Skip to main content

Lunchlezing 4 - Kan Stadsvernieuwing Socialer? Onderzoeksresultaten en praktijk

In deze 4-delige reeks lunchlezingen verkennen we hoe sociaal werk praktijken bijdragen aan burgerparticipatie in stadsvernieuwingsprojecten, vanuit de leefwereldperspectieven en expertise van gemarginaliseerde burgers waarmee zij een vertrouwensrelatie hebben. De lunchlezingreeks is het sluitstuk van het onderzoeksproject Stadsvernieuwing als sociale praktijk.

Deze vierde bijeenkomst vormt het sluitstuk van zowel het onderzoeksproject Stadsvernieuwing als Sociale Praktijk. De lunch is deze sessie iets uitgebreider. Eerst bespreken we de onderzoeksresultaten van de studie over de rol van sociale professionals en hun organisaties in het democratiseren van stadsvernieuwingsprocessen. Wat leerden we de voorbije jaren uit de casestudies Ringparken, Arenawijk en Turnhoutsebaan over de staat van stadsontwikkeling als sociale praktijk? Waar liggen kansen voor de toekomst om onze steden te ontwikkelen tot sociaal rechtvaardige plekken, waarin de belangen van alle inwoners en gebruikers zijn vertegenwoordigd?

Behalve de onderzoekers komen ook onze werkveldpartners aan bod. Zo komt het team jeugdparticipatie van JES Brussel hun 20 jaar ervaring met het betrekken van jongeren en kinderen bij het ontwerpen van de stad delen. Deze ervaring resulteerde recent ook in de publicatie van Gender en de stad: Les filles (ne) traînent (pas). Ook Saamo Antwerpen komt zijn expertise delen over het betrekken van vrouwen en senioren in de publieke ruimte in Antwerpen-Noord, Borgerhout  en de heraanleg van de Turnhoutsebaan. Tijdens een panelgesprek reflecteren we samen met JES vzw en Saamo over de onderzoeksresultaat en hun praktijk.

PRAKTISCH

12u00: Inloop met gratis doorlopende lunch 
12u15: Presentatie onderzoek, resultaten en aanbevelingen door Ronald Crouzé en Marjan Moris
12u35: Werkveldexpertise en debat met JES en Saamo
13u30: Einde
 

  • De lunchlezing is gratis en iedereen is welkom zolang er plaatsen zijn.
  • We voorzien een vegetarische broodjeslunch.
  • Inschrijven is verplicht.
  • Na de lunchlezingen volgt telkens een besloten lerend netwerk (13u30u-15u). Dit deel is enkel toegankelijk voor leden van het lerend netwerk. Wil je hier graag bij zijn? Er zijn nog enkele plaatsen. Hier vind je meer informatie.

De lunchsessies zijn georganiseerd door Stadskracht: praktijkgericht onderzoek voor een inclusieve en duurzame stad.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over dit onderzoek en andere Stadskracht-onderzoeken!

Inschrijven