Skip to main content

Student Communicatie Niels wil studenten ondernemender maken

Niels Geys in gesprek op campus Meistraat

Voor sommigen is studeren alleen niet genoeg. Zo ook voor bezige bij Niels Geys. Naast zijn bacheloropleiding Communicatie is hij ook actief bij bij SINC en The Future. Twee organisaties die studenten ondersteunen met praktische tips en boeiende events rond ondernemerschap. En dat doet 'ie goed, want Niels werd zopas verkozen als gloednieuwe voorzitter van SINC.

Wilde je altijd al Communicatie studeren?

“Na het middelbaar heb ik eerst één jaar Rechten aan de KU Leuven gestudeerd, maar ik kwam er al snel achter dat die droge juridische leerstof niets voor mij is. Ik wil veel liever actief en sociaal bezig zijn. Intussen zit ik in mijn tweede jaar Communicatie bij AP Hogeschool, waar ik helemaal op mijn plek zit omwille van de hands-on aanpak.”

Hoe ben je bij SINC terecht gekomen en wat doen jullie juist?

SINC Antwerpen is een organisatie voor en door studenten in Antwerpen die ik zelf ook via een medestudent heb leren kennen. Ons doel is studenten en student-ondernemers inspireren, informeren, activeren en connecteren om ondernemender in het leven te staan. 

We organiseren verschillende evenementen, maar bieden ook informatieve content aan die antwoorden geeft op prangende ondernemersvragen. Wil je als student je eigen zaak starten, maar weet je niet goed hoe? Dan helpen wij je graag op weg.”

Hoe heeft de opleiding Communicatie jou al geholpen binnen SINC?

“Tijdens de bachelor Communicatie ontwikkel je een brede skillsset, waardoor ik zowel grafisch, analytisch als verbaal mijn mannetje kan staan. Zeker vakken zoals Interne Communicatie, ZAP, Communicatieplan en Communicatieanalyse hebben me al enorm geholpen in mijn functie als Event Manager bij SINC.

Zo heb ik van het vak Interne Communicatie geleerd dat voortdurend communiceren belangrijk is. Het moment dat je stopt met communiceren, verlies je de betrokkenheid van je publiek (en daalt hun motivatie zienderogen). Ook herhaling is belangrijk. Ga er niet van uit dat bepaalde sprekers of leveranciers na één keer iets meteen gelezen, begrepen en opgeschreven hebben. Stuur daarom reminders en follow-ups als je merkt dat nog niet iedereen mee is.”

Welke meerwaarde is SINC voor je (studie)loopbaan? 

“Mijn passie voor de eventsector is extra aangewakkerd tijdens Go With The Coach: een van de events die ik voor SINC organiseerde. Toen heb ik letterlijk dag en nacht gewerkt om van dit evenement een topeditie te maken. En het heeft geloond, want we kunnen terugblikken op de grootste en meest succesvolle editie tot nu toe.

Dankzij SINC heb ik intussen al een groot netwerk uitgebouwd van studenten, student-ondernemers én professionals. Dat is zeker een troef! Toch wil ik me voorlopig nog niet te hard vastpinnen op de eventsector. Ik heb nog anderhalf jaar van mijn opleiding te gaan, en wil me ook nog verder blijven ontwikkelen als een communicatieve all-rounder. 

Bij SINC zijn we naast een professionele organisatie ook een hechte vriendengroep. Daarom is het belangrijk om iedereen betrokken te houden bij onze werking, vergaderingen en events. Dat zorgt voor motivatie, wat dan weer leidt tot betere ideeën. Als nieuw verkozen voorzitter ben ik trouwens nog volop op zoek naar ambitieuze studenten die het SINC-team willen vervoegen!”

Volgend academiejaar maak je binnen SINC de switch van event manager naar voorzitter. Hoe ga je je nieuwe functie invullen?

“Als voorzitter ziet mijn takenpakket er natuurlijk helemaal anders uit dan als event manager. Ik zal vooral waken over een goede teamwerking door voortdurend in te zetten op interne en transparante communicatie. Ik geloof sterk dat dit, samen met voortdurende bereikbaarheid, automatisch een vierde en laatste fundament creëert: stabiliteit." 

Heb je nog andere tips voor studenten met ondernemerszin?

“Durf soms dingen gratis doen. Dat klinkt misschien wat gek, maar als je jong bent, moet je je portfolio en cv nog uitbouwen. Dit kan vaak enkel door projecten gratis aan te nemen, aangezien je jouw kennis en vaardigheden nog moet bewijzen. Bijvoorbeeld: stages bij interessante bedrijven, vrijwilligerswerk bij een organisatie zoals SINC of je project pitchen bij mogelijke investeerders.”

Naast SINC zet je je ook nog in voor The Future?

“Veel toegewijde SINC-leden - zoals ik - zijn ook betrokken bij The Future. Zo kunnen we ons volledig onderdompelen in de wereld van het ondernemerschap. The Future organiseert jaarlijks the Future Entrepreneurship. Dat is het grootste tech & innovatiefestival voor en door studenten van de Benelux. 

In 2017 hebben we dit vanuit SINC voor het eerst georganiseerd voor 700 geïnteresseerden. Maar als team voelden we meteen dat er nog veel ruimte was om verder te groeien. Intussen hebben we The Future kunnen uitbouwen tot een volwaardige organisatie. Zo werden er tijdens de editie van 2023 meer dan 2.700 tickets verkocht. 

De volgende editie van Future Entrepreneurship 2024 vindt plaats op 24 en 25 april 2024 in de Waagnatie in Antwerpen. Iedereen is welkom (wel op voorhand even registreren) en als student zijn tickets helemaal gratis. Dus zeker komen!”

Veel succes nog, Niels!
 

Gerelateerde artikels