Skip to main content
project

Duurzame mobiliteit en toegankelijkheid voor veerkrachtig transport in een vergrijzende stedelijke context (SMART-AGE)

Ga naar de projectwebsite

Binnen dit project bevorderen we het "15-Minute City Transition Pathway" door een modale verschuiving te bewerkstelligen in de stedelijke mobiliteit van oudere volwassenen (65+). De focus op deze groep volgt uit de snelle vergrijzing van de bevolking. Het 15-Minuten-stadsmodel benadrukt actieve mobiliteit en duurzame vervoerswijzen voor dagelijkse behoeften. Echter, interventies ter bevordering van deze waarden zijn onvoldoende afgestemd op de capaciteiten, behoeften en voorkeuren van oudere volwassenen. De barrières die deze groep ondervindt bij het gebruik van slimme en gedeelde mobiliteit worden nauwelijks geanalyseerd. Bovendien creëren beleidsmaatregelen die privébezit van auto's ontmoedigen voor deze groep een gevaar van sociale isolatie. 

SMART-AGE is een interdisciplinair onderzoeksproject dat transportmanagement, sociale gerontologie, economie en recht combineert om mobiliteitsuitdagingen van oudere volwassenen aan te pakken. Het draagt bij aan sociaaleconomische duurzaamheid, begrepen als een inclusieve stedelijke ruimte voor iedereen. Het project geeft richtlijnen voor inclusief beleid dat mobiliteit voor ouderen veiligstelt. Het geeft ouderen een stem door de veelzijdige factoren te begrijpen die bijdragen aan hun afhankelijkheid van auto en de voorwaarden die hun gedragsverandering zouden vergemakkelijken. Het slaat een brug tussen oudere volwassenen en dienstverleners, waardoor de laatsten hun diensten kunnen aanpassen aan de behoeften van onze vergrijzende bevolking. 

SMART-AGE streeft ernaar duurzame mobiliteit te bevorderen in vergrijzende stedelijke omgevingen, met de volgende wetenschappelijke doelstellingen: 

  1. Ondersteunen van geïntegreerde beleidsvorming en het verschaffen van bewijs om autodependentie te verminderen en toegankelijkheid te behouden. 
    1. Kwantitatieve doelstelling: Een beleidsanalyse en een gids met best practices gebaseerd op diepgaande casestudies in ten minste 12 gemeenten in 4 regio's.
    2. Kwalitatieve doelstelling: Een toolbox waarmee (lokale) autoriteiten de effectiviteit en proportionaliteit van ontmoedigingsbeleid voor auto's zelf kunnen evalueren.
  2. Wetenschappelijke kennis verschaffen voor levensvatbare bedrijfsmodellen van transportaanbieders die zijn aangepast aan de vergrijzing.
    1. Kwantitatieve doelstelling: Een aanbodanalyse en een gids met best practices gebaseerd op 36 casestudies (3 casestudies per gemeente voor ten minste 12 gemeenten in 4 regio's). 
    2. Kwalitatieve doelstelling: Een toolbox voor duurzame levensvatbare mobiliteitsbedrijfsmodellen. 
  3. Wetenschappelijke kennis verschaffen om oudere burgers in staat te stellen stedelijke mobiliteitstransities te maken en oudere volwassenen actief te betrekken bij het onderzoeksproces om hun behoeften en voorkeuren te identificeren. 
    1. Kwantitatieve doelstelling: 
      1. Een behoefteanalyse en een gids met best practices gebaseerd op 36 casestudies (3 casestudies per gemeente voor ten minste 12 gemeenten in 4 regio's);
      2. Betrokkenheid van minimaal 1800 oudere volwassenen bij het onderzoek (bijvoorbeeld door mobiliteitswandelingen).
    2. Kwalitatieve doelstellingen: 
      1. Een gevalideerd protocol voor het opbouwen en meten van mobiliteitsprofielen;
      2. Een protocol voor de participatieve aanpak;
      3. Inzicht in de specifieke behoeften van oudere volwassenen in stedelijke mobiliteit;
      4. Zorgen voor actieve participatie en zinvolle bijdrage van oudere volwassenen. 

Gebruikte perspectieven tijdens het onderzoek: 

  • Lokale belanghebbenden: Co-gecreëerde toolkits zullen gemeenten, mobiliteitsaanbieders en organisaties die ouderen vertegenwoordigen in staat stellen leeftijdsbestendig mobiliteitsbeleid en diensten te implementeren. 
  • Transportsector: bedrijfsmodellen en beleidsaanbevelingen zullen de deelname van oudere volwassenen aan duurzame transportopties verbeteren en een groeiende doelgroep aanboren. 
  • EU-Beleidskader: aanbevelingen en resultaten zullen worden opgenomen in EU-beleid, met name op het gebied van mobiliteits-toegang, ouder worden in de eigen omgeving en duurzaamheid. 

Disseminatie: 

  • Workshops en conferenties: presentatie van bevindingen op conferenties over transportbeleid en consortiumworkshops. 
  • Publicaties: artikelen in peer-reviewed tijdschriften om inzichten te delen met de academische gemeenschap. 
  • Beleidsbrieven: creatie van beleidsbrieven met toegankelijke samenvattingen van onderzoeksresultaten.