Skip to main content
project

REVAL

Probleemschets

Chronische aandoeningen zijn een belangrijke oorzaak van participatieproblemen en een verminderde kwaliteit van leven. Revalidatie heeft als doel de kwaliteit van leven te verbeteren en heeft een belangrijke rol in de behandeling van personen met chronische aandoeningen. Een comprehensief revalidatieprogramma vraagt de inzet van een interdisciplinair team dat intensief en flexibel samenwerkt. Er is een tekort aan gespecialiseerde revalidatieverpleegkundigen. Om hier een antwoord op te bieden, worden vacatures opengesteld voor revalidatiecoach. Deze functie vereist een diploma als ergotherapeut en heeft als kerntaak het begeleiden van de revalidant in zijn dagelijks handelen op de revalidatieafdeling. De revalidatiecoach vormt daarbij een tandem met het verpleegkundig team.

Onderzoek toont aan dat een (on)duidelijke rolinvulling en verwachtingen, goede overdracht van kennis en vaardigheden en organisatorische aspecten enkele belangrijke determinanten zijn van een goede samenwerking. Bovendien is het wettelijk kader waarbinnen de revalidatiecoach werkt en de functie-invulling  nog onduidelijk. Een grondige analyse om de samenwerking tussen revalidatieverpleegkundigeen revalidatiecoach te realiseren is noodzakelijk.

Onderzoeksvragen

Door middel van literatuur-, kwalitatief en kwantitatief onderzoek wil het REVAL-project een antwoord bieden op onderstaande vragen: 

  • Welke sterktes, zwaktes, noden en valkuilen ervaren verpleegkundigen en ergotherapeuten om tot een goede samenwerking te komen op een revalidatieafdeling?
  • Wat zijn de verwachtingen t.o.v. de functie-invulling van de revalidatiecoach?
  • Binnen welk wettelijke kader kan de ergotherapeut als revalidatiecoach op een revalidatieafdeling handelingen stellen?