Loopt de overgang naar de hogeschool niet zoals je het verwachtte en vind je in die nieuwe omgeving moeizaam je weg? Heb je psychologische klachten die terugkeren of altijd op de achtergrond aanwezig blijven? Loop je vaak rond met zorgen, en heeft dat impact op je gevoel van vrijheid, je levenslust, de omgang met je vrienden of prestaties op school? Kan je hiermee niet bij je omgeving terecht of kom je er met hen niet uit? Weet dan dat de Psychologische Dienst van AP steeds voor je klaarstaat.
Je kan op de psychologische dienst altijd terecht voor een luisterend oor, iemand die je helpt om een nieuw licht te werpen op die moeilijke stukken in je leven. Praten met een buitenstaander kan soms al heel wat klaarheid brengen.
Indien nodig kan je ook beroep doen op verdere psychologische begeleiding. Je gaat dan samen met een psycholoog op zoek naar de mogelijke betekenis van je klachten en problemen, naar je noden en verlangens, je gedachten en gevoelens en je relaties met anderen.
Psychologische begeleiding kan je helpen om moeilijke en pijnlijke ervaringen te verwerken, om tot meer aanvaarding van jezelf en van anderen te komen, om steun te ervaren bij het nemen van lastige hindernissen of om moeilijke situaties anders te bekijken en aan te pakken. Thema’s die vaker behandeld worden, zijn onder andere: angsten, depressie, gebrek aan zelfvertrouwen, relatiemoeilijkheden, vragen rond seksuele identiteit, traumatische ervaringen, eetproblemen, rouw, verslaving, ...