Intuïtief eten (IE) kent de laatste jaren een opmars bij diëtisten en de bredere maatschappij. Voorgaande onderzoeken bij een voornamelijk Amerikaanse studiepopulatie tonen aan dat intuïtief eten geassocieerd wordt met enkele fysieke en mentale voordelen. Zo zou het meer levensvoldoening geven, wordt het geassocieerd met een positief emotioneel functioneren en kan het een hulpmiddel zijn in het verbeteren van de bloedsuikerspiegel.
Momenteel is de invloed van IE op zowel het welzijn van de Belgische doelpopulatie als de invloed op het voedingspatroon onderbelicht. Nochtans blijken de voedingsgewoonten van de Belgische doelpopulatie niet te voldoen aan de richtlijnen opgesteld door het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Hoge Gezondheidsraad. Zo is de inname van fruit en groenten te laag en de inname van bewerkte voedingsmiddelen te hoog (Vlaams Instituut Gezond Leven, 2022). Het hebben van gezonde voedingsgewoonten is belangrijk in de preventie van verschillende chronische aandoeningen zoals kanker en hart-en vaatziekten.
De jongvolwassenheid (15-25jr) is een levensfase met vele uitdaging, waaronder het vormen van een eigen identiteit (Arnett, 2007). Uit onderzoek blijkt dat deze periode in het leven risico’s kan meebrengen voor het mentaal welbevinden van jongvolwassen. Zou voor deze doelpopulatie IE een hulpmiddel kunnen zijn dat bijdraagt tot een beter welbevinden? Zou het toepassen van intuïtief eten een positief effect hebben op de voedingsgewoonten? Op welke wijze worden de principes van IE gebruikt en toegepast door diëtisten in de eerstelijnsgezondheidszorg?
Via een kwantitatieve bevraging willen de onderzoekers inzicht krijgen in de mentale gezondheid, de voedingsgewoonten en de mate van intuïtief eten bij Vlaamse jongvolwassenen. Daarnaast wordt er onder diëtisten een vragenlijst verspreid om na te gaan in welke mate zij intuïtief eten toepassen in de praktijk.