Skip to main content
Secundair Onderwijs (educatieve graduaatsopleiding)
Secundair Onderwijs (educatieve graduaatsopleiding)

Leerkracht Secundair Onderwijs voor praktijkvakken

Heb je al enkele jaren werkervaring en wil je die vakkennis en ervaring doorgeven aan leerlingen uit het secundair onderwijs als praktijkleerkracht? Dan ben je bij de educatieve graduaatsopleiding Secundair Onderwijs aan het juiste adres. De opleiding wordt georganiseerd in avondonderwijs waardoor je werken en studeren kan combineren. Je hebt dus enkel 's avonds les of van op afstand. Als je al voor de klas staat, kan je het programma ook volgen via een LIO-traject (leraar in opleiding). Volg bovendien les op een AP-campus naar keuze: in Antwerpen, Mechelen of Turnhout.

Iets voor jou?

Je droomt van een nieuwe wending in je carrière: praktijkleraar. De volgende generatie inspireren met jouw beroepservaring, lijkt je de max. Leerlingen uit het middelbaar hangen binnenkort aan jouw lippen als je voor de klas staat. Voor deze graduaatsopleiding moet je minimaal drie jaar praktijkervaring hebben, en in het bezit zijn van een getuigschrift van het 6de jaar, een diploma van het secundair onderwijs of slagen voor een toelatingsproef. 
Heb je professionele danservaring? Dan kan je terecht in de lerarenopleidingen van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Campus De Singel).

Wat leer je?

Vakkennis heb je al. In het verleden was je bijvoorbeeld ervaren zorgkundige, lasser, slager, schoonheidsspecialist, kapper... Het accent in deze opleiding ligt dan ook op leraarschap: leren hoe je die vakkennis op een inspirerende en doeltreffende manier aan jongeren kan overdragen. Je communicatie skills worden verder aangescherpt en je krijgt inzicht in het brede onderwijswerkveld. Bij AP ligt de nadruk ook op de diversiteit en de verscheidenheid van de job als leerkracht. Door de vele uren die je met je leerlingen doorbrengt, ben je immers ook een opvoeder, luisterend oor, vriend en voorbeeld. Je moet als leerkracht heel erg flexibel zijn en met een open geest naar onze steeds complexer en diverser wordende maatschappij kunnen kijken. Je kan een positieve klassfeer creëren en leert hoe je je lokaal omvormt tot een veilige en efficiënte werkruimte. Je krijgt tools aangereikt zodat je op een fijne manier kan omgaan met diverse klasgroepen.

Wie word je?

Een (praktijk)leerkracht die mensen kan aanmoedigen om het beste van zichzelf te geven. Een warme en enthousiaste persoon bij wie jongeren zich goed voelen. Een leerkracht die grenzen kan stellen waar nodig. Je wordt de leerkracht die vanuit enthousiasme voor het vak en voor de leerlingen een leven lang wil bijleren.

 

Maximale flexibiliteit

Het programma van de opleiding is flexibel opgebouwd. Je kan zelf je studietijd vormgeven en hoeft dus niet fulltime achter de schoolbanken te zitten. 

  • Mix tussen contact- en afstandsonderwijs: maar liefst twee derde van de opleidingsonderdelen volg je digitaal van thuis uit. Je hoeft je dus niet vaak te verplaatsen naar de campus. 
  • Zelfstudie: de lessen kan je online live bekijken of via een zelfstudiepakket zelfstandig thuis volgen op een moment naar keuze.
  • Antwerpen, Mechelen of Turnhout: AP heeft drie campussen waaruit je kan kiezen. Er is er dus altijd eentje dicht bij huis in de regio Antwerpen.
  • Geen verplichte aanwezigheid: de lessen die doorgaan op campus, zijn interactief. Je hebt de kans om vragen te stellen en in te oefenen. Jouw aanwezigheid is niet verplicht, maar het verhoogt je slaagkansen wel natuurlijk. 

Je wordt niet overstelpt met onnodige leerstof. Wat je al beheerst of kent, hoef je niet meer te studeren. Zo maak je voor elk opleidingsonderdeel slechts één eindopdracht waarmee je je kennis of vaardigheden bewijst. Er zijn dus geen klassieke examens, enkel een praktijkopdracht per opleidingsonderdeel. 

Als je al over de juiste competenties beschikt, kan je na twee weken je eindopdracht al indienen. Je hoeft dus niet te wachten tot het einde van een lessenreeks. Dien je je proef bij de start in? Dan krijg je hiervoor het signaal of je geslaagd bent. Heb je de proef tot een goed einde volbracht? Dan heb je het opleidingsonderdeel in principe afgelegd en ben je geslaagd. Op die manier hoef je geen theorie te verwerken die je al onder de knie hebt.

Werk je al als praktijkleerkracht, maar heb je nog geen lerarendiploma? Via het LIO-traject, dat staat voor leraar in opleiding, kan je je job combineren met een lerarenopleiding. Een groot deel van de praktijkuren voer je uit op jouw huidige werkplek in het secundair onderwijs. 

Nog geen job in het onderwijs? AP zoekt graag mee voor jou! 

Wil je na je studies snel aan de slag? Ideaal, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar leerkrachten groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100% zeker van een job.

Bovendien heb je omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De educatieve bacheloropleiding Secundair Onderwijs heeft recent een grondige externe kwaliteitscontrole doorlopen. Het persoonlijke rapport en positieve besluit kan je hier raadplegen.

Flexibel avondprogramma

Het programma van de opleiding telt 90 studiepunten. In principe kan je deze opleiding in twee jaar tijd afwerken, ook in combinatie met een job, je gezin of iets anders.

Wil je de studiedruk toch nog meer spreiden? Dan kan je een traject op maat samenstellen op basis van jouw behoeften. Samen met de trajectbegeleider van de opleiding stippel je het perfecte pad uit.

Wil je meer informatie over de vakken in jouw studieprogramma? Klik dan op de paarse balken en ontdek alle bijbehorende details. Of download de printbare pdf-versie en ontvang het volledige programma per mail.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Leren doe je natuurlijk vooral door te doen. De praktijk kan je in functie van je eigen situatie op verschillende manieren invullen.

  • Stage: je draait mee in een school onder begeleiding van een vakmentor van de school en een stagebegeleider van de lerarenopleiding.
  • LIO-traject: of je volgt het traject leraar in opleiding (LIO). Je bent dan tewerkgesteld als leerkracht in een school en je volgt tegelijkertijd de lerarenopleiding. Ook hier zorgen school en opleiding samen voor begeleiding.

Het is mogelijk om tijdens de opleiding over te stappen van het standaardtraject naar het LIO-traject en andersom. 

Je kan in deze opleiding ook instromen in het tweede semester. Dan neem je in februari al enkele opleidingsonderdelen van het eerste jaar op. Hoeveel dit er zijn, hangt af van je vooropleiding in het hoger onderwijs. Op deze manier studeer je gespreid waardoor je er waarschijnlijk wat langer over doet dan wanneer je in september opstart.

Interesse in een opstart in februari? Neem dan contact op met een trajectbegeleider van de opleiding.

Wanneer heb ik les?
  • Volg je les in Antwerpen? Dan gaan deze door op maandag- en donderdagavond.
  • De lessen in Mechelen gaan door op maandag- en woensdagavond.
  • De lessen in Turnhout gaan door op dinsdag- en donderdagavond.

Om te kunnen inschrijven, moet je voldoen aan de algemene toelatings- en taalvoorwaarden voor een graduaatsopleiding:

  • Je bent je in het bezit van een getuigschrift van het 6de jaar, of;
  • je hebt een diploma van het secundair onderwijs, of; 
  • je bent geslaagd in de toelatingsproef.

Daarnaast moet je voldoende werkervaring kunnen aantonen in een technisch of praktisch onderwijsvak als werknemer (aanvraagformulier) of zelfstandige (aanvraagformulier):

  • Ten minste 3 jaar als je een studiebewijs in hetzelfde vakgebied hebt.
  • Ten minste 5 jaar als je studiebewijs niet aansluit bij het vakgebied waarin je ervaring hebt. 

Als je al les hebt gegeven in dit specifieke onderwijsvak, telt die ervaring ook als nuttige beroepservaring.

Niet zeker of je in aanmerking komt? Maak dan een afspraak voor een verkennend gesprek met jan.schoenmakers@ap.be. Of wees van harte welkom op een van onze infomomenten.

Meteen aan de slag

Er is momenteel nog steeds een groot tekort aan leerkrachten. Met een succesvolle stage op je cv is de kans groot dat je meteen aan de slag kan na je opleiding. Vooral scholen in stedelijke omgevingen zijn permanent op zoek naar nieuwe krachten.

In welke vakken en richtingen je les mag geven, hangt af van je basisdiploma. Meer info vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen. Je kan hier uitzoeken welke vakken je mag geven met welk diploma. Met een lerarendiploma van AP Hogeschool kan je terecht in alle onderwijsnetten (provinciaal en stedelijk onderwijs, gemeenschapsonderwijs en katholiek onderwijs).

De lerarenopleiding is uiteraard op het onderwijs gericht, maar wie een diploma van leerkracht heeft, heeft ook een streepje voor bij leidinggevende functies in de bedrijfs- of dienstensector.

Na deze opleiding kan je doorstromen naar één van onze geïntegreerde bacheloropleidingen tot leerkracht. Dit opent een waaier aan mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld twee bijkomende onderwijsbevoegdheden behalen voor het secundair onderwijs of leerkracht kleuter- of lager onderwijs worden.

LIO = leraar in opleiding

Met het LIO-traject, dat staat voor leraar in opleiding, sta je meteen voor de klas. Heb je al een job in het onderwijs, maar nog geen lerarendiploma? Dan kan je de beide nu combineren. De theorie volg je op de campus of online, de praktijkonderdelen voer je uit op de school waar je al lesgeeft. Dat heeft niets dan voordelen! Je bent zeker van een inkomen, doet massa’s ervaring op en groeit verder in je rol als leerkracht.

Lees meer over LIO

Nog niet aan de slag in het onderwijs? Dan gaat AP graag op zoek naar een geschikte en betaalde job als leerkracht in het vak en de regio die jij wenst. Je kan dus starten nog voor je een diploma bezit. Zo proef je meteen van het lesgeven, krijg je een loon volgens de gangbare barema's én heb je hoogstwaarschijnlijk meteen ook een toekomstige job.

Het traject is flexibel en efficiënt opgesteld zodat de combinatie tussen werken en studeren vlot haalbaar is. Een groot deel van de taken uit de opleiding kan je rechtstreeks op de werkvloer uitvoeren.

Bovendien heb je geen examens en hoef je niet alle opleidingsonderdelen te volgen. Je maakt per vak één authentieke leertaak. Als je al over de juiste competenties beschikt, mag je na twee weken deze taak al indienen. Ben je geslaagd? Dan hoef je dit vak niet meer op te nemen. Zo volg je enkel de lessen die je echt nodig hebt

Start je binnenkort in een LIO-baan? Dan kan dat best spannend zijn als beginnende leerkracht. Daarom organiseert AP een gratis bootcamp die je extra ondersteuning én zelfzekerheid geeft voor een vlotte opstart. 

meer over het AP-bootcamp

FAQ over deze opleiding

  • Is er voorkennis nodig om te kunnen starten?

    De overheid legt volgende voorwaarden op:  

    • Je hebt een diploma secundair onderwijs, of;
    • je hebt studiegetuigschrift 2e jaar 3e graad secundair dat minstens drie jaar behaald is, of;
    • je hebt leeftijd van minimum 18 jaar en bent geslaagd voor de toelatingsproef.  

    Je kiest voor één praktijkvak waarin je relevante ervaring hebt opgebouwd gedurende:

    • minstens drie jaar (als je één van de hierboven vermelde studiebewijzen of een beroepscertificaat van de VDAB hebt in het domein van het onderwijsvak), of;
    • minstens vijf jaar (als je geen van de hierboven vermelde studiebewijzen of geen beroepscertificaat van de VDAB hebt in het domein van het onderwijsvak).

  • Kan ik zelf kiezen in welke school ik stage loop?

    Je kan je stageschool zelf kiezen. Onze stagecoördinator zal je wel altijd bijstaan bij het vinden van een geschikte stageplaats. Binnen het LIO-traject (leraar in opleiding) kan je de stage grotendeels op je eigen school en in eigen uren volbrengen. 

  • Is er leerkrediet nodig voor deze opleiding?

    Voor een (educatieve) graduaatsopleiding heb je geen leerkrediet nodig. 

  • Welke lessen mag ik geven?

    In het onderwijs wordt een onderscheid gemaakt tussen:  

    Check op de website van Onderwijs Vlaanderenvoor welk vak je op basis van je educatief graduaatsdiploma een vereist bekwaamheidsbewijs hebt.   

    Heb je een educatief graduaatsdiploma? Dan krijg je een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs voor heel wat vakken. De school zal op basis van je basisdiploma én je competenties bepalen of jij de nodige expertise bezit om dit vak te geven.   

  • Wat kost deze opleiding?

    Je betaalt voor deze opleiding een jaarlijkse administratiekost met een bijkomende kost per opgenomen studiepunt. De exacte prijzen kan je steeds terugvinden op de pagina rond studiekosten.

    Afhankelijk van je inkomen is een vermindering van het inschrijvingsgeld mogelijk. Het Student Center van onze hogeschool zoekt dit graag samen met je uit. Je kan deze dienst steeds vrijblijvend contacteren via deze pagina.