Skip to main content
kenniscentrum

Stadskracht

Praktijkgericht onderzoek voor een inclusieve en duurzame stad
Onderzoekscoördinator: Pieter Cools

stadskracht@ap.be

Waarom samenwerken met Stadskracht
De stedelijke uitdagingen van vandaag vragen om inclusieve en duurzame oplossingen. Stadskracht benadert steden als open laboratoria voor maatschappelijke verandering en sociale innovatie. Daarom werken we als praktijkgerichte onderzoeksgroep samen met het maatschappelijk werkveld, overheden en de for profit sector op basis van wetenschappelijk onderbouwde inzichten. Hierbij leveren we onderzoeksexpertise en praktische ondersteuning voor het ontwikkelen, evalueren en bijsturen van interventies en praktijken.

Hoe we samenwerken
Stadskracht biedt drie types onderzoek en dienstverlening aan
 

  • Sociale impactevaluaties en effectenmetingen

    Welke impact heb je als overheid of organisatie nu echt bereikt met je sociale interventie? Hoe draagt jouw inzet bij aan bredere maatschappelijke doelen en welke meetbare indicatoren zijn daarvoor relevant? Aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde methodieken, zoals de realistische evaluatie, beantwoorden we samen deze vragen. Hierbij begeleiden we je bij het bepalen van een programmatheorie, het verzamelen en verwerken van nuttige data, het ontwikkelen van trainingsprogramma’s op maat en het faciliteren van organisatorisch reflectie. Bekijk onze projectenpagina voor voorbeelden van projecten als de impactevaluatie van de Digibanken of de opbouw van expertise inzake impactgericht werken voor de stad Sint-Niklaas.

     
  • Bereiken en betrekken van alle burgers

    Hoe kan je als lokale overheid en dienstverlener alle burgers effectief bereiken en betrekken? Hoe kan je een inclusief aanbod ontwikkelen dat aansluit op de diverse behoeften van de doelgroep? Onze onderzoeksgroep bezit uitgebreide expertise in verschillende participatietechnieken en methoden om representatieve bevragingen uit te voeren. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan het betrekken van zogenaamd 'moeilijk bereikbare' burgers. Een voorbeeld hiervan is het onderzoeksproject Age-friendly cities, waarin we de ervaringen en behoeften van ouderen in Hoboken en Borgerhout onderzoeken. Samen met ouderen en het lokale beleid werken we in co-creatie aan een ouderenvriendelijkere woon- en leefomgeving.
     

  • Ondersteuning van sociale ondernemers en non-profit organisaties

    Ben je als maatschappelijke organisatie actief bezig met het ontwikkelen van vernieuwende methodieken en praktijken, maar loop je tegen specifieke vraagstukken aan waarvoor je nog geen passend antwoord hebt gevonden? Als kennispartner zijn wij er om creatieve en doeltreffende benaderingen te faciliteren en te begeleiden. Wij kunnen ook ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van nieuwe methodieken en de verspreiding en opschaling van bewezen effectieve praktijken. Zo hebben we samen Sering, Kuzo, en Ligo Antwerpen de innovatieve methodiek Repeteren Om te Leren ontwikkeld, gericht op het integreren van theater- en spelmethoden in NT2-lessen op niveau 1.1 en 1.2.

     

Interesse?
Neem contact met ons op en ontdek hoe we gezamenlijk aan de slag kunnen met stedelijke vernieuwing en sociale innovatie. 

Coördinator: Pieter Cools
E-mail: stadskracht@ap.be

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!