Skip to main content
Bewegingsrecreatie
Secundair Onderwijs

Bewegingsrecreatie

Terug naar Secundair Onderwijs

Bewegingsrecreatie, iets voor jou?

  • Je bent sportief en hebt zin in een opleiding waar je meer dan de helft van de tijd beweegt. 
  • Je wil je professioneel verdiepen in sport, beweging en hoe je anderen naar een gezonde levensstijl coacht. 
  • Je hoeft niet in elke sport uit te blinken in ervaring, maar bij voorkeur heb je wel al een basis van verschillende disciplines (balsporten, atletiek, gymnastiek, zwemmen, gevechtssport, dans).
  • Je staat open om nieuwe sporten in de natuur en urban sporten te ontdekken zoals parkour/ freerunning, golf- en windsurfen, bootcamp, rugby ... 
  • Je wil anderen motiveren en je kennis en passie doorgeven aan verschillende doelgroepen: kleuters, kinderen, jongeren, volwassenen en senioren. 

De onderwijsbevoegdheid bewegingsrecreatie volg je bij AP samen met het onderwijsvak lichamelijke opvoeding. Deze sportieve combinatie is ideaal als je helemaal gek bent van sport, fitness, gezondheid en beweging. Met dit diploma maak je al je sportieve ambities waar,  van LO-leerkracht tot personal coach, trainer, fitnessbegeleider, organisator van allerlei sportieve evenementen, begeleider van outdoor en urban sports ... The sky is the limit.

  • Vanuit mijn balletachtergrond was ik eerder klassiek, strikt, perfectionistisch opgeleid. Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om alles wat meer los te laten. Een nieuwe mindset: minder naar perfectie streven en wat meer plezier hebben en genieten. Dat zie je ook aan de manier waarop ik nu lesgeef. Ik ben losser, en dat is zeker oké.  

    Anaïs

Programma

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

  • Omnisport: minitennis, circustechnieken, lacrosse, rugby, skaten ... Het accent ligt op je eigen vaardigheden en hoe je ze aan anderen aanleert.
  • Sport en organisatie: je verkent het sportlandschap in België en krijgt een grondige basis eventorganisatie.
  • Gezondheidsleer: hoe sport je gezond ? Wat is de invloed van voeding, beweging en slaap?
  • EHBO
  • Aan de slag met doelgroepen: je werkt sport- en bewegingsactiviteiten uit zoals bootcamps, start-to-run, yoaga, start-to-swim ... voor o.a. kleuters, volwassenen, senioren en mensen met een beperking. Zo begeleid je hen naar een fittere levensstijl. 
  • Natuursporten: je loopt stage in de Ardennen met avontuurlijke activiteiten zoals mountainbike, hoogteparcours, dropping, oriëntatieloop ... 
  • Fitness: welke vormen bestaan er? Hoe train je kracht? 
  • Fitnesssporten: je legt de focus op je eigen vaardigheden en hoe je diverse fitnesssporten aanleert. Je duikt o.a. in crossfit, bootcamp, yoga, start2sport ... 
  • Training en coaching: Hoe maak je een trainingsplan? Hoe kan (sport-)voeding prestaties verbeteren? Je leert anderen sportieve prestaties leveren. 
  • Sportmanagement: je ontdekt alles over fair play, gender en grensoverschrijdend gedrag in de sport.
  • Aan de slag met doelgroepen: je zet sport- en bewegingsactiviteiten op poten en maakt kennis met verschillende doelgroeporganisaties in België.
  • Fitheid en gezondheid: je krijgt inzicht in de fitnessstructuur in Vlaanderen. Je begeleidt individuen in een fitnessomgeving en volgt hen verder op.
  • Trendsporten: kom alles te weten over spikeball, wackitball, e-sports, padel ... 
  • Wintersport: je doet aan wintersport (skiën of snowboarden) tijdens je stage in de bergen. 
  • Extra onderwijsbevoegdheid: je hebt de mogelijkheid om een derde onderwijsvak op te nemen. 
  • Sportmanagement: ga aan de slag met eventorganisatie en management van een sportieve organisatie.
  • Fitness en gezondheid: als zelfstandig (personal) trainer ga je aan de slag met alternatieve materialen en programma’s op maat. 
  • Uitbreiding training en coaching: leer alles over mental coaching, supplementen, hoogte- en hittetraining, sportpsychologie ...
  • Stage: je volgt een verdiepende stage in een domein dat je zelf kiest, bijvoorbeeld: trainerscursus bij Vlaamse Trainersschool (VTS), een sportief evenement bedenken of organiseren, een lange fitness-stage, enzovoort. Aan jou de keuze!
  • Internationaal project: ga, als je wil, op watersportstage in Frankrijk en leer zeilen, wind- en golfsurfen.
  • Doelgroepen: je verdiept jezelf verder in bewegingsactiviteiten voor doelgroepen zoals actieve senioren, mensen met een beperking of mensen die revalideren na een ziekte zoals kanker, hartfalen of diabetes.
  • Extra onderwijsbevoegdheid: je hebt de mogelijkheid om een derde onderwijsvak op te nemen. 
Sportprikkels

Jongeren die andere jongeren helpen bewegen? Die formule werkt! AP Hogeschool organiseert daarom jaarlijks samen met Sport Vlaanderen en MOEV de Antwerpse editie van Sportprikkels voor leerlingen in het laatste jaar secundair onderwijs.

Als student Bewegingsrecreatie laat jij tijdens Sportprikkels studenten die bijna gaan afstuderen in het middelbaar kennismaken met zo veel mogelijk uiteenlopende sporten. Én je adviseert hen over een gezonde levensstijl. De jongeren die deelnemen staan op het punt om aan hun studentenleven te beginnen. Ze kunnen dus jouw tips om actief te blijven goed gebruiken. Je stelt een programma met diverse sportactiviteiten samen. Informeert hen hoe ze een goede fysieke conditie onderhouden: hoe vaak moet je sporten? Welke sportvormen zijn goed voor wat? Hoe kan je een duurzame combinatie maken van sporten en studeren? Kortom, met jouw kennis en skills help je hen op weg naar nieuwe sportieve gewoontes.

Sporthal

Bij AP doe je écht aan buitensport, zowel in de natuur als in de stad. Via verschillende urban sporten zoals parkour/freerunning, bootcamp en lacrosse werk je aan inclusieve sportparticipatie in de stad. Je motiveert kinderen, jongeren en volwassenen om de stedelijke context als sportveld te gebruiken. Dat is laagdrempelig en gezond.

Bovendien doe je hiermee ook aan sociale integratie. Je motiveert stedelijke sporters om samen te bewegen. In de natuur sporten komt elk jaar van je opleiding terug in verschillende onderdelen. Want de natuur zet aan tot bewegen, ontstresst en bevordert sociale contacten. Niets dan voordelen dus!

Daarom voorzien we elk jaar een meerdaagse stage op een externe locatie. Zo ga je het eerste jaar met je vakgenoten op avontuur in de Ardennen. In het tweede jaar is er een wintersportstage, en in het derde jaar leef je je uit tijdens de watersporten in Frankrijk. Wie wil, kan zich daar verdiepen in zeilen, golf- en windsurfen. 

Wil je liever dicht bij huis blijven? Dan is er ook telkens een alternatief voorzien in Antwerpen.

Klimmen
Surfen
In het onderwijs

Bij AP combineer je de onderwijsvakken lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie. Zo studeer je af met een sterk profiel in sport en gezondheid.
 

  • In het onderwijs kan je aan de slag als LO-leerkracht. Je kan op een doordachte manier aangename bewegingslessen geven. De individuele aanpak  bij AP, pas jij ook zelf toe. Je hebt aandacht voor élke leerling.
  • Daarnaast heb je een neus voor organisatie en planning. Sportactiviteiten coördineren, evenementen opzetten, (sportieve) projecten trekken, of een sportbeleid helpen uittekenen, zijn taken die jij de baas kan. 
  • Je kan terecht in alle onderwijsnetten van het basisonderwijs (kleuter en lager), secundair onderwijs en buitengewoon onderwijs.

Door je unieke afstudeerprofiel ben je zowel een expert in lichamelijke opvoeding als bewegingsrecreatie. Op die manier kan je je sportieve ambities ook naast het onderwijs inzetten. 

Momenteel is er een grote vraag naar experts op het vlak van welzijn, voeding, fitheid ... En jij bent opgeleid om anderen te begeleiden in een gezonde en fitte levensstijl. Een perfecte match! Je kan bewegingsprogramma's opstellen voor kinderen, volwassenen en personen die herstellen van medische problemen.

Dankzij je uitstekende coachende vaardigheden zet jij mensen in beweging als personal coach, trainer of fitnessbegeleider. Maar je kan ook aan de slag als organisator van sportieve evenementen of je werkt het sportbeleid uit voor een vrijtetijdsorganisatie, stad of gemeente. Door je ervaring in outdoor sporten ben je ook een prima begeleider van activiteiten in de natuur in de vrijetijds- of toerismesector.   

Nog niet klaar met studeren?
  • Wist je dat je via een verkort programma van 45 studiepunten in één jaar tijd nog een extra onderwijsbevoegdheid kan behalen?
  • Extra interessant is om dit derde onderwijsvak meteen in je tweede jaar op te starten. Je neemt dan in plaats van een accenttraject een opleidingsonderdeel van 3 studiepunten op. In het derde jaar kan je nog eens 12 studiepunten opnemen van je derde onderwijsbevoegdheid. Je krijgt doorheen je opleiding dus voldoende ruimte om je voor te bereiden. Zo moet je na je opleiding nog maar een half jaar extra studeren om een diploma te hebben voor drie onderwijsvakken. Een enorm pluspunt!