Skip to main content

LIO-traject: leraar in opleiding

Sta je al voor de klas, maar heb je nog geen pedagogische bekwaamheid? Dan kan je via een LIO-baan (leraar in opleiding) een lerarenopleiding volgen én blijven lesgeven in jouw school. Een slimme combinatie! Ontdek waarom het LIO-traject via AP een goed idee is.

Wat is een LIO-traject?

Via een LIO-baan combineer je een job in het onderwijs met een lerarenopleiding om je pedagogische bekwaamheid te behalen. Zo sta je niet alleen voor de klas, maar zit je ook zelf nog eens achter de schoolbanken. Hoewel dat laatste in werkelijkheid best meevalt. Het LIO-traject (leraar in opleiding) is namelijk erg flexibel en praktijkgericht zodat je vlot kan werken en studeren tegelijk.

De theorie volg je van thuis uit, of op campus. De praktijkvakken, in de vorm van werkplekleren, voer je uit in je eigen klas. Jouw school is dus meteen ook jouw stageschool. Op die manier behoud je je inkomen, doe je massa’s ervaring op en groei je verder in je rol als leerkracht op jouw school

Nog meer over LIO

Voorwaarden

Zo kom je in aanmerking om als LIO te starten:

  • Je hebt een aanstelling als leraar/ onderwijzend personeel in één of meer onderwijsinstellingen van het gewoon of buitengewoon basis- of secundair onderwijs, deeltijds beroepssecundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, volwassenenonderwijs of de basiseducatie.
  • Kies je voor de verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs of het graduaat Secundair Onderwijs voor Praktijkvakken? Dan zoekt AP een LIO-baan voor jou als je nog geen aanstelling hebt. 
  • Je geeft minstens 500 uren les per schooljaar. Dat komt neer op een halftijdse opdracht. 
  • Je school is akkoord dat je de lerarenopleiding volgt met een LIO-statuut. 
  • Ik heb 21 jaar een eigen bloemenzaak gehad en sta nu als LIO voor de klas als florist. De lessen en opdrachten bij AP zijn inhoudelijk heel relevant. Als we leertaken maken, kiezen we zélf de onderwerpen zodat ik die meteen kan toepassen in mijn klas.

    Mieke Robberechts, LIO-student educatief graduaat Secundair Onderwijs

Start je binnenkort in een LIO-baan? Lucky you! Want LIO's, die hebben niets dan voordelen. Lees maar. 

Kleuter- of Lager Onderwijs
  • De begeleiding is afgestemd op jouw vooropleiding. Je krijgt dus veel vrijheid en zelfstandigheid tijdens de opleiding en het werkplekleren. Een traject op maat van volwassenen, zeg maar! 
  • Geen abstracte theorie, maar échte voorbeelden. Breng je ervaring mee naar de les. Samen werken we concreet aan jouw uitdagingen uit de klas. 
  • Je kan het programma van 120 studiepunten in twee jaar afronden. Of spreid je traject over een langere periode zodat je werken en studeren vlot combineert. 

Wil je lesgeven aan jonge kinderen in het basisonderwijs? Dan kan je bij AP deze opleidingen volgen:

  • Wie al een LIO-baan heeft, kan meteen starten. Heb je nog geen job als leerkracht? Dan gaat AP op zoek voor jou naar een geschikte en betaalde job in de regio die jij wenst. Een luxepositie!
  • Er zijn geen examens of onnodige leerstof. Wat je al kent of beheerst, hoef je niet meer te studeren. Voor elk opleidingsonderdeel maak je slechts één praktijkopdracht waarmee je je kennis en skills bewijst. Na twee weken kan je die opdracht al indienen. Ben je geslaagd? Dan hoef je dit vak niet meer te volgen. 
  • Werken en studeren tegelijk? Geen makkie! Gelukkig is de opleiding heel flexibel en efficiënt zodat je je studietijd zelf kan vormgeven. Dag- of avondonderwijs, contact- en afstandsonderwijs, zelfstudie, opstart in september of februari, geen verplichte aanwezigheid, interactieve lessen … maken de combinatie haalbaar.

Zin om voor de klas te staan in het middelbaar? Kies dan uit de volgende opleidingen bij AP: 

Weet je niet wat kiezen? Check dan het overzicht en vind in 1, 2, 3 dé juiste opleiding die bij je (vooropleiding) past.

Ga naar het stappenplan

Lesgeven zonder pedagogische skills? Spannend, want er komt heel wat op je af. Lesvoorbereidingen, contact met ouders, administratie … en dan moet je nog zelfzeker overkomen ook. Daarom heeft AP twee verschillende voorbereidende initiatieven uitgewerkt die zorgen voor een ontspannen start in het onderwijs. 

Bootcamp: kickstart in het onderwijs

In drie halve dagen stoom je jezelf klaar voor je LIO-baan. De lessen gaan door op een AP-campus en brengen je niet enkel didactiek maar ook zelfzekerheid bij. Je kan deelnemen als LIO (leraar-in-opleiding) wanneer je je inschrijft in een lerarenopleiding bij AP.

meer over HET AP-bootcamp

AP sloeg de handen in elkaar met Karel de Grote Hogeschool, UAntwerpen en de Stad Antwerpen. Het resultaat van deze samenwerking? Een gratis driedaagse cursus die je klaarstoomt voor een job in het onderwijs zonder pedagogisch diploma. Om deel te nemen, hoef je niet ingeschreven te zijn in een lerarenopleiding.

MEER OVER DE crash course basisonderwijs

meer over de crash course secundair onderwijs

 

 

Veelgestelde vragen

LIO-traject

Kan ik lesgeven zonder diploma?

Droom je van een job als leerkracht? Dan kan je ook zonder lerarendiploma starten met lesgeven. Als je nuttige beroepservaring of een inhoudelijk diploma hebt, is dit tijdelijk voldoende. Je pedagogische bekwaamheid kan je nadien verwerven via een lerarenopleiding. Let wel: dit is een voorlopige maatregel. Scholen geven altijd voorrang aan leerkrachten met een lerarendiploma (via een vereist bekwaamheidsbewijs of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs).

Als je dus snel aan de slag wil, is een LIO-baan ideaal voor jou. Je combineert het lesgeven met een lerarendiploma, en behaalt zo meteen je pedagogische bekwaamheid. Een slimme investering als je voor langere periode in het onderwijs wil werken.

Hoelang duurt een LIO-traject?

Afhankelijk van de opleiding die je kiest en je basisdiploma, duurt het LIO-traject een of twee jaar. Je kan het programma ook spreiden over een langere periode. 

Hoeveel verdien ik als LIO?

Als LIO ben je een volwaardige werknemer in je school. Daarom word je ook betaald volgens de gangbare barema’s of salarisschaal in het onderwijs. Bovendien kom je ook in aanmerking voor een hoger loon en de lerarenbonus. Check de voorwaarden hier. 

Kan ik werken en studeren makkelijk combineren?

Start je als LIO, dan heb je een drukke agenda. Daar zijn we ons heel goed van bewust, daarom doen we er alles aan om de opleiding zo flexibel mogelijk te organiseren op maat van jouw werkschema. Ontdek alle initiatieven op onze opleidingspagina’s. 

Kan ik stage lopen op mijn eigen school?

Uiteraard, je blijft lesgeven waar je nu al werkt en groeit daar verder in je rol als leerkracht. Het werkplekleren dat je uitoefent in je eigen school, neemt een groot deel van je programma in beslag. 

Krijg ik begeleiding bij het lesgeven?

Zowel een werkplekbegeleider uit de opleiding als een persoonlijke mentor in je school, ondersteunen je goed in het eerste jaar. Vanaf het tweede jaar voer je het werkplekleren zelfstandig uit. Wie al een pedagogisch diploma heeft, kan gerust zijn. Je krijgt dan vanaf het eerste jaar volledige zelfstandigheid bij het lesgeven.

Het LIO-charter

De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) heeft samen met haar partners en het werkveld een charter uitgewerkt waarin de engagementen van de verschillende partners in Antwerpen worden opgesomd zodat de ondersteuning en begeleiding van jou als LIO-student zo goed mogelijk gebeurt. Lees het LIO-charter hier.