert afwisselende taken en projecten uit.  
  • Werkplekleren: je doet nu voor meer dan de helft van je programma aan werkplekleren. Bijna het hele jaar door ben je dus aan het werken én leren. 
  • Hr-topics: daarnaast verdiep je je nog meer in onderwerpen zoals arbeidsmarktverhoudingen, werkloosheid, diversiteit op de werkvloer ...
  • Sociaal recht: gaat nog een stapje verder, bijvoorbeeld in recht bij conflicten tussen werkgever en werknemer en arbeidsomstandigheden.
  • Praktijkgericht project: je rondt de studie af met het vak 'Mijn hr-analyse'. Hierbij ga je verschillende hr-topics uit de lessen verbinden met je eigen ervaring op je werkplek en een vergelijkende studie maken met de analyse van je medestudenten.
Meteen aan de slag

Met een diploma HR-Support heb je veel opties, zeker als je weet dat het om een knelpuntberoep gaat. Je kan in meerdere soorten organisaties of functies starten, want bijna alle werkgevers hebben hr-personeel nodig. Non-profit, een commerciële omgeving of openbare instelling zoals de zorg of het onderwijs: maakt niet uit.

Diverse organisaties:

  • Kleine of middelgrote bedrijven (IKEA, Kruidvat, Colruyt group, bouwbedrijven, groothandels ...)
  • Grote multinationals (BASF, Solvay...)  
  • Maatwerkbedrijven en non-profit organisaties  
  • Openbare instellingen (onderwijs, zorg, Vlaamse of federale overheid, OCMW, stads-of gemeentediensten...)  
  • Sociaal Secretariaat  
  • Interimkantoren en VDAB  
  • ... 

Meerdere functies
Ook je functie kies je zelf. Heb je interesse in loonadministratie of dossierbeheer, adviseer je liever andere organisaties rond hr-thema’s of kom je graag op een interimkantoor of bij VDAB terecht? Jij beslist! Je ontdekt het misschien al tijdens je studie dankzij de vele praktijkoefeningen en het werkplekleren.

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Via een verkort vervolgtraject naar de opleiding Human Resources Management haal je in twee jaar tijd een bijkomend bachelordiploma. 

Waar heb ik les?

Als nieuwe student volg je les op campus Noorderplaats in Antwerpen.

De opleiding wordt ook in Turnhout georganiseerd, maar is uitdovend. Volg je momenteel les op campus Blairon? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Huidige studenten kunnen de opleiding afronden in Turnhout. Nieuwe inschrijvers zijn welkom in Antwerpen. 

FAQ over deze opleiding

  • Is de combinatie werken en studeren mogelijk?

    Werken en studeren kan uitdagend zijn, maar als je het écht wil, is het mogelijk.
    Er zijn een aantal flexibele initiatieven vanuit de opleiding.

    • Alle lessen gaan overdag door. Het is best dat je naar elke les komt, maar het is in principe niet verplicht. 
    • Per semester is je aanwezigheid in een of twee lesblokken van drie uur per week wel verplicht. Alle andere lessen zijn mogelijk via zelfstudie. Er is daarbij geen individuele begeleiding. Wil je extra ondersteuning? Kom dan zeker naar de les. 
    • Onder bepaalde voorwaarden en in overleg met een trajectbegeleider kan je het vak werkplekleren opnemen bij je huidige werkgever.
    • Wil je de studiedruk graag verminderen? Dan kan je ervoor kiezen om het programma te spreiden. Dan doe je er iets langer over, maar ben je wel een stuk comfortabeler. 

    Bespreek ook zeker je plannen met je werkgever zelf. Zo kunnen jullie samen een voorstel uitwerken voor een succesvolle combinatie.

  • Wat is werkplekleren?

    Werkplekleren is dé uitgelezen kans om massaal veel praktijkervaring op te doen in een relevante werkomgeving. Je werkt mee in een bedrijf of organisatie om skills aan te leren die aansluiten bij jouw studie. Je leert dus niet alleen in de les, maar op je werkplek zelf.

  • Hoe ziet een lesweek eruit?

    Je krijgt een flexibel rooster. Dat wil zeggen dat je bij de start van je opleiding de lesplanning ontvangt voor het hele academiejaar, maar dat er geen vaste lesmomenten zijn.  Een voltijds modeltraject op twee jaar ziet er als volgt uit.

    Eerste jaar

    • Semester 1: +/- 6 lesblokken van 3 uur per week 
    • Semester 2:
      • +/- 4 lesblokken van 3 uur per week gespreid op maandag, donderdag en vrijdag  
      • 2 dagen werkplekleren per week op dinsdag en woensdag

    Tweede jaar

    • Semester 1:
      • +/- 4 lesblokken van 3 uur per week op donderdag en vrijdag  
      • 3 dagen werkplekleren per week op maandag, dinsdag en woensdag
    • Semester 2: 
      • +/- 2 lesblokken van 3 uur per week op donderdag en vrijdag  
      • Eerst 3 dagen werkplekleren per week en na de paasvakantie 4 dagen per week op maandag, dinsdag, woensdag (en donderdag)

    Aangepaste trajecten zijn in overleg met de trajectbegeleider mogelijk.  

  • Is er (voor)kennis van talen vereist?

    Tijdens de opleiding krijg je een basiskennis Engels en Frans.  

    • We starten volledig van nul, dus er is geen voorkennis vereist. Als je al kennis hebt van Engels of Frans is dat mooi meegenomen, maar geen must.  
    • De focus ligt op toepassing in de praktijk. Zo leer je o.a. vakwoordenschat en hoe je vlot een dienstverlenend gesprek kan voeren.    

Wat zeggen onze studenten?

Mijn raad? Gewoon doen, ga ervoor! Ik heb er zeker geen spijt van, en heb het werkveld ook even achter me gelaten.

Sabrina Castro

27-jarige studente HR-Support

Sabrina vertelt haar ervaring met de opleiding