Skip to main content

Algemene mentorenvorming

mentorgesprek

Een goede werkplek en een goede mentor zijn cruciaal voor het succes van het werkplekleren van onze studenten aan AP Hogeschool. Er komt echter heel wat kijken bij de begeleiding van een student op de werkplek. Met onze nieuwe algemene mentorenvorming kunnen wij jou hierin, als mentor van de werkplek, ondersteunen.

Online cursus

In deze online cursus gaan we in op de vijf competenties die essentieel zijn voor een goede begeleiding:

  • Het creëren van een veilige en krachtige leeromgeving
  • Begeleiding
  • Evalueren
  • Communiceren
  • Samenwerken en organisatie van leren

Op deze manier krijg jij, als mentor, inzicht in het werkplekleren aan AP Hogeschool én bieden wij jou praktische handvaten aan om mee aan de slag te gaan in de co-begeleiding van onze studenten.

Opbouw van de opleiding

De mentorenvorming vertrekt van een zelfscan, waarmee je het eigen handelen als mentor kan aftoetsen aan het competentieprofiel van de opleiding. De zelfscan gebruik je om je sterktes en werkpunten in kaart te brengen.

Hierna start je met de e-learning. Deze wordt afgesloten met een gesprek tussen jou, een student en de begeleider vanuit de hogeschool, waarin je de competenties van de mentorenvorming kan aantonen. Voor deze module (inclusief eindopdracht) schatten we de verwerkingstijd op 10 uur. Na het doorlopen van deze module, behaal je het niveau mentor als procesbegeleider.  

Als je je nadien nog meer wil verdiepen, kan dit door bijkomende online modules te volgen over communicatie, didactische werkvormen, … Deze vaardigheden bieden we ook on campus aan, omdat we het belangrijk vinden dat je de kans krijgt om ze te oefenen en feedback te krijgen.

Nog vragen?

Neem contact op met Lies Pycke - lies.pycke@ap.be

Specifiek mentor worden in de sector Onderwijs, Verpleegkunde of Vroedkunde?

De algemene mentorenvorming richt zich op mentoren uit alle sectoren in het werkveld en focust op generieke pedagogisch-didactische en coachende vaardigheden. Daarnaast biedt AP Hogeschool specifiekere mentorenvormingen aan voor mentoren uit de sector Onderwijs en voor mentoren uit de sectoren Verpleegkunde en Vroedkunde.