Skip to main content
project

Circulariteitscalculator met specifieke aandacht voor reststromen (RECIST)

Probleemstelling

Reststromen zijn bijproducten van productieprocessen die waardevol kunnen zijn als grondstof. Ze spelen een cruciale rol in de circulaire economie, vooral bij biomassa, materiaalstromen, en energieoverschotten. Hoewel Vlaanderen vooroploopt in duurzaam beheer, blijft het potentieel van reststromen onderbenut. Slechts 18% van de bedrijven past "valorisatie van organische reststromen" toe, tegenover 74% die focust op procesverbetering om materiaalverbruik te verminderen. Reststromen volledig vermijden is moeilijk, waardoor hergebruik essentieel blijft. Lokale initiatieven zijn vaak duur en onsamenhangend, en het materiaalgebruik draagt voor 55-65% bij aan emissies. Om circulair materiaalgebruik te vergroten, is er behoefte aan kennis en tools. Dit project richt zich op de ontwikkeling van tools om de impact van reststroomprojecten te meten en te verbeteren.

Onderzoeksvraag

Wat zijn de behoeften en verwachtingen voor een circulariteitscalculator die zich specifiek richt op reststroomefficiëntie en welke parameters en variabelen zijn cruciaal?

Deelvragen:

  1. Wat zijn de behoeften en verwachtingen van het werkveld voor een circulariteitscalculator met specifieke aandacht voor reststroomefficiëntie?
  2. Welke variabelen zijn het meest geschikt voor de opmaak van een circulariteitscalculator gericht op reststrooomefficiëntie?
  3. Welk algoritme geeft het beste resultaat voor de circulariteitscalculator gericht op reststromen?
  4. Welke circulariteitsmetingen en -tools bestaan er al en in welke mate dekken deze de behoeften en verwachtingen af met betrekking tot reststromen en met betrekking tot de geïdentificeerde variabelen/algoritmes?
Onderzoeksmethode

We onderzoeken de noden van het werkveld voor evaluatie van reststromen en analyseren bestaande circulariteitsmetingen, met focus op sterktes en verbeterpunten voor reststromen. 

Op basis van de noden bepalen we:

  • Functionele eisen van een calculator,
  • Specifieke parameters voor reststroomefficiëntie,
  • Het algoritme van een circulariteitscalculator.

Bestaande tools worden geanalyseerd op basis van een fit-gap analyse van literatuur en werkveldbevindingen.

Verwachte resultaten

Nieuw verworven kennis:

  • Een gedetailleerd begrip van de huidige praktijken en uitdagingen gerelateerd aan het beheer van reststromen in de Vlaamse context.
  • Inzicht in de effectiviteit van bestaande circulariteitsmetingen aangaande reststromen en de identificatie van lacunes in deze methodieken.
  • Verfijnde kennis over de vereisten en criteria voor een effectieve circulariteitscalculator, specifiek afgestemd op resstroomefficiëntie.  
  • Inzicht in de noden en verwachtingen voor een circulariteitsmeting gericht op reststroomefficiëntie voor het werkveld

De output van het project omvat:

  1. Antwoord op de noodzaak voor het werkveld voor een nieuwe circulariteitsmeting specifiek gericht op reststroomefficiëntie en afhankelijk van deze uitkomst:
    1. input voor vervolgprojecten
    2. overzicht en handleiding van bestaande calculatoren
  2. Identificatie van de vereisten en criteria voor een effectieve circulariteitscalculator afgestemd op reststromen
  3. Het algoritme voor een circulariteitscalculator met focus op reststroomefficiëntie