Probleemstelling
De overgang van werknemer naar gepensioneerde is een nieuwe levensfase. Men neemt in gewicht toe, de voedingsinname verslechtert en de lichaamssamenstelling wordt minder gunstig. De gezonde jonggepensioneerden tussen 60 en 70 jaar en die max. 4 jaar op pensioen zijn (cohort OGOLV-onderzoeksproject '18-'20) kunnen aangezet worden tot het ontwikkelen van een nieuwe leefstijl waarbij veranderingen optreden in het voedingspatroon en in de lichaamssamenstelling.
Onderzoeksvragen
- Is er een verschil in lichaamssamenstelling bij het cohort OGOLV na één jaar?
- Is er een verschil in het voedingspatroon bij het cohort OGOLV na één jaar?
- Wat is de link tussen de lichaamssamenstelling en het voedingspatroon bij het cohort OGOLV?
- Welke gedragingen met betrekking tot het voedingspatroon zijn positief of negatief geassocieerd aan de lichaamssamenstelling bij het cohort OGOLV?
Projectdoel en methodologie
Doel 1 (Onderzoeksvragen 1-3):
Het uitvoeren van een probleemanalyse en veranderingen meten in leefstijl en lichaamssamenstelling na 1 extra jaar pensionering (cohort OGOLV 1). Het OGOLV-onderzoeksproject wordt omgevormd tot een longitudinale studie.
- Steekproef: cohort OGOLV
- Meetinstrumenten:
- De demografische gegevens en de objectieve/subjectieve gezondheid worden bevraagd aan de hand van een vragenlijst.
- Volgende aspecten worden gemeten van de lichaamssamenstelling: lengte, gewicht, vet- en vetvrije massa, buikomtrek, waist-to-height ratio en de handknijpkracht. De vet- en vetvrije massa wordt gemeten aan de hand van de BOD POD® en de handknijpkracht wordt gemeten met een handdynamometer.
- Het voedingspatroon wordt bevraagd aan de hand van een 3-daags eetdagboek.
- Het sedentair gedrag en de fysieke activiteit wordt bevraagd aan de hand van gevalideerde vragenlijsten (IPAQ-SF , LASA ).
Doel 2 (Onderzoeksvraag 4):
Het uitvoeren van een determinantenanalyse. Op basis hiervan wordt een interventie ontwikkeld, op maat van de doelgroep, waarbij de focus ligt op het voedingsgedrag. Bij OGOLV werd er geen determinantenanalyse uitgevoerd. De interventie (pilootproject) wordt ontwikkeld volgens het stappenplan van gezondheidsbevordering. Om tot een kwalitatieve interventie te komen zal er evidentie verzameld worden door een literatuuronderzoek, het afnemen van een vragenlijst en houden van focusgroepen (cohort OGOLV).