Skip to main content
Integrale Veiligheid

Integrale Veiligheid

Safety & security! Dat is waar het in de bachelor Integrale Veiligheid om draait. Met dit diploma heb je toegang tot verschillende beroepen zoals preventieadviseur niveau 2, security-expert, adjunct veiligheidscoördinator, welzijnscoördinator bij de hulpdiensten of ergonoom. De opleiding Integrale Veiligheid is ook de ideale opstap naar een job bij de politie, defensie of brandweer. Klaar voor een carrière boordevol verantwoordelijkheid?

Iets voor jou? 

Je wil graag je steentje bijdragen aan de fysieke veiligheid en het mentaal welzijn van de mensen in je omgeving. Je voelt je verantwoordelijk, ook als het spannend wordt. Maar je bent ook iemand die graag samenwerkt en je bent nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar zit. Je houdt van een gezonde afwisseling tussen bureauwerk en in beweging zijn. Je durft te inspireren, motiveren en communiceren.

Wat leer je?

De opleiding Integrale Veiligheid bereidt je voor op een waaier aan veiligheids- en welzijnsuitdagingen in het werkveld van vandaag en morgen. De focus ligt op safety en security.

  • Safety: alles wat zich binnen in een organisatie afspeelt in het domein van veiligheid & welzijn. Safety zorgt dat de organisatie veilig is op vlak fysiek en mentaal welzijn en diversiteit. 
  • Security: alles wat zich afspeelt in de maatschappij of in de omgeving van een organisatie in het domein van veiligheid & welzijn.

Maar je leert ook algemene vaardigheden die goed van pas komen in je toekomstige carrière. Denk maar aan verandermanagement, communicatie en advies om impact te kunnen creëren binnen een organisatie.

Wie word je?

Je wordt onmisbaar op de werkvloer. Je analyseert verschillende veiligheids- en welzijnscases en geeft onderbouwd advies om te zorgen dat iedereen zich veilig en goed voelt. In crisissituaties hou je het hoofd koel en kan je coördineren en actie ondernemen. Je treedt bijvoorbeeld op in noodsituaties zoals een grote brand. Met dit profiel heb je toegang tot tal van boeiende jobs: preventieadviseur in een bedrijf of organisatie, adjunct veiligheidscoördinator op een evenement of bouwplaats, voorbereiding op een beroep bij de hulpdiensten (politie, brandweer, defensie, crisiscoördinator ...), security-expert, welzijnscoördinator, ergonoom, noodplancoördinator ... In elke denkbare sector zoals de industrie, zorg, logistiek, maritiem, bouw, overheid, beveiliging, studiebureau, enzovoort.

Gloednieuwe campus

Campus Hallen

Je krijgt les in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria met alles erop en eraan. Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. 

Benieuwd naar meer? Volg de campus hier op de voet. 

Tijdens de opleiding Integrale Veiligheid doe je veel praktijkervaring op. Zo sluit je elk semester af met een projectweek en krijg je naast de theorie ook labo's met actuele oefeningen uit het werkveld. Op die manier leer je meteen wat er écht leeft op de werkvloer. 

Naast de klassieke examens word je ook beoordeeld op praktijktoetsen doorheen het jaar. De ideale combinatie voor wie goed al doende leert. Daarnaast krijg je de kans om veel praktijkstages te lopen en is er ruimte om je te verdiepen in zelfgekozen topics. Zo ontdek je stap per stap welke specialisatie het best bij je past in het ruime werkveld van safety & security. 

Naast verschillende bedrijfsbezoeken in de loop van je opleiding, krijg je ook de kans om verschillende keren deel te nemen aan noodoefeningen. De stad Antwerpen, De Provincie Antwerpen en ook Binnenlandse zaken betrekken de studenten van Integrale Veiligheid bij nood- en rampoefeningen binnen de provincie. Enkele voorbeelden: 

Evacuatieoefeningen

  • Sportpaleis
  • Koningin Elisabethzaal
  • Liefkenshoektunnel
  • ...

Noodoefeningen

  • Bayer
  • Ziekenhuis Duffel
  • Riviercruiseschip
  • ...

Je studeert niet enkel af met een bachelordiploma Integrale Veiligheid, maar ontvangt tegelijk verschillende opleidingscertificaten:

  • Preventieadviseur niveau 2
  • EHBO
  • VCA-VOL
  • Lean Six Sigma Yellow Belt

Daarnaast krijg je de kans om tijdens de opleiding ook andere veelgevraagde attesten te behalen, zoals:

  • Coördinator tijdelijke en mobiele bouwplaatsen niveau B
  • Verdieping in ergonomie

Deze laatste twee attesten zijn onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

De opleiding Integrale Veiligheid is case-gestuurd. Dat betekent dat wat je leert, altijd wordt gekoppeld aan een voorbeeld uit het bedrijfsleven. Geen abstracte theorie dus, maar levensechte projecten en oefeningen

De meesten van je lectoren zijn trouwens zelf actief als veiligheidsspecialist en brengen tonnen ervaring naar het leslokaal. De theorie die je bestudeert, is actueel, relevant en direct toepasbaar.

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Integrale Veiligheid is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Programma

Het modeltraject telt 180 studiepunten verspreid over drie jaar. Per jaar neem je dus 60 studiepunten op verdeeld over twee semesters. Benieuwd naar het traject? Download het programma hier.

Als je wil, kan je het programma ook spreiden over vier jaar. Op die manier verlaag je de studiedruk of kan je het eventueel combineren met een andere activiteit. Contacteer onze trajectbegeleider voor meer info. 

Je start je opleiding met een basisinzicht in veiligheids- en preventiethema’s binnen een organisatie en leert op een praktische manier risicoanalyses maken. Daarnaast doe je professionele vaardigheden op die in het bedrijfsleven van pas zullen komen zoals communicatie-, onderzoeks- en ICT-vaardigheden. 

In het tweede jaar verdiep je je in meerdere veiligheidsthema’s. Je krijgt lessen in ergonomie waar je meer zal leren over het menselijk lichaam in verschillende arbeidsomstandigheden. Je gaat ook aan de slag met veilig bouwen en wonen. Verder leer je hoe je een organisatie draaiende houdt in de meest extreme omstandigheden. 

Het derde jaar staat bijna volledig in het teken van praktijk. In het eerste semester oefen je de kennis die je hebt opgedaan in de labo’s zodat je klaar bent voor de stage en bachelorproef in het tweede semester. Je schrijft ook een eindwerk over veilig bouwen en wonen om je attest van Coördinator Tijdelijke Mobiele Bouwplaatsen te behalen. Dit is meteen ook een goede oefening voor het schrijven van je bachelorproef. 

Verkort programma

Heb je al een attest van preventieadviseur, veiligheidscoördinator of strategisch leidinggevende binnen security? Dan kan je een verkort programma volgen.

Als preventieadviseur niveau 2 of 1

  • Een preventieadviseur niveau 2 krijgt 36 studiepunten vrijgesteld.  
  • Een preventieadviseur niveau 1 krijgt 39 studiepunten vrijgesteld.  

Als veiligheidscoördinator TMB niveau B of A  

  • Een Veiligheidscoördinator TMB niveau B of A krijgt 24 studiepunten vrijgesteld.  

Als strategisch leidinggevende binnen security  

  • Een strategisch leidinggevende binnen security krijgt 15 studiepunten vrijgesteld of volgt een ander keuzetraject.  

Uiteraard kunnen combinaties van verschillende attesten ook altijd en extra credits behaald in hoger onderwijs kunnen ook zorgen voor extra vrijstellingen

Wil je enkel een attest behalen via een creditcontract, neem dan contact op met trajectbegeleider via integraleveiligheid@ap.be

Wil je enkel een certificaat behalen? Dan kan je op één academiejaar het certificaat 'coördinator tijdelijke en mobiele bouwplaats niveau B' behalen.

VakStudiepunten
Inleiding in welzijn en veiligheid3
Bouwkunde5
Bijzondere risico's5
Veiligheidscoördinatie bouwplaats5
Eindwerk5

 

De opleiding voorziet naast het voltijdse modeltraject van drie academiejaren van telkens 60 studiepunten ook een gespreid programma. Je neemt dan een kleiner aantal studiepunten per academiejaar op. Je spreidt dus het opleidingstotaal van 180 studiepunten over meer dan drie jaar. Je neemt bijvoorbeeld per jaar 30 of 45 studiepunten, verspreid over respectievelijk zes of vier jaar.

Meteen aan de slag

Op zoek naar een opleiding tot preventieadviseur? Dan zit je in de opleiding Integrale Veiligheid goed. Maar het diploma geeft je toegang tot nog een hele hoop andere jobs met een hoge werkzekerheid. Carrièremogelijkheden genoeg, zo kan je onder ander aan het werk als:  

  • Preventieadviseur niveau 2 in een bedrijf of organisatie
  • Adjunct veiligheidscoördinator op een evenement of bouwplaats.  
  • Voorbereiding op een beroep bij de hulpdiensten (politie, brandweer, defensie, crisiscoördinator ...) 
  • Security-expert
  • Welzijnscoördinator 
  • Ergonoom
  • Noodplancoördinator
  • Toegang tot diverse sectoren (industrie, zorg, logistiek, maritiem, bouw, overheid, beveiliging, studiebureaus)

Als je je verder wil verdiepen in de wereld van safety & security kan je na je opleiding nog verder studeren:

  • Postgraduaat preventieadviseur niveau 1   
  • Postgraduaat milieucoördinator B   
  • Postgraduaat rampenmanagement   
  • Algemeen bekwaamheidsattest bewakingsagent   
  • Voorbereiding opleiding tot politie-inspecteur    

Met het diploma professionele bachelor in de integrale veiligheid kan je bovendien via een specifiek schakelprogramma toegang krijgen tot een masteropleiding:  

  • Master in de veiligheidswetenschappen 
Trek eropuit

Zin in een buitenlands avontuur? In de opleiding Integrale Veiligheid heb je heel wat mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een deel van je studie buiten België afwerken. Loop stage in het buitenland en werk er je bachelorproef verder af. Of volg een semester lang les (Erasmus-uitwisseling) bij onze partnerscholen in Nederland of Tsjechië bijvoorbeeld. Je kan ook deelnemen aan een zomercursus in het buitenland dankzij een internationaal netwerk van veiligheidsopleidingen waar AP Hogeschool deel van uitmaakt.

Als je niet naar het buitenland kan of wil gaan, is dat geen probleem. Er is ook internationalisering@home voorzien. Op het programma: internationale gastlessen van buitenlandse lectoren, een internationale projectweek, een projectwerking met buitenlandse studenten … Zo dompelen we jou onder in een internationaal bad rechtstreeks op de campus in Antwerpen zelf. 

FAQ over deze opleiding

  • Kan ik vrijstellingen krijgen?

    Ja, dat kan als je al een opleiding of ervaring hebt als preventieadviseur niveau 1 (of 2). Voor info en advies op maat kan je contact opnemen met het opleidingshoofd

  • Ga ik snel een job vinden met dit diploma?

    De opleiding Integrale Veiligheid leidt je onder andere op tot preventieadviseur, wat een knelpuntberoep is. Er is enorm veel vraag naar dit profiel, dus je hoeft niet te vrezen voor een job. 

  • Wat voor computer heb ik nodig?

    Dit zijn de vereisten voor je laptop: 

    • Windows 10 Professional / Enterprise
    • Quad Core 3 GHz | Processor i5 (met min 64bit)
    • 8 GB RAM 
    • Grafische kaart 1GB video memory (of hoger)
    • Schermresolutie: 1920 x 1080 or higher screen resolution N6 of hoger
    • Ingebouwde of externe webcamera
    • Koptelefoon of oortjes
    • Computermuis
    • Enkel IT ondersteuning door lectoren bij Windows


    Tip: Heb je nog geen computer volgens deze vereisten? Test dan eerst je laptop uit in de eerste lessen. Wie weet kan je toch verder met je huidige toestel. 

  • Is er voorkennis nodig om te kunnen starten?

    Nee, we beginnen volledig vanaf nul, dus je hebt geen voorkennis nodig om te kunnen starten. Bovendien bestaat er in het secundair onderwijs ook geen specifieke vooropleiding voor deze unieke bachelor. Onze studenten komen dus uit alle soorten richtingen (arbeidsfinaliteit (BSO), dubbele finaliteit (TSO) en doorstroomfinaliteit (ASO)). Interesse, motivatie en inzet zijn uiteraard wel een must. Twijfel je of het traject te zwaar is voor jou? Dan kan je je programma spreiden over bijvoorbeeld vier jaar. Op die manier verlaag je de studiedruk en verhogen je slaagkansen! 

     

  • Kan ik internationale ervaring opdoen in deze opleiding?

    Er zijn heel wat internationale opties

    • In het tweede jaar organiseren we een studiereis.
    • Je kan ook deelnemen aan een zomerschool bij onze partnerinstellingen. 
    • In het derde jaar kan je op Erasmus-uitwisseling naar het buitenland gaan om te studeren of stage te lopen.