Skip to main content
Woningbouw
Werforganisatie

Woningbouw

De praktijkgerichte graduaatsopleiding Werforganisatie met afstudeerrichting Woningbouw leidt je op tot (assistent)- werfleider voor bouwwerken. Je treft de nodige voorbereidingen, organiseert en volgt de dagelijkse activiteiten van de werf op en stuurt die indien nodig ook bij. De opleiding biedt je voldoende technische bagage en de juiste vaardigheden om snel aan de slag te gaan.

Iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd in de wereld van de infrastructuur? Heb je zin om zowel je technische als je organisatorische vaardigheden uit te breiden? Ben je een teamspeler? Zijn duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit geen loze begrippen voor jou? Leer je graag al doende? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Wat leer je?

  • Bouwtechnische basis: inzicht in bouwconstructies en materialen, inleiding in meetkunde en sterkteleer, grondmechanica, veiligheidsaspecten, …
  • Specifieke kennis over algemene bouw in opleidingsonderdelen als Technische uitrusting, Bouwdossier, Uitvoeringspraktijk en Energie en binnenklimaat.
  • We werken aan je communicatieve en sociale vaardigheden. Je verwerft ook organisatorische skills in opleidingsonderdelen als Bouwwerfadministratie en Planning.
  • Je behaalt het certificaat VOL-VCA voor leidinggevenden in de bouw.
  • Werkplekleren bij een gevestigde waarde in de sector. Je ontdekt het reilen en zeilen van een bouwwerf.

Wie word je?

Eenmaal je diploma op zak ben je als werfleider of assistent-werfleider meteen inzetbaar in projecten algemene bouw. Daar zullen je flexibiliteit, je sociale vaardigheden en je organisatievermogen sterk gewaardeerd worden. Uiteraard zullen ook je technische kennis en praktijkgericht inzicht je in je toekomstige job sterk vooruithelpen.

Hypermoderne, gloednieuwe campus

 Je krijgt les op onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen. Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. Benieuwd naar? Kom eens lang op een infodag, of lees hier meer over onze campus.

De opleiding is volledig afgestemd op het werkveld. Je kan ervan uitgaan dat je de meest up-to-date kennis en vaardigheden meekrijgt. We nodigen ook regelmatig gastsprekers uit die de nieuwste technieken en ‘het leven zoals het is op de werf’ kunnen toelichten. Zo word je optimaal klaargestoomd voor het échte werk.

Een belangrijk deel van deze graduaatsopleiding is het grote aandeel werkplekleren. Vanaf het eerste semester ga je op werfbezoek en zie je daar de praktijk. In semester drie ga je ook effectief zelf aan de slag op een werf. Dat begint met het bijwonen van vergaderingen, en het uitvoeren van controles. Daarna krijg je steeds meer verantwoordelijkheden, en proef je volop van wat je na afstuderen te wachten staat. 

Met je diploma op zak, kan je zeker zijn van een uitdagende job. In de bouwsector is er namelijk een groot tekort aan organisatietalent dat over een stevige technische basis beschikt. Je maakt bovendien deel uit van een uniek profiel, aangezien de opleiding quasi uniek is in Vlaanderen.

Bovendien heb jij omwille van het statuut van knelpuntberoep de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

Je moet niet voltijds student worden om aan deze opleiding te starten. We plannen je lessen in op drie dagen per week. Zo is het mogelijk om je werk en studies te combineren. 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De graduaatsopleiding Werforganisatie heeft recent een grondige externe kwaliteitscontrole doorlopen. Het persoonlijke rapport en positieve besluit kan je hier raadplegen.

Programma

Het programma van de opleiding telt 120 studiepunten. Als je het modeltraject volgt, kan je het graduaatsdiploma behalen na twee jaar. Als je dat wil, kan je de opleiding over een langere periode spreiden. Een academiejaar bestaat uit twee semesters

Benieuwd naar de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de grijze balken en ontdek alle bijbehorende details. Wanneer je op een specifiek vak klikt, vind je alle relevante informatie over dat vak. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

Individueel programma

Is voltijds studeren voor jou niet evident? Dan kan je kiezen voor een individueel programma. De trajectbegeleider van de opleiding staat klaar om samen met jou de verschillende opties te bekijken.

Voor studenten die al werken in de sector zoeken we naar mogelijkheden om het werkplekleren af te leggen op de eigen werkplaats.

Meteen aan de slag

De mogelijkheden na deze graduaatsopleiding zijn talrijk. Je kan ervoor kiezen om meteen aan de slag te gaan of, als je al werkt in de sector, om op te klimmen op je werkplaats. Als werfleider kan je terecht bij aannemingsbedrijven, gemeentelijke diensten, overheidsdiensten zoals de watermaatschappij en intercommunale maatschappij, enzovoort.

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan kan je via een verkort traject een bachelordiploma Bouw behalen.

Binnen AP kan je vrijstellingen krijgen in de bachelor Vastgoed/Landmeten of de bachelor Integrale Veiligheid.

Wat kan je verwachten?

Al vanaf het eerste semester sturen we je voor je opleiding op werfbezoek om kennis te maken met de praktijk en de werkvloer. 

In het derde semester voer je onder andere (kwaliteits)controles uit op een werf en stel je een eigen werfinrichtings- en signalisatieplan op.

Het werkplekleren in het vierde semester focust op de specifieke activiteiten die jij als toekomstige werfleider zal uitvoeren, zoals de organisatie van een toolboxmeeting, de opmaak van een vorderingsstaat, een werfrondgang en een coördinatievergadering.

Aan werkplekken is er in de bloeiende bouwsector overigens geen gebrek. Je kan een werkplek kiezen uit een lijst van de opleiding of zelf een voorstel doen.

FAQ over deze opleiding

  • Wat voor computer heb ik nodig?

    Voor het gaduaat Werforganisatie heb je een laptop nodig met grafische systeemvereisten. Een Mac is niet toegelaten. Ben je al in het bezit van een laptop die deze vereisten niet haalt, gebruik dan de eerste lessen om te testen of deze voldoet. De laptop moet voldoen aan de eisen om Microsoft Office en grafische software van Adobe Creative Cloud vlot naast elkaar te gebruiken 

  • Is er voorkennis vereist om te kunnen starten?

    We beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Een brede interesse in bouw is natuurlijk wel noodzakelijk.

  • Hoeveel uur per week heb ik les?

    In het eerste jaar

    • Semester 1 en 2: Je volgt drie dagen per week les.
    • Voor de afstudeerrichting Wegenbouw worden de lessen in semester 1 voor één van de drie dagen tot 20u georganiseerd. In semester 2 is dit twee van de drie dagen.

    In het tweede jaar

    • Semester 1: Je volgt drie dagen per week les. 
    • Semester 2: Je doet aan werkplekleren en komt enkel nog naar de campus voor de bespreking hiervan. 

    Het lesrooster met de exacte dagen en uren krijg je bij de start van het semester. 

  • Hoe worden de examens georganiseerd?

    Je hebt examens:

    • in het eerste jaar: in semester 1 + semester 2
    • in het tweede jaar: in semester 1 

    De examens worden gespreid, zodat je voldoende tijd hebt om te studeren. Bijvoorbeeld: in het eerste jaar in semester 1 heb je zeven examens gespreid over drie examenweken.

  • Kan ik zelf kiezen waar ik ga werkplekleren?

    Dat kan. 

    In sommige gevallen kan je zelfs werkplekleren op je huidige werkplek. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden én goedkeuring door de opleidingscoördinator is vereist. 

  • Waar kan ik aan de slag met mijn diploma?

    Er is veel werkgelegenheid voor wie een diploma Werforganisatie heeft. Veel bedrijven in de bouwsector zijn hard op zoek naar mensen met de juiste kennis, vaardigheden en kwalificaties. 

    Met je diploma kan je aan de slag als (assistent-)werfleider:

    • Woningbouw: bij grote & kleine projecten en werven in algemene bouw (zowel nieuwbouw als verbouwingen)
    • Wegenbouw: bij kleine en grote projecten in de privé- en overheidssector