Skip to main content

Criminologie studeren? Zo kan het ook aan de hogeschool

criminologie ap hogeschool

Criminologie studeren? Daarvoor moet je naar de universiteit. Nope, niet per se! Ook aan de hogeschool zijn er opties voor wie droomt van een job in recht, bijzondere jeugdzorg of crisishulp … én dat met lekker veel praktijk. Check snel deze crimineel goede opleidingen bij AP Hogeschool. 

BACHELOR ORTHOPEDAGOGIE: TRAJECT CRISISHULP EN CRIMINOLOGISCH WERK

In het derde jaar van de bachelor Orthopedagogie kies je zelf je specialisatie. Er zijn vier afstudeertrajecten waar je uit kan kiezen, waaronder het Traject Crisishulp en Criminologisch Werk. Dat omvat een stevige stage van een heel semester. En ook die stageplek mag je zelf kiezen op basis van jouw interesses uit een zeer uitgebreide stagedatabank die de opleiding voorziet. Als je afstudeert kan je aan de slag in (jeugd)delinquentie, forensische psychiatrie, … 

Student Caro liep stage in de gevangenis van Antwerpen: “Als tiener wist ik al dat ik mensen met een drugsverslaving of een crimineel verleden naar het rechte pad wilde begeleiden. Mijn keuze voor de bachelor Orthopedagogie was dus snel gemaakt. Samen met mijn stagecoördinator ben ik op zoek gegaan naar een stage die aansloot bij mijn interesses. In films of series zie je vaak agressie in de gevangenis, maar in werkelijkheid valt dat héél goed mee. Als ik aan mijn vrienden vertel dat het een gezellige dag was vol interessante en leuke gesprekken, begrijpen zij dat niet (lacht).” 

Student Valentijn werkt als opvoeder in de gevangenis van Antwerpen: “In instellingen zoals een gevangenis krijgen cliënten weinig controle over hun leven. Alles wordt voor hen bepaald: hun menu, dagritme, activiteiten … Mijn docenten hamerden erop hoe belangrijk het is om een persoon zelf keuzes te laten maken, zodat ze hun leven weer in eigen handen kunnen nemen. Dat vond ik super interessant en ik besefte vrijwel meteen dat ik anderen heel graag op een participatieve manier wilde helpen. In de gevangenis vond ik daarvoor de perfecte job.” 

BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT - RECHTSPRAKTIJK 

In het derde jaar van de bachelor Bedrijfsmanagement - Rechtspraktijk loop je extra lang stage en heb je keuze uit vijf specialisaties: Business Law, Crime & Justice Academic, Crime & Justice Police, Real Estate of Social Law. Bovendien kan je als laatstejaars tijdens je opleiding bij AP Hogeschool al vakken volgen uit de politietraining of het schakelprogramma voor de Master Rechten. Zo heb je meteen al vrijstellingen op zak en kan je alsnog naar de universiteit. 

Student Malou klom rustig op naar een master Rechten: “Het was altijd mijn droom om aan de universiteit Rechten te studeren, maar ik vond het toch verstandiger om eerst mijn bachelor Rechtspraktijk te behalen. Je krijgt dan ook talen en praktijkgerichtere vakken die je aan de unief niet krijgt en wel een meerwaarde zijn in het werkveld. In mijn laatste jaar had ik bij AP de kans om al enkele vakken van de master Rechten op te nemen: dit is me enorm bevallen waardoor ik besloten heb om die ook nog te behalen.” 

Student Victor schopte het tot inspecteur bij de Politiezone Antwerpen: “Tijdens mijn opleiding Rechtspraktijk liep ik 16 weken stage bij de federale politie. Ik maakte kennis met recherchewerk wat me – zoals verwacht – heel goed beviel. Toen ik afstudeerde kon ik starten bij de politie in Antwerpen. Ik wilde eerste veel straatervaring opdoen om te groeien in mijn job én als persoon. Na een paar jaar kwam er een plek vrij om die dienst die handelszaken met bindingen in het criminele drugsmilieu onderzoek, waar ik nu met heel veel plezier werk.”

BACHELOR SOCIAAL WERK: AFSTUDEERTRAJECT RECHTEN VOOR SLACHTOFFERS EN PLEGER

In het derde jaar van de bachelor Sociaal Werk zijn er vier specialisaties waar je uit kan kiezen. Het traject ‘Rechten voor slachtoffers en plegers’ stoomt je klaar voor een job in crisishulp, detentie en internering, bemiddeling … Als laatstejaars proef je volop van de praktijk tijdens een uitgebreide stage en valt er - yay! - ook een examenperiode weg. Als je wil, kan je zelfs naar het buitenland op uitwisseling gaan. 

Lector Yvonne zag met trots hoe studenten een familiedag in de gevangenis organiseerden: "We willen dat onze studenten ook hands-on ervaring opdoen naast hun stage. Ze zullen later als sociaal werkers aan de slag gaan met kwetsbare doelgroepen zoals (ex-)gedetineerden. Dus het is belangrijk dat ze zich ook leren inleven in de harde realiteit. En een van de beste manieren om dat te doen, is er gewoon middenin duiken. De studenten keerden na hun familiedag huiswaarts met stof tot nadenken. Ze hebben onrechtvaardigheid, pijn en leed gezien. Maar ook veel blijdschap en geluk. Wie weet maken zij later voor deze mensen fulltime een verschil."

HEB JE NOG VRAGEN OVER DEZE OPLEIDINGEN? 

Kom dan zeker eens langs tijdens onze infomomenten

Gerelateerde artikels