Skip to main content

Sofie (34) ging opnieuw studeren: “Ik weet nu beter wat ik wil”

Sofie Hermans werkt op haar laptop aan een schoolopdracht

Je bent nooit te oud om te leren. Dat bewijst ook Sofie die op haar 34e opnieuw ging studeren. Sinds dit academiejaar combineert ze haar gezin en job met de bachelor Communicatie in flextraject. Dat is soms pittig, maar heeft zeker ook voordelen: “Ik weet nu beter wat ik wil in mijn leven dan op mijn achttiende.”

WAAROM HEB JE BESLIST OM OPNIEUW TE GAAN STUDEREN?

“In het middelbaar heb ik Toerisme gevolgd en daarna heb ik twaalf jaar in de toeristische sector gewerkt bij Eurostar. Een heel fijne job, maar de laatste jaren merkte ik dat het steeds moeilijker te combineren was met mijn gezin.

Intussen werk ik in een administratieve functie als onthaalmedewerker. Ook dat is een fijne job, maar ik mis toch wat uitdaging. Vorig jaar had ik daarom gesolliciteerd voor een andere functie binnen hetzelfde bedrijf, maar helaas had ik niet het juiste diploma. 

Zo begon het idee om opnieuw te gaan studeren stilaan te groeien. Nu ik bijna 34 jaar ben, weet ik immers veel beter wat ik wil doen in mijn leven dan toen ik 18 jaar was. Ik heb mijn zinnen gezet op een diploma en job in Communicatie.”

WAAROM HEB JE VOOR AP HOGESCHOOL GEKOZEN? 

“Ik heb lang geleden al even gestudeerd op campus Meistraat. Al was het toen wel nog bij de voorganger van AP: Plantijn Hogeschool. (lacht) Ik heb die opleiding niet afgemaakt omdat het niet mijn ding was, maar ik heb wel altijd goede herinneringen gehad aan de sfeer. 

Toen ik ontdekte dat je de bachelor Communicatie bij AP Hogeschool tegenwoordig ook in een flextraject kan volgen, was ik dus meteen enthousiast. In het flextraject volg je een dagopleiding maar wel bijna volledig vanop afstand via zelfstudie. Dat is voor mij ideaal, want ik heb twee jonge dochters van drie en zes jaar en wou dus liever geen avondonderwijs volgen.”

KAN JE WERK, GEZIN EN STUDEREN GOED COMBINEREN?

“Het was mijn voornemen om mijn dochters altijd op de eerste plaats te zetten. Ik wil nog altijd even betrokken en aanwezig zijn als voor ik ging studeren. En tot hiertoe loopt dat heel goed. Het lukt me om deadlines van opdrachten te behalen. Mijn examenresultaten waren ook top: ik heb geen enkel herexamen.

Ik probeer ook regelmatig naar de les te gaan, maar dat lukt niet altijd door mijn job en gezin. Gelukkig heb ik goed contact met enkele medestudenten die hun notities met mij willen delen. Ook thuis heb ik een breed opvangnet om te helpen als ik bijvoorbeeld moet studeren voor examens. Mijn echtgenoot en familie springen regelmatig bij als het even nodig is. Daar ben ik iedereen heel dankbaar voor.”

KRIJG JE EXTRA ONDERSTEUNING OF AANPASSINGEN OM ALLES TE COMBINEREN?

“Ik volg een aangepast traject en neem dus minder studiepunten op per academiejaar. Dit jaar slechts 30 in plaats van de doorsnee 60. Als ik voor al mijn opleidingsonderdelen vlot kan slagen, zal ik in totaal zes jaar over de opleiding doen. Dat is een pak langer dan het gewone modeltraject van drie jaar, maar het is voor mij veel beter haalbaar met mijn job en gezin. 

Dankzij het traject als flexstudent en een extra statuut als werkstudent kan ik meer op mijn eigen tempo studeren. Ik hoef meestal niet verplicht aanwezig te zijn in de lessen. Alleen bepaalde examens en productieweken die vasthangen aan specifieke data moet ik wel bijwonen. Voor de overige deelexamens en permanente evaluatie bekijk ik telkens in onderling overleg met de lectoren wanneer ik deze afleg. Al mijn lectoren zijn heel begripvol en behulpzaam.”

WAT HOOP JE NA JE OPLEIDING NOG TE KUNNEN VERWEZENLIJKEN?

“Een job als communicatieverantwoordelijke, in crisiscommunicatie of de reclamewereld lijken me heel leuk. Maar ik heb nog wel even te gaan in mijn opleiding en heel veel functies spreken me aan, dus er komen waarschijnlijk wel nog wat jobs bij op mijn verlanglijstje. (lacht) 

Communicatie is echt een enorm leuke en gevarieerde opleiding met heel fijne lectoren en medestudenten. Je kan met een diploma Communicatie ook zoveel kanten uit. Dus ik hou mijn opties gewoon nog even open.”

WAT ZOU JE ZEGGEN TEGEN ANDEREN DIE TWIJFELEN OM OPNIEUW TE GAAN STUDEREN?

“Voor wie twijfelt om op latere leeftijd te gaan studeren heb ik als tip: Gewoon doen! Je kan alleen maar proberen en je best doen. Wie weet loopt het allemaal veel vlotter dan je ooit had kunnen denken.”
 

Gerelateerde artikels