Skip to main content

Lezingen binnen de sociaal-agogische community

Lezingen

WIJ ZETTEN DE DEUREN OPEN!

Sta jij te popelen om je kennis bij te spijkeren en jezelf te verdiepen in boeiende thema’s binnen de sociaal-agogische community? Dan hebben wij goed nieuws voor jou!

In het nieuwe curriculum van de bacherlopleiding Orthopedagogie wordt vanaf dit academiejaar het vak “De Sociaal-agogische community” ingericht. Dit vak biedt een reeks van vier avondlezingen aan die we graag openstellen voor het grote publiek. Zowel studenten, docenten als professionals uit het werkveld zijn welkom. Als je nieuwsgierig bent en zin hebt om één of meerdere lezingen bij te wonen, lees dan snel verder!

De opleidingen Orthopedagogie en Sociaal Werk kijken er alvast naar uit jullie te mogen verwelkomen!

LEZINGEN

  • 27 februari: Ontwikkelingen in de welzijnssector door Hendrik Delaruelle (Vlaamse Welzijnsverbond) 
  • 26 maart: Relationeel werken – het Keuvel Kader als leidraad voor nabijheid in een persoonlijk-professionele relatie door Greet Demesmaeker (AP Hogeschool)
  • 16 april: Samen beleid maken met cliënten of de doelgroep door Peter Raeymaeckers (UAntwerpen)
  • 7 mei: Sociaal-artistieke methodieken door Pigmento vzw en Betonne Jeugd vzw

Een korte uitleg over elke lezing vind je hieronder.

 

WAAR: Campus Spoor Noord - Noorderplaats (Noorderplaats 2, 2000 Antwerpen). Het is mogelijk om gebruik te maken van onze ondergrondse parking. De lezingen gaan telkens door in lokaal 00.025, enkel de lezing van 27 februari gaat door in  lokaal 00.030.

UREN: De deuren openen telkens om 18.30 uur en om 19.00 starten de lezingen. Het einde wordt telkens verwacht rond 21 uur.

INSCHRIJVEN: De lezingen zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Klik hier om je in te schrijven.

 

ALUMNI-EVENT

Na de lezing van 26 maart organiseren de bacheloropleidingen Orthopedagogie en Sociaal Werk een alumni-event. Ideaal dus om de lezing en het event te combineren! Je kan genieten van een hapje en een drankje. Zin om bij te babbelen met je oude lesgevers of herinneringen op te halen met je voormalige klasgenoten? Schrijf je dan zeker in (via de link hierboven).

 

UITLEG LEZINGEN

Lezing 27 februari: Ontwikkelingen in de welzijnssector door Hendrik Delaruelle (Vlaamse Welzijnsverbond) 

Hendrik Delaruelle, algemeen directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, schetst de recente ontwikkelingen in de welzijnssector. Hoe beïnvloeden veranderingen in onze samenleving en politieke keuzes het welzijnswerk? Welke nieuwe zorgvragen staan ons te wachten? En hoe moeten organisaties zich positioneren naar aanleidingen van de  vermaatschappelijking van de zorg, inclusie, de opkomst van vermarkting, commercialisering en digitalisering? Zonder doemdenken gaat Hendrik op een meeslepende manier op zoek naar antwoorden op deze belangrijke vragen. Een aanrader!

Hendrik Delaruelle studeerde orthopedagogiek en is sinds 2015 directeur van het Vlaams Welzijnsverbond.

 

Lezing 26 maart: Relationeel werken – het Keuvel Kader als leidraad voor nabijheid in een persoonlijk-professionele relatie door Greet Demesmaeker (AP Hogeschool)

Professionals in zorg en welzijn bouwen een band op met mensen die ondersteuning nodig hebben. Vaak wordt in deze relatie een zekere professionele afstand gehouden. Toch wijst onderzoek uit dat een succesvol begeleidingstraject waarschijnlijker is als er een nabije persoonlijk-professionele relatie is. Het KEUVEL-kader reikt praktische en concrete tools aan om op een gelijkwaardige basis een relatie aan te gaan met de hulp- of zorgvrager. In deze persoonlijk-professionele relatie staat 'contact' boven 'contract', met de nadruk op ontmoeting en afstemming, verbinding en aansluiting. Met passie en een groot hart voor mensen in kwetsbare posities, zal Greet Demesmaeker pleiten voor nabijheid in de omgang met hulp- of zorgvragers.

Greet Demesmaeker is lector en onderzoeker aan de bacheloropleiding Orthopedagogie van de AP Hogeschool Antwerpen. Daarvoor heeft ze 21 jaar gewerkt in de zorg- en welzijnssector. Haar meest recente boek, 'Relationeel werken in zorg en welzijn. Het KEUVEL-kader als leidraad', werd in het voorjaar van 2023 uitgegeven bij Coutinho.

Lezing 16 april: Samen beleid maken met cliënten of de doelgroep door Peter Raeymaeckers (UAntwerpen)

In zijn lezing focust Peter Raeymaeckers op hoe sociaal werkers/praktijkgerichte orthopedagogen en hun organisaties aan de slag kunnen gaan met beleid vanuit een duurzame participatie met de doelgroep. Zijn onderzoek toont aan dat ‘samen doen’ fundamenteel is, ook om rechten te realiseren op het structurele beleidsniveau. Verder belicht hij op basis van concrete voorbeelden hoe mensen in kwetsbare posities kunnen meegenomen worden in de praktijken van beleidsbeïnvloeding. Uit zijn onderzoek blijkt dat het inzetten op het realiseren van veilige ruimtes en het collectiviseren van individuele noden belangrijk zijn, evenals aandacht voor individuele problemen. In de lezing worden ook enkele sporen verkend over de manier waarop een constructieve maar kritische relatie met de overheid kan worden gerealiseerd.

Peter Raeymaeckers, doctor in de sociale wetenschappen en professor sociaal werk aan de Universiteit van Antwerpen, voert onderzoek uit naar impactevaluatie, beleidspraktijk en governance van organisaties. Hij is onder andere de hoofdauteur van het academische handboek "Denken over sociaal werk", gepubliceerd bij Acco.

Lezing 7 mei: Sociaal-artistieke methodieken door Pigmento vzw en Betonne Jeugd vzw

In heel wat organisaties worden sociaal-artistieke methodieken doelgericht ingezet om met hulp- of zorgvragers te werken. Deze methodieken stellen mensen niet alleen in staat om creatief te zijn of zich uit te drukken, vaak zijn het ook middelen om veranderingsprocessen bij cliënten of groepen te begeleiden en te ondersteunen. In deze inspirerende lezing vertellen Pigmento vzw en Betonne Jeugd hoe zij sociaal-artistieke methodieken aanwenden om een verschil te maken bij hun doelgroep.

Pigmento vzw zet zich in om het stigma rond psychische kwetsbaarheid te doorbreken. In het mobiel atelier kunnen mensen, met of zonder diagnose, zich verdiepen in het natuurlijk verven met planten en andere ambachtelijke technieken leren kennen. De organisatie kiest doelbewust voor een complementaire rol aan het zorgsysteem en balanceert op de lijn tussen zorg, erfgoed, cultuur en educatie, met de nadruk op empowerment. Zo draagt de vzw bij aan de emancipatie van mensen met psychische kwetsbaarheid.

Pigmento is meer dan een organisatie; het is een beweging die streeft naar inclusie en begrip, waar met kunst en creativiteit bruggen gebouwd worden tussen mensen, ongeacht hun achtergrond of diagnose.

Met het cultureel erfgoedproject 'KEURSTOF' gaat Pigmento vzw, in samenwerking met een groep mensen van het psychiatrisch dagziekenhuis Stuivenberg, op ontdekkingstocht in de wereld van plantaardige kleurstoffen. Gedurende vier reeksen van zes woensdagnamiddagen zoemen ze in op verschillende deelaspecten van de reus. Ze betrekken de deelnemers bij elke fase van brainstorm en design tot de concrete uitvoering van het geraamte en het kostuum. Samen met het plantverfatelier van het Industriemuseum in Gent zetten ze een heuse masterclass 'verven met beitsen' op poten. Het artistieke resultaat zal een reusachtige pop zijn die deelneemt aan de reuzenstoet van Borgerhout in september 2024.

Betonne Jeugd vzw is een Vereniging waar armen het woord nemen, specifiek gericht op jongeren in armoede. Dit met een stevige focus op de problematiek van dak- en thuisloosheid bij jongeren. Via outreachend werken zoekt de vzw jongeren op in hun leefwereld en biedt hen nieuwe kansen in een vertrouwde sfeer. Bij Betonne Jeugd staat hulpverlening niet voorop, maar wel het jong zijn en het motto “Jongeren helpen jongeren”.

Met verschillende sociaal-artistieke projecten vindt de organisatie aansluiting bij de jongerencultuur. Zo is er Radio Beton, een internet-buurtradio met kleine en grote verhalen uit de Sint-Andrieswijk, opgeluisterd met lokaal en internationaal muzikaal talent. Of de fel gesmaakte film “Home Street Home” van regisseur Sinan Tabanli die een inkijk geeft in het leven van jongeren in dak- en thuisloosheid.

 

Medewerkers en jongeren zullen met passie vertellen over deze en andere sociaal-artistieke projecten.