Hoewel Zakaria in het middelbaar stopte met school, is hij aan de hogeschool totaal niet meer te stoppen. Nadat hij een tijdje als schoolspotter voor de stad Antwerpen werkte, kreeg Zakaria zelf ook opnieuw zin om een diploma te halen. Hij rondde intussen al een graduaat Internet of Things af, studeert nog voor een bachelor Elektronica-ICT in verkort traject en werd bovendien verkozen tot studentenvertegenwoordiger.
Wie ben je en wat studeer je?
Ik ben Zakaria Basraoui, 25 jaar. Ik ben afgestudeerd in het graduaat Internet of Things en volg nu nog een extra bachelor Elektronica-ICT in verkort traject.
Wat heb jij in het middelbaar gedaan?
Van kleins af aan wilde ik altijd al zelf dingen ontwerpen en bouwen. Daarom heb ik eerst Wetenschappen-Wiskunde (ASO) gedaan. Maar vanaf het vijfde jaar moest ik helaas overstappen naar een andere richting. Ik koos voor Farmaceutisch-Technisch Assistent (TSO) met het plan om in het hoger Chemie te gaan studeren. Maar die richting interesseerde mij totaal niet. Ik werd compleet schoolmoe en ben uiteindelijk gestopt met school.
Je hebt andere jongeren wel geholpen om hun middelbaar af te maken?
Nadat ik met school gestopt was, ben ik via een sociaal werker aan de slag kunnen gaan als VEVE en JOJO medewerker binnen het schoolnetwerk van de stad Antwerpen. Dat zijn startbaanprojecten waarbij jongeren worden ingezet om andere jongeren te helpen en te voorkomen dat ze op school afhaken.
Ik werkte zelf een tijdje als schoolspotter in lagere en middelbare scholen. Mijn voornaamste taak was contact zoeken met jongeren die het moeilijk hebben en met hen een vertrouwensband opbouwen. Ik bood een luisterend oor en hielp de school en de leerling om elkaar beter te begrijpen.
Wat is jouw advies voor jongeren die denken aan stoppen met school?
Niet opgeven! Ben je school beu? Denk je aan stoppen? Of ben je gestopt? Zoek een vertrouwenspersoon met wie je kan praten zodat je je frustraties kan delen. Dat kan een leerkracht, een jeugdwerker, een familielid, een vriend … zijn. Zo’n vertrouwenspersoon kan je ook helpen om goed na te denken: Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Wat wil ik later doen? Als je het antwoord op die vragen hebt, kan je een geschikte opleiding kiezen. Eventueel een graduaatsopleiding, want die zijn heel laagdrempelig.
Je bent zelf ook opnieuw gaan studeren in een graduaat?
Hoewel ik gestopt was met school, zat ik door mijn startbanen eigenlijk nog steeds in een schoolomgeving. Omdat ik continu zag hoe anderen een diploma haalden, kreeg ik zelf ook terug zin om te gaan studeren. Tijdens een vakantie in Marokko heb ik alles op een rijtje gezet: Wie ben ik? Wat deed ik vroeger graag? Wat wil ik nu gaan doen? Zo heb ik mijn keuze kunnen maken en ben ik bij IT beland.
Mijn oorspronkelijk plan was om via examencommissie mijn middelbaar diploma te halen en dan in een bachelor te kunnen starten. Maar toen de graduaatsopleidingen naar de hogescholen werden ingekanteld, was dat voor mij optimaal. Ik heb met succes een toelatingsproef afgelegd en kon op die manier rechtstreeks beginnen in een graduaat.
Je gaat nu zelfs al voor je tweede diploma?
Ik heb intussen al met succes het graduaat Internet of Things afgerond. Dat was een opleiding van 2 jaar. Mijn opleidingscoördinator heeft mij heel hard gesteund en gemotiveerd om alles te geven en mijn graduaatsopleiding af te ronden. Op de dag van onze proclamatie zei hij tegen me: ‘Kijk eens jongen, jij hebt het toch geflikt hé. Ik ben echt trots op je!’ Dat zal mij altijd bijblijven.
Nadat ik mijn graduaatsdiploma had behaald, heb ik dan ook besloten om ook nog voor een extra bachelor Elektronica-ICT te gaan. Bij AP kan dat via een verkort traject. Zo kan je voor sommige vakken vrijstellingen inzetten en hoef je maar 2 in plaats van 3 jaar te studeren voor je bachelordiploma. Dat vind ik écht wel straf om te doen.
Waarom heb jij voor AP Hogeschool gekozen?
Ik volgde mijn graduaat via een OKOT-traject van de VDAB. Dat is een speciaal traject voor werkzoekenden waarbij je wordt klaargestoomd voor een knelpuntberoep. De VDAB werkt hiervoor samen met AP Hogeschool, dus zo ben ik eigenlijk bij AP terechtgekomen.
Wat betekent ‘Laat zien wat in je zit’ voor jou?
Als ik een doel heb, zet ik mij er 100% voor in om dat doel te bereiken. Uiteindelijk is er voor iedereen wel iets. Je moet gewoon zoeken wat bij je past en de keuze durven maken. En dan laten zien wat in je zit! (lacht)
Wat zijn jouw plannen of dromen voor de toekomst?
Als ik mijn twee IT-diploma’s heb behaald, wil ik misschien wel (deeltijds) als freelancer of zelfstandige aan de slag. De grote kracht van IT is dat het heel toekomstgericht is en je er alle kanten mee uit kan. In mijn opleiding komen heel veel zaken aan bod, zoals smart city, robotica … Of neem bijvoorbeeld de metaverse die nu enorm boomt. Dat is eigenlijk mijn specialisatie binnen mijn opleiding. Ik ben heel blij dat ik één van de eersten ben die hiermee bezig zijn.
Heb jij nog een toptip voor (toekomstige) studenten?
Ja een heel goede! (lacht) Maak van je opleiding gewoon je hobby. Dan kan je je creativiteit loslaten en ga je de beste erin worden.
Ook het verhaal van onze andere AP-gezichten ontdekken? Dat kan hier