Probleemstelling
Er bestaan verschillende methoden om de voedingsinname in te schatten. Zo kan er onder andere gebruikgemaakt worden van een Food Frequency Questionnaire (FFQ), een dietary history, een 24-uur recall of een voedingsdagboek. Door middel van dergelijke methoden kan bepaald worden of iemand een gezond of ongezond voedingspatroon heeft. In de diƫtistenpraktijk kan dit individueel uitgebreid besproken worden.
Binnen onderzoek en in communicatie naar grote groepen, is het echter moeilijk om de stempel "gezond" of "ongezond" op het voedingspatroon van een groep van personen te kleven. Hoe bepaal (en communiceer) je of een groep gezond/ongezond eet (Bijv. Men eet wel voldoende fruit, maar niet voldoende groenten...)? Hiervoor kan er gebruik gemaakt worden van een index waarmee wordt gemeten in welke mate het voedingspatroon kwalitatief is op verscheidene vlakken. Een dergelijke index geeft aan in welke mate er wordt voldaan aan de aanbevelingen. Hoe hoger de score, hoe beter er aan de aanbevelingen wordt voldaan.
De literatuur ter zake beschrijft diverse schalen/score-instrumenten voor het toekennen van een kwalitatieve en kwantitatieve waarde aan een voedingspatroon van een (gezond) volwassen persoon. Naar aanleiding van het OGOLV-onderzoek is gebleken dat er op Vlaams niveau, afgestemd op de nieuwe voedingsdriehoek en de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (2019), nog geen score-instrument bestaat voor de doelgroep van Vlaamse gezonde volwassenen.
Onderzoeksdoel
Het onderzoeksproject beoogt de ontwikkeling en oppuntstelling van een score-instrument afgestemd op de Belgische aanbevelingen en richtlijnen in Vlaanderen. Daarbij wordt volgende onderzoeksvraag centraal gesteld: Hoe wordt het voedingspatroon van een groep Vlaamse gezonde volwassenen, aan de hand van een score-instrument (kwalitatief en kwantitatief), ingeschat?
Methode
Het SCO-VO-project start met het grondig raadplegen/analyseren van de literatuur. Tijdens dit proces worden bestaande score-instrumenten bestudeerd op hun werking. Dit zal als basis dienen voor de start van het score-systeem. Ook de voedingsrichtlijnen opgesteld door het Vlaams Instituut Gezond Leven zullen als basis dienen voor de keuze van de componenten van het score-systeem. Na deze analyses zal een eerste versie van het score-instrument opgesteld worden. Deze eerste versie wordt getest via de verzamelde eetdagboekjes uit het OGOLV-project (2018-2020). Op basis van de testresultaten zal het score-systeem aangepast worden en wordt een finale score gemaakt.