Skip to main content
project

DINBelg en de preventieadviseur

Probleemschets

De menselijke lichaamsafmetingen evolueren met de tijd. Mensen worden groter doorheen generaties en door de multiculturele samenleving zijn lichaamsmaten minder regio-gebonden waardoor er grotere verschillen zijn tussen de grootste en de kleinste persoon in een land.

Lichaamsafmetingen en de verhoudingen spelen een belangrijke rol in ergonomie en het industrieel ontwerpen. Om een juiste keuze te maken qua aankoop en ontwerp van werkruimtes en materiaal (bv. stoelen, tafels, …) en bij het uitvoeren van risico-analyses is het noodzakelijk om de statistische data van de lichaamsmaten te kennen zodanig een aftoetsing te kunnen doen van de noden van de Belgische werknemers (18 – 67 jaar). Het werkveld baseert zich op gegevens die dateren uit 2005 (DINBelg 2005) waardoor er geen zekerheid bestaat dat de adviezen nog relevant zijn voor de Belgische actieve bevolking. Daarnaast zijn nuttige lichaamsmaten (bijv. buik-, heup-, en borstomtrek)  nog niet opgenomen in de DINBelg 2005.

In kader van deze problematiek willen we de noodzaak voor actualisatie/uitbreiding van de DINBelg 2005 in kaart brengen

Onderzoeksvraag

De centrale onderzoeksvraag luidt  als volgt: “Aan welke voorwaarden moet een actualisatie/uitbreiding van de bestaande DINBelg 2005 voor de actieve bevolking in België voldoen om tegemoet te komen aan de noden van de preventieadviseur?”.

Methodologie

Er zal gebruik gemaakt worden van zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden, namelijk een vragenlijst en een onderzoek naar geschikt meetmateriaal en recente lichaamsmetingen. Via de vragenlijst willen we zoveel mogelijk preventieadviseurs ergonomie, productontwikkelaars en architecten bereiken. Via gerichte vragen krijgt men een eerste idee over de noodzaak van een actualisatie van de DINBelg 2005 en welke lichaamsmaten toegevoegd kunnen worden.