Courses Exchange Students 2024-25
-
1. Autismespectrumstoornissen: 30 SP
-
2. Autismespectrumstoornissen: 30 SP
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
Heb je een bachelor- of masterdiploma en affiniteit met autisme? Of wil je je professionele aanpak verdiepen met recente wetenschappelijke inzichten? Met de banaba (bachelor-na-bachelor) Autisme breid je je kennis en vaardigheden uit om personen met autisme beter te ondersteunen. Je ontwikkelt je tot autismedeskundige en versterkt je expertise om in de praktijk echt een verschil te maken.
Je meerwaarde in het werkveld is heel erg groot. In de school of organisatie waar je vandaag werkt, neem je morgen een rol op als autismedeskundige. Je hebt genoeg bagage om de lijnen uit te tekenen van het interne beleid. Zo breng je wetenschappelijke inzichten en ervaringen van anderen samen in je eigen organisatie. En dat heeft natuurlijk een positief effect op de cliënten waarvoor je dit allemaal onderneemt en het team waarin je werkt.
Deze banaba is een unieke Vlaamse bacheloropleiding specifiek gericht op autisme. Het programma gaat veel verder dan praktische tips en concrete oplossingen voor individuele cases. Je krijgt ook een grondige wetenschappelijke basis waarop je in de praktijk verder bouwt.
Je kan heel wat kennis uitwisselen met medestudenten en lectoren. Na je studie krijg je er dus meteen een uitgebreid professioneel netwerk bij.
Je krijgt les van experts uit het werkveld die heel wat waardevolle praktijkervaring hebben. Zo brengen onze lectoren je niet alleen theoretische kennis bij, maar ook de meest recente inzichten en ontwikkelingen over autisme.
De opleiding is zo opgesteld dat je deze studie gemakkelijk kan combineren met een job. Er wordt gewerkt met een blended leeromgeving.
AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op.
De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties:
Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit.
De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bachelor-na-bacheloropleiding Autisme: een orthopedagogisch perspectief is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.
De opleiding bestaat uit twee delen van 30 studiepunten. Zo heb je na twee jaar 60 studiepunten opgenomen. Bekijk hieronder het standaard programma met bijhorende vakken of download de printbare pdf en ontvang het volledige modeltraject per mail.
*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen
In het eerste deel van de opleiding ga je dieper in op de ontwikkeling van de mens en in dat brede geheel bekijk je alle facetten van autisme. Je leert de theoretische basis in combinatie met praktijkgerichte lessen. Theorie en praktijk gaan dus altijd hand in hand.
In het tweede deel verdiep je jezelf nog meer in je eigen praktijkervaringen. Leg je eigen accent en focus je op autisme en het gezin, bij volwassenen of in de schoolomgeving. Daarnaast verken je het werkveld binnen hulpverlening en onderwijs in perspectief van mensen met autisme. Een belangrijk deel van je tijd zal je besteden aan een eigen praktijkonderzoek.
Heb je al ervaring met het begeleiden van mensen met autisme in een professionele context? Dan heb je alvast een belangrijke voorwaarde afgevinkt. Nog geen ervaring? Geen probleem! Je komt ook in aanmerking als je tijdens het tweede jaar van de opleiding minstens drie uur per week vrijwilligerswerk doet in de sector, bij personen met autisme en hun omgeving. We staan klaar om je te helpen bij het vinden van een geschikte plek.
De opleiding is een bachelor-na-bachelor. Dat wil zeggen dat je al een bachelor- of een masterdiploma moet hebben om in te schrijven voor deze opleiding.
Volgende opleidingen sluiten goed aan bij de banaba: Orthopedagogie, Sociaal (maatschappelijk) werk, (Toegepaste) Psychologie, Gedragswetenschappen, Sociale Readaptatiewetenschappen, Logopedie, Ergotherapie, en educatieve bachelors. Maar mensen met een andere vooropleiding zijn ook welkom.
Je krijgt alle kansen om je studies succesvol te combineren met een job. De opleiding vindt daarom deeltijds plaats, gespreid over twee academiejaren. Je neemt per jaar dus 30 studiepunten op. De lessen lopen van midden september tot eind juni en vinden plaats op maandag tussen 14 en 19.30 uur (onder voorbehoud van wijzigingen). In januari en juni leg je examens af.
De opleiding is erkend als beroepsopleiding en komt in aanmerking voor betaald educatief verlof. Met eerder verworven kwalificaties en competenties kom je bovendien in aanmerking voor vrijstellingen. Voor banaba's heb je ook geen leerkrediet nodig.
Je wordt verwacht fysiek aanwezig te zijn. Zo kunnen we in deze praktijkgerichte banaba het beste met jouw input omgaan in functie van taken, interactieve lessen, supervisie …
Het begeleiden van een persoon met autisme in een niet-professionele context, zoals een familielid, vriend of buur, is niet voldoende. Tijdens het tweede jaar van het opleidingstraject is het belangrijk dat je beroepsmatig actief bent in het werkveld met mensen met autisme. Is dat niet het geval? Dan ben je verplicht om minstens drie uur per week vrijwilligerswerk te doen in de sector, bij personen met autisme en hun omgeving.
De banaba Autisme: een orthopedagogisch perspectief geeft je een bijkomend bachelordiploma in tegenstelling tot een postgraduaat. De banaba is ook omvangrijker: 60 studiepunten tegenover 40 studiepunten.
Het is in principe mogelijk om te starten in het tweede semester, maar het is niet aan te raden. De vakken van het tweede semester bouwen namelijk verder op de vakken van het eerste semester.