Skip to main content
Automatisering
Elektromechanica

Automatisering

Wil je je talent voor techniek en technologie verder ontplooien? Dan zit je goed in de richting Elektromechanica. Ontwerpen, programmeren, optimaliseren … met de afstudeerrichting Automatisering word jij straks het brein achter computergestuurde machines en alles wat erbij komt kijken. Als automation engineer bouw je mee aan de toekomst van de industrie.

Iets voor jou?

Techniek en technologie maken de wereld efficiënter, eenvoudiger en ecologischer en jij wil hierbij een rol spelen. Je deinst er dan ook niet voor terug om je handen uit de mouwen te steken om machines vlotter te laten draaien en slimmer te laten worden. Je programmeert graag, maar je gebruikt ook zonder problemen een schroevendraaier en multimeter om aansluitingen te testen. Jij kijkt los door problemen en ziet meteen waar knelpunten zitten. Oplossingen ontwerpen, programmeren, testen ... in deze richting zit je nooit stil.

Wat leer je?

  • Een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond vier leerlijnen: mechatronica, electrical fundamentals, mechanical fundamentals en STEM fundamentals.
  • Machines analyseren, programmeren en testen met de PLC als hart van de installatie.
  • Door een digital twin van je installatie te bouwen, leer je de machine virtueel testen. 
  • In de vakken robotica, industriële netwerken en smart industry 4.0 worden jouw installaties slimmer gemaakt en geconnecteerd met de cloud. 
  • Managementvaardigheden en stage in het laatste jaar.
  • Je gaat aan de slag in hoogtechnologische labo's, doet aan zelfsturend werk en brengt de nodige tijd op de werkvloer door.

Wie word je?

Bedrijven zoeken voortdurend naar manieren om sneller en efficiënter te produceren. En daarin speelt automatisering een grote rol. Als automatisatiespecialist kan je aan de slag in elke productieomgeving of als specialist bij studiebureaus. Jij wordt het brein achter automatisch gestuurde installaties en processen. We leiden je op tot een professional die in staat is om meteen op de kar te springen als nieuwe innovaties je pad kruisen.

Omdat de opleiding Elektromechanica zo veelzijdig is, zal het geen probleem zijn om snel een boeiende job te vinden in binnen- of buitenland.

Innovatieve praktijkruimtes en labo's

Campus Hallen

Je krijgt les in onze splinternieuwe campus Hallen. Verwacht je aan moderne les- en praktijklokalen, maar ook hightech laboratoria en installaties zoals een petrochemische miniplant.

Midden in de bruisende wijk Dam leer je in alle comfort de kneepjes van het vak. Benieuwd naar meer? Volg campus Hallen hier op de voet. 

Hallen
smc stand

In het derde jaar werk je niet meer aan labo-opdrachten per vak, maar voer je ‘multiprojecten’ uit in verschillende labo’s. Organiseren en plannen zijn onontbeerlijk om binnen de opgelegde tijd een complexe opdracht tot een goed einde te brengen. De technologie blijft niet beperkt tot één vakgebied, maar wordt uitgebreid naar alle mogelijke domeinen. Net zoals in de praktijk!

Hoe praktijkgericht de opleiding ook is, aan studeren ontsnap je helaas niet. Maar we laten je niet aan je lot over! Via ondersteuning op maat trekken we iedereen mee op de kar. We houden daarbij rekening met jouw specifieke studienoden, vooropleiding en parate kennis. Zo kan je rekenen op:

  • Wekelijkse oefensessies in kleine groepjes aan het begin van een academiejaar om zo de overgang van het secundair onderwijs te faciliteren.
  • Peerteaching (leer van je studiegenoten) voor labotaken en projecten.
  • Vrijblijvende studiebegeleiding van een persoonlijke begeleider die altijd beschikbaar is.

Voor studenten die uit een minder technische of wetenschappelijke vooropleiding komen, voorzien we een VIP-traject: een Veel Intensiever Programma. Dit programma biedt je dezelfde slaagkansen als studenten die al een basis elektromechanica in het secundair kregen. In de praktijk komt dit neer op een 25 procent hogere slaagkans. De moeite waard dus!

Ook voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten.

Wil je na je studies snel aan de slag? Perfect, want deze opleiding leidt tot een knelpuntberoep. Dat wil zeggen dat de vraag naar werknemers groter is dan het aantal afgestudeerden. Met andere woorden, met dit diploma ben je 100 procent zeker van een job.

Bovendien heb jij omwille van dit statuut de mogelijkheid om gratis te studeren als werkzoekende. De opleiding kan je volgen binnen het onderwijs kwalificerend traject met een VDAB-opleidingscontract (OKOT). Kijk op de website van de VDAB of jij hiervoor in aanmerking komt.  
 

AP Hogeschool staat voor kwalitatief onderwijs. Al onze opleidingen ondergaan een grondige kwaliteitscheck. Zo ben je gerust dat de richting die je volgt niet alleen kwaliteitsvol en up-to-date is, maar ook de laatste ontwikkelingen van de arbeidsmarkt volgt. Na je studie ben je dus zeker van de juiste expertise en kan je met een gerust hart de werkvloer op. 

De kwaliteitscriteria zijn vastgelegd door deze externe organisaties: 

  • de European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area (ESG);
  • en de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS). 

Meer weten? Lees er alles over op ap.be/kwaliteit

De Raad van Bestuur heeft vastgesteld dat de kwaliteit van de bacheloropleiding Elektromechanica is gegarandeerd. Het kwaliteitsrapport kan je hier raadplegen.

Elk academiejaar bestaat uit twee semesters, elk opgedeeld in twee lesmodules. Na telkens een zestal weken leg je examens af van een deel van je vakken. De andere examens volgen op het einde van het semester. Zo combineer je de voordelen van beide systemen. Je spreidt de leerstof en het aantal examens en hebt voortdurend zicht op je vooruitgang.

Programma

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Download een printklare pdf-versie

Vul even je gegevens in, en je krijgt over enkele momenten een printklare pdf-versie in je mailbox.

Je start met een uitdagend basisprogramma opgebouwd rond 4 leerlijnen: Mechatronica, Electrical Fundamentals, Mechanical Fundamentals en STEM Fundamentals.

Je ontdekt precies hoe machines functioneren en uit welke onderdelen ze zijn opgebouwd. Ook leer je ontwerpen met de meest actuele software en maak je zelf 3D-tekeningen. De theorie die je ziet in de lessen kan je steeds onmiddellijk gebruiken in de labo’s en projecten. 

Je duikt nu volop je specialisatie in en ontdekt alles over automatisatie, meet- en regeltechnieken en robotica.  Verwacht je maar aan nog meer uren in de labo’s, waar je leert werken met de meest gangbare technologie en installaties uit de industrie. Samen met je medestudenten zet je je tanden in pittige projecten en praktijkopdrachten uit het werkveld. Je bouwt een brede kennis op die erg van pas zal komen op de arbeidsmarkt.

Je laatste jaar draait vooral rond je stage en bachelorproef. Vanaf januari doorloop je drie maanden stage in een binnen- of buitenlands bedrijf dat je zelf uitkiest. Je draait er bijna volledig mee als reguliere werknemer. Maar je kan natuurlijk wel op intensieve begeleiding en opvolging rekenen, zowel binnen het bedrijf als vanuit de hogeschool. Na de stage staat er enkel nog de bachelorproef tussen jou en je diploma. Doorgaans werk je hiervoor een opdracht uit van het bedrijf waar je ook stage hebt gelopen.  

Stage of project in het buitenland

Binnen de opleiding Elektromechanica gaat er veel aandacht naar internationalisering. Zo kan je je stage in het buitenland doorlopen. Als je liever thuis blijft, kan je ook bij een multinational in het binnenland aankloppen voor een stage om de internationale sfeer op te snuiven.  

Tijdens je opleiding krijg je ook een internationaal project voorgeschoteld: samen met AP-studenten uit andere opleidingen en studenten uit het buitenland los je een reëel probleem op uit de industrie. Je werkt een week lang intensief samen met studenten Chemie en Energiemanagement, en je leert studenten uit Nederland, Tsjechië en Finland kennen.

Op het einde van de week verdedigt iedere groep het project voor een jury met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven en lectoren. De voorbije jaren werkten onder meer Procter & Gamble, Electrabel, Dredging International, Maintenance partners, Monsanto, Alfa-Laval, Johnson Controls, Coca-Cola, Hansen Transmissions, GDF Fabricom Suez en Philips mee.

Onmiddellijk aan de slag

Na de bachelor Elektromechanica begin je aan een boeiende beroepscarrière met enorme doorgroeikansen. Jij beschikt over de kennis om na enkele jaren ervaring leiding te nemen op de werkvloer, maar je deinst er ook niet voor terug om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer er technische problemen voordoen. Dát zijn de vakmensen die wij opleiden en waar bedrijven storm voor lopen. 

Als bachelor in de automatisering kan je onder meer aan de slag als verantwoordelijke:

  • Voor modernisering en optimalisering van bestaande installaties.
  • Voor de ontwikkeling en controle van geautomatiseerde productieprocessen.
  • Voor de realisatie en implementatie van datacommunicatie.
  • Voor het ombouwen en aanpassen van robotgestuurde assemblage- en productiesystemen.

Heb je na de opleiding de smaak en de motivatie van het studeren goed te pakken? Dan kan je via een schakeljaar doorstromen naar een academische ingenieursopleiding. Zo combineer je het beste van beide werelden: in je professionele bachelor kreeg je de praktische knowhow onder de knie en in de universitaire ingenieursopleiding vergroot je je theoretische kennis. Om de overgang makkelijker te maken kan je wel best in het derde jaar voor het keuzevak 'Wiskunde' gaan.

Vervolgtraject op HBO5/Graduaat

Voor studenten met een HBO5-diploma Elektromechanica of een graduaat Elektromechanische Systemen is er een verkort traject van 90 studiepunten. Zo kan je op twee jaar tijd een professioneel bachelordiploma halen.

Courses Exchange Students 2024-25

*modeltraject steeds onder voorbehoud van wijzigingen

Je kiest zelf hoeveel vakken je per semester volgt en dus hoe licht of zwaar je het opleidingsprogramma maakt. Je kan bijvoorbeeld 45 studiepunten per academiejaar afleggen. In dat geval behaal je dus je diploma in vier jaar. Dit programma kan je in samenspraak met je trajectbegeleider opstellen.

Heb je al een (voor)opleiding gevolgd? Dan kan je voor bepaalde vakken vrijstellingen aanvragen, zodat je die niet meer hoeft af te leggen. Tijdens een individueel gesprek met het opleidingshoofd bespreek je de vrijstellingen waarop je recht hebt. 

Deze opleiding kan je volgen binnen het onderwijskwalificerend traject met VDAB-opleidingscontract (OKOT). Ben je werkzoekend? Kijk dan zeker na of je beantwoordt aan de toelatingsvoorwaarden op de website van de VDAB.