Student Thibaud Bruyndonckx (22) keerde onlangs terug naar de campus. Niet voor de tweede zit, maar voor zijn eerste job! Eind oktober 2023 nam hij zijn bachelordiploma Integrale Veiligheid in ontvangst. Nu loopt hij door de campusgangen als preventieadviseur en helpt hij toezien op de veiligheid en het welzijn van alle medewerkers en studenten.
Waarom heb je destijds voor AP Hogeschool gekozen?
“Tijdens de infodagen kwam ik voor het eerst in contact met AP. Ik zat toen in het vijfde middelbaar en wilde graag weten welke studierichtingen er waren als ik wou verder studeren. Mijn bezoek aan campus Spoor Noord - Ellermanstraat was heel aangenaam. Ik werd er goed onthaald en kreeg heel veel informatie. De praktijklokalen zagen er heel modern uit met de nieuwste technologieën. En de lectoren waren heel toegankelijk en aanspreekbaar. Kortom, de school gaf mij een gerust gevoel.”
Waarom koos jij voor de opleiding Integrale Veiligheid?
“In het middelbaar volgde ik Elektrische Installatietechnieken en daarvoor moesten we op een gegeven moment stage lopen. In dat bedrijf droeg men veiligheid hoog in het vaandel. Ik kreeg de opdracht om het intern verkeer veiliger te maken door waarschuwingslichten te plaatsen aan gevaarlijke doorgangen waar voetgangers en heftruckverkeer elkaar kruisten. Hierbij kwam ik in contact met de preventiedienst en op die manier werd mijn interesse in veiligheid en gezondheid gewekt.”
Kende je het beroep van preventieadviseur al voor je kwam studeren bij AP?
“Ja, want mijn vader is ook al ruim 20 jaar preventieadviseur. Eerlijk gezegd had hij het niet zien aankomen dat ik voor die richting zou kiezen. Maar uiteraard heeft hij mijn keuze gesteund. Hij kent de opleiding Integrale Veiligheid zelf ook best goed, want de voorbije jaren heeft hij al meerdere studenten begeleid bij hun stage. Hij heeft me dan ook aangeraden om AP Hogeschool te checken."
Wat zijn volgens jou de troeven van de opleiding Integrale Veiligheid?
“De kracht van de opleiding zit hem vooral in de lectoren. Het zijn stuk voor stuk mensen die vanuit eigen praktijkervaring en expertise spreken en je de knepen van het vak leren. Uiteraard komt er eerst heel wat theorie op je af, maar al snel wordt dan een brug gelegd naar de praktijk. De lectoren zijn ook heel ondersteunend. Begrijp je iets niet? Loop je ergens vast? Dan kan je altijd bij hen terecht om je weer op weg te helpen.”
In de opleiding wordt er ook veel aandacht gegeven aan algemene vaardigheden die je later in je job als preventieadviseur nodig hebt. Zoals communiceren, presentatietechnieken, ... Ook de vele stages en groepswerken zijn echt een meerwaarde. Zo krijg je de kans om extra praktijkervaring op te doen en dat komt zeker van pas als je gaat werken.”
Waar heb je stage gedaan?
“Ik heb stage gelopen bij Atlas Copco Airpower in Wilrijk. Daar kreeg ik de kans om met de interne en externe preventiedienst samen te werken. Mijn bachelorproef deed ik binnen een productieafdeling waar ik vooral contact had met de lokale SHE-coördinator. Ik vond het een zeer leerrijke ervaring. Atlas Copco is een groot bedrijf, waardoor ik in contact kwam met verschillende personen en afdelingen. Samen met de preventieadviseurs mocht ik mee naar het CPBW. Ik nam deel aan ongevalsonderzoeken, risicoanalyses, indienststellingen, werkgroepen en ga zo maar door. Een stage is best intensief maar tegelijk heel boeiend!"
Werd je hier goed in begeleid door AP?
“Ja hoor. De focus ligt wel op zelfstandigheid. Je wordt niet aan je lot overgelaten als student, maar leert wel je plan trekken. Als er iets niet lukt staan je lectoren klaar, maar je moet zelf het initiatief nemen. Je krijgt ook een stagebegeleider toegewezen waar je een aantal keer mee afspreekt en die jou feedback geeft op je werk. Zo’n tussentijdse evaluatiemomenten zijn mooi meegenomen, want dan kan je - indien nodig - je plan van aanpak nog bijsturen."
Heb je nog tips voor (toekomstige) studenten Integrale Veiligheid?
“Begin tijdens je opleiding al te bouwen aan een goed netwerk, want daar ga je later in je professionele carrière op blijven steunen. Zelfs nu we allemaal afgestudeerd zijn, heb ik nog veel contact met medestudenten. Maar ook met externe experts die ik tijdens mijn opleiding heb leren kennen. Je zal trouwens snel ontdekken dat preventieadviseurs onder elkaar heel behulpzaam en meedenkend zijn. Tijdens de opleiding waren wij gestart met een WhatsApp en Messenger groep, algauw schreven we ons in op allerlei andere netwerken zoals LinkedIn, Prebes, enzoverder.”
Wat houdt jouw job als preventieadviseur bij AP Hogeschool juist in?
“De job van preventieadviseur is wettelijk bepaald. Je ondersteunt je werkgever om de veiligheid en gezondheid van alle medewerkers te beschermen en bevorderen. Daar komt heel wat bij kijken, want er zijn allerlei wettelijke verplichtingen die goed opgevolgd moeten worden. Als preventieadviseur geef ik bijvoorbeeld advies over nieuwe arbeidsmiddelen die we aankopen, welke brandblussers het meest geschikt zijn ...
Ik ben actief op alle campussen. Ook op de nieuwe campus Hallen die volop in opbouw is en later dit jaar in gebruik wordt genomen. Ik doe regelmatig een rondgang op de campussen om te checken of alle regels netjes nageleefd worden. Als iets nog niet in orde is, sturen we bij. En als ik iemand iets onveilig zie doen, zal ik die persoon er ook op aanspreken en samen naar een oplossing zoeken. Ten slotte behoort ook ergonomie tot mijn takenpakket. Dat is wel fijn, want dat was mijn keuzevak tijdens mijn opleiding. Kortom, mijn job als preventieadviseur bij AP is heel afwisselend en boeiend."
Hoe heb je de eerste weken als werknemer bij AP Hogeschool ervaren?
“Het was toch even wennen. Ik heb hier een hele tijd als student gezeten en nu is AP plots mijn werkplek. In mijn job als preventieadviseur kom ik nu ook op alle andere campussen en dat maakt het toch nog wat nieuw. Mijn collega’s zijn wel heel fijn en hebben mij vanaf de eerste dag goed onthaald en begeleid. De werksfeer is heel aangenaam, wat maakt dat ik elke dag met veel zin naar mijn werk ga!”