Skip to main content
Psychosociale risico's duurzaam aanpakken - 2025

Psychosociale risico's duurzaam aanpakken

Iets voor jou?

Je weet intussen dat de aanpak van psychosociale risico’s verplicht is, maar hoe begin je daar concreet aan? Wil je het verschil maken voor je medewerkers? Ben je bekommerd om hun psychosociaal welzijn en wil je daar je schouders onder zetten in je organisatie? Dan ben je de geknipte persoon om de opleiding Manager PSR te volgen. Deze opleiding biedt een win-win: inzetten op welzijn levert op termijn concurrentievoordeel en besparingen op voor een organisatie.

In een kleine groep van maximaal 8 deelnemers ga je aan de slag. Je leert psychosociale risico’s herkennen en aanpakken vanuit een oplossingsgerichte, succesvolle strategie. Een vooropleiding is niet nodig; onze docenten begeleiden je door het hele traject. Zo wordt het op jouw werkvloer straks fijn vertoeven.

De nadruk binnen de opleiding ligt op een concrete en duurzame aanpak. Verwacht je aan een activerende lessenreeks: je krijgt opdrachten mee, we bespreken praktijkgevallen en je verwerft inzicht door discussie. Bij de start van de opleiding kies je een bedrijfscase waaraan je verder werkt doorheen de lessenreeks. Na iedere les pas je het geleerde toe op jouw case. Het resultaat bespreken we de volgende lesdag.

Meer toelichting bij deze opleiding, vind je in deze video.

Wat leer je?

Op het einde van de opleiding heb je niet alleen inzicht in psychosociale risico’s maar een heus welzijnsplan voor jouw organisatie.

Raadpleeg hier het volledige programma

Ook na deze lessenreeks houden we graag contact met je. Daarom organiseren we jaarlijks Masterclasses om nieuwe trends/wetgeving op te volgen, maar ook om te kijken hoe jouw welzijnsplan zich verder uitrolt!

Praktische informatie

  • Deze opleiding wordt begeleid door Annick Alders en Frank Van der Elst.
    • Annick is jurist bij Cautius. Zij is gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van arbeidsveiligheid, verleent hierover advies en geeft bedrijfsinterne opleidingen. Zij begeleidt daarnaast vanuit een oplossingsgericht systeemmodel bedrijven en individuen op zoek naar psychosociaal welzijn. Annick was tussen 2001 en 2019 advocaat bij Crivits & Persyn. Na bijna 20 jaar in de zakenadvocatuur begrijpt zij bij uitstek het moeilijke evenwicht tussen economie en psychosociaal welbevinden. Bovenal weet zij dat zowel werkgevers als werknemers concrete tools en oplossingen willen, in plaats van problemen en beperkingen. Annick publiceert geregeld over de materie.
    • Frank is erkend klinisch psycholoog en PAPS. Hij richt zich zowel op de preventieve als curatieve aspecten van psychische problemen bij volwassenen. Dit door ondersteuning te bieden aan zowel het individu (medewerker, bedrijfsleider, leidinggevende) als de context (gezin, team, organisatie). Zijn activiteiten zijn gericht op de bevordering van het algemeen psychisch welzijn op individueel, team en organisatie niveau. Op dit laatste niveau heeft Frank een ruime ervaring bij het opzetten van een welzijnsbeleid, aanwezigheidsbeleid en re-integratie beleid of het voeren van risicoanalyses inzake psychosociale aspecten.
  • Deelnemers ontvangen een attest van deelname.
  • Deze praktijkopleiding komt in aanmerking als bijscholing voor preventieadviseurs.
  • De prijs van deze studiedag is inclusief lunch, dranken, studiemateriaal én enthousiaste lesgever(s).
  • Feedback van een aantal deelnemers:
    • Waarom ik deze opleiding zou aanraden? Ze raakt je niet enkel in het hoofd maar ook in het hart! Ik bedoel dat je daar niet gewoon zit te zitten en leerstof binnen krijgt die je nadien moet verwerken. Op een of andere manier speelt de cohesie van Annick en Frank in op meer dan het cognitieve. Dit is geen gewone cursus, maar een cursus met impact. - Kurt Vervoort - Katholiek Onderwijs Vilvoorde
    • Een opleiding waar ik niet alleen veel opgestoken heb, maar me enorm goed voelde bij zowel de medecursisten, de toplesgevers als het Veiligheidsinstituut. - Bart Maes, Facilicom Belgium

Terug naar overzicht