Skip to main content
project

Flexibele aansturing AGV

Mobiel rijdende robots (of AGV's  genoemd) zijn industriële robots die voornamelijk interne transporttaken uitvoeren.
Deze robots zijn voorzien van een systeem om de actuele positie te bepalen om zo een te volgen traject af te leggen. Zo onderscheidt men positionering m.b.v. laser (triangulatie), volgen van een traject m.b.v. antennes & geleider of kleursensoren (trajectgeleiding), enz. ... . Alsook zijn deze robots vaak voorzien van ultrasoon sensoren om aanrijdingen met obstakels te voorkomen.

Elk systeem is zo ontworpen dat een mobiel rijdende robot een bepaald vooraf gedefinieerd traject volgt binnen bepaald marges om zo andere interne transporten niet te belemmeren. Hierbij is het mogelijk dat er problemen ontstaan t.g.v. beperkingen van het systeem.

Vanuit bachelorproeven, expertise van de docenten en gesprekken met stagebedrijven wordt er door de AP Hogeschool opgemerkt dat men soms wordt geconfronteerd met problemen tijdens de engineeringsfase door AGV integratoren. Voorbeelden:
-    Traject geleiding met antennes in combinatie met scherpe bochten kan leiden tot problemen zoals “uit de bocht gaan”
-    Het maken van sleuven in de ondergrond (traject geleiding) is niet altijd toegelaten of toepasbaar
-    Laser triangulatie niet mogelijk vanwege mogelijk contact met een menselijk oog (bijv. trappen)

Via dit onderzoek wil de AP Hogeschool technische oplossingen aanreiken om de bestaande technieken voor positionering van mobiel rijdende robots uit te breiden door gebruik te maken van hedendaagse barcodescanners (1D en 2D) en/of NFC technologie.