Skip to main content

SHIFT module: Reduce Risk

Ben je actief werkzaam als welzijns- of zorgprofessional? Werk of sta je in contact met 45-plussers én wil je graag meer kennis verwerven in de seksuele gezondheid -en welzijn bij deze doelgroep? Wil je daarnaast meer leren over thema’s zoals SOA’s, seksuele disfuncties en seksueel grensoverschrijdend gedrag? Dan kan deze trainingsmodule jou hierin ondersteunen!

Sexual Health In the over ForTy-fives

Het is een open deur intrappen als we stellen dat het aantal seksueel actieve ouder wordende volwassenen de laatste decennia is toegenomen. Het taboe om erover te spreken blijft echter hardnekkig.

Studies binnen en buiten Europa tonen aan dat er een algemene nood is aan meer toegankelijke begeleiding en zorg voor seksuele gezondheid voor (oudere) volwassenen. Het ouder wordend lichaam en chronische aandoeningen hebben een negatieve impact op de seksuele gezondheid van 45-plussers. Bovendien neemt het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) bij 45-plussers toe, vooral dan bij diegenen die een nieuwe seksuele relatie aangaan na een periode van monogamie. Men maakt zich niet langer zorgen over ‘veilig vrijen’ gezien de kans om zwanger te worden er niet meer in zit.

Deze module is onderdeel van vier navormingen die zijn ontwikkeld in kader van het SHIFT onderzoeksproject. Het SHIFT project – kort voor ‘Sexual Health In the over ForTy-fives’ - maakt deel uit van het Europese Interreg 2 Zeeën-programma in Engeland, Nederland en Vlaanderen.

Het SHIFT-project heeft tot doel een trainingsprogramma te creëren, te testen en in te bedden voor gezondheids- en sociale zorgprofessionals die werken 45+ populaties in het 2 Zeeën-gebied. We willen professionals ondersteunen bij het aanbieden van een nieuw model van seksuele gezondheidszorg (het SHIFT-model) aan ‘moeilijk bereikbare groepen’.

Opzet module

Tijdens deze training komen de volgende onderdelen aan bod:

  1. Noden en verwachtingen bij 45-plussers én de noden en drempels in hulpverlening met betrekking tot zorg rond seksuele gezondheid.
  2. Verschillende Seksuele Overdraagbare Aandoeningen (SOA's) bij 45-plussers.
  3. Seksuele disfuncties en de impact/invloed van chronische aandoeningen en medicatie op de seksualiteit en seksuele beleving bij 45-plussers.
  4. Relationele -en communicatieve aspecten binnen de thema’s in deze module.
  5. Aanreiken van praktische tools en doorverwijzingsmogelijkheden.

Doorheen de module zullen we interactief aan de slag gaan met casussen en praktische tools om jouw professionele vaardigheden aan te scherpen.

Wanneer?

29 april 2022 van 13u30-16u30 (pauze inclusief) - on campus

Prijs

Gratis

Inschrijven 

Inschrijven kan via deze link.

Voorwaarde

Voordat de module start, vragen wij de deelnemers eerst de E-learning van Start to SHIFT te doorlopen. Op dit platform is tevens meer informatie voorzien voor degenen die dit wensen.