Courses Exchange Students 2024-25
-
1. Sociaal-cultureel werk : 60 SP
-
2. Sociaal-cultureel werk : 60 SP
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
Op zoek naar een praktijkgerichte opleiding waarin je groepen, gemeenschappen en buurten zult versterken en verbinden? Dan zit je bij het graduaat Sociaal-Cultureel Werk goed! Als echte doener kan je niet wachten om de handen in elkaar te slaan. Je wil meewerken aan activiteiten die op een activerende, educatieve, culturele, recreatieve of gemeenschapsvormende manier mensen bij elkaar brengt.
Wil je zo snel mogelijk aan het werk en praktijkgericht leren? Ben je nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd in mensen? Kom je graag met verschillende doelgroepen in contact, en wil je hen begeleiden en versterken? Kriebelt het om zelf activiteiten op te zetten die een verschil kunnen maken voor mensen, buurten en de samenleving? Dan is deze opleiding iets voor jou.
Je wordt een begeleider van individuen, groepen en gemeenschappen. Jouw ambitie? Zorgen dat niemand uit de boot valt en de sterktes en talenten van iedereen volledig benutten. Je luistert echt en actief. Je pleit voor grondrechten en wil positieve veranderingen realiseren binnen het sociaal-cultureel werk. Als bruggenbouwer motiveer je anderen en werk je aan duurzame veranderingen die het verschil maken voor kwetsbare individuen en groepen.
Na je diploma kan je meteen de werkvloer op. En het beste van allemaal? Je hebt tegen die tijd al behoorlijk wat praktijkervaring opgebouwd, want dankzij werkplekleren sta je maar liefst een derde van je opleiding met beide voeten in het werkveld. Bovendien werk je ieder semester aan opdrachten van echte opdrachtgevers. Zo verbind je meteen de theorie met de praktijk. Na deze opleiding ben je dus 100% klaar voor een toffe job.
Dankzij een flexibel lessenrooster heb je voldoende ruimte om praktijkervaring in de opleiding te integreren. Je hebt slechts drie dagen per week les op de campus, waarvan niet alle dagen volledige lesdagen zijn. Ideaal om de rest van je tijd ervaring op te doen via werkplekleren of praktijkgerichte opdrachten.
Tijdens de opleiding krijg je les in kleine groepen. Zo kunnen we je maximaal begeleiden en sta je er nooit alleen voor. Extra ondersteuning nodig? Check! Hier ben je geen nummertje in een overvolle aula, maar kennen we je bij naam. Samen met je medestudenten neem je actief deel aan de les en leer je van elkaar.
Het klinkt cliché, maar iedereen heeft talenten en daarom willen we de tijd nemen om die van jou te ontdekken. Zo kan je je sterke punten verder laten groeien doorheen de opleiding en anderen inspireren. Hoe beter je jezelf kent, hoe straffer de impact van je toekomstige job als begeleider.
De bruisende en diverse stad Antwerpen kan je zien als het labo waarin je werkt en nieuwe dingen uitprobeert. Tijdens de opleiding sta je met één voet in het klaslokaal en met de andere in de rijke realiteit van de stad. Onze lectoren zijn naast hun job in het onderwijs, nog steeds actief in het werkveld. Zij delen daarom met plezier hun ervaringen en inzichten voor de klas.
AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op.
De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties:
Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit.
De graduaatsopleiding Sociaal-Cultureel Werk heeft recent een grondige externe kwaliteitscontrole doorlopen. Het persoonlijke rapport en positieve besluit kan je hier raadplegen.
Het programma telt 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je je diploma behalen na twee jaar. Een academiejaar bestaat uit twee semesters. Je lessen zijn overdag en starten midden september en lopen tot eind juni. Je kan ook instromen in februari, dan doe je tweeënhalf jaar over je studie. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je programma te spreiden, zodat de studiedruk verlaagt.
Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de blauwe balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.
Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.
Doe je het liever wat rustiger aan? Dan kan je er ook voor kiezen om het programma te spreiden over meer dan twee jaar. Dat wil zeggen dat je minder studiepunten per jaar opneemt, en op die manier de studiedruk verlaagt. Je doet er zo iets langer over dan het standaard programma.
Je hebt veel opties als je afstudeert. Dit zijn enkele voorbeelden.
Jeugdwerk met (kwetsbare) jongeren en kinderen
Jeugdhuizen
Jeugddiensten
Speelpleinen
Jeugdbewegingen
Culturele organisaties
Culturele centra
Musea en bibliotheken
Buurt-en opbouwwerk
Elegast
Straathoekwerk
Ondersteuning burgerinitiatieven
Buurthuizen
Sociaal-artistieke projecten
Tutti Fratelli
Sering
Madam Fortuna
Sociaal-cultureel volwassenwerk
Vormingscentra
Werkingen met, voor en door specifieke doelgroepen (asielzoekers, mensen in armoede ...)
Wie nog verder wil studeren, kan een verkort vervolgtraject van 90 studiepunten volgen naar de bachelor Sociaal Werk. Dankzij de nauwe samenwerking onderling stroom je vlot door binnen AP. Een extra troef op je cv!
De combinatie met een job valt te combineren, maar is wel uitdagend. Deze opleiding heeft geen avondtraject. Alle lessen vinden dus overdag plaats, gespreid over drie dagen in de week. De andere dagen van de week zou je besteden aan werkplekleren. De vakken rond het werkplekleren kan je op de eigen werkplaats afleggen als je al tewerkgesteld bent in de sociale sector. Het is wel mogelijk om de opleiding over meer dan twee jaar te spreiden. Zo verlaag je de studiedruk.
Werkplekleren is de uitgelezen kans om massaal veel praktijkervaring op te doen in een relevante werkomgeving. Je werkt mee in een bedrijf of organisatie om skills aan te leren die aansluiten bij jouw studie. Je leert dus niet alleen in de les, maar op je werkplek zelf.
Je kiest zelf je werkplek uit. Dit geeft je de mogelijkheid om een organisatie of bedrijf te vinden dat aansluit bij jouw persoonlijke interesses en carrièredoelen. De opleiding begeleidt en adviseert je bij dit keuzeproces. Zo kan je ook kiezen uit een lijst van organisaties waar de opleiding nauw mee samenwerkt.
Elke opleiding heeft zijn eigen unieke focus en toepassingsgebied.
Alle lessen worden gegeven in drie dagen. We beginnen ten vroegste om 8 uur ’s ochtends en we eindigen ten laatste om 18 uur ’s avonds. Gelukkig heb je nooit een hele dag lang les. We proberen de lessen zo te plannen dat je niet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op de campus zit. Tijdens deze dagen krijg je niet enkel les, maar maak je ook opdrachten, worden er leergroepen georganiseerd, bezoek je eens een organisatie, etc. De andere twee dagen van de week zijn bedoeld voor werkplekleren. Hoe die dagen er exact uitzien hangt af van waar en hoe je dat werkplekleren invult.