Skip to main content

Laatstejaars tackelen technische problemen tijdens internationale projectweek

Studenten EM op de Lillobrug in de Haven

Naar jaarlijkse gewoonte staat voor laatstejaars in de bacheloropleidingen Elektromechanica, Energiemanagement en Chemie vlak voor de kerstvakantie een internationale projectweek op het programma. In het kader hiervan bedenken de derdejaarsstudenten in groepjes van vijf een oplossing voor een reëel technisch probleem. De opdrachten worden aangereikt door vooraanstaande bedrijven zoals chemieconcern BASF, energiebedrijf Engie en havenbedrijf Port of Antwerp Bruges. Het projectteam van de haven vertelt graag meer: 

Midden in de Antwerpse haven ligt de Lillobrug, die de verbinding maakt tussen de Oost- en Westzijde van het Kanaaldok B1. Zoals veel moderne machines zijn bruggen geautomatiseerd door middel van een programmable logic controller: een elektronisch apparaat met een microprocessor. Via verschillende sensoren op de brug krijgt het apparaat informatie over de stand en de snelheid. Één van die sensoren is een schakelwals met mechanische contacten. De studenten Elektromechanica kregen de opdracht om de schakelwals te vervangen door een elektronische oplossing: de montage en koppeling van de sensor uitdenken, een elektrisch schema maken & de software schrijven.

        

Plaatsbezoek

Om deze opdracht zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, nodigde het bedrijf de studenten uit voor een bezoek aan de Lillobrug met projectleider Raf Van Hekken. Op die manier konden ze het huidige mechanisme van heel dichtbij bekijken. De Lillobrug is nog uitgerust met oud systeem omdat die brug buiten dienst is. Daarom kregen de studenten ook de kans om een operationele brug te gaan bestuderen: de Frederik Hendrikbrug. Die brug is wel al uitgerust met een elektronisch systeem. Studenten die hier heel aandachtig waren, wisten zo exact hoe ze aan hun opdracht moest beginnen. ​

        

Win-win samenwerking

“Voor ons is de samenwerking met AP Hogeschool een échte win-win”, vertelt Raf Van Hekken, projectleider bij Port of Antwerp Bruges. “Tijdens deze projectweek krijgen studenten een realistisch voorproefje van de industrie. Studenten kunnen hands-on ontdekken waar hun interesses liggen. En voor ons als bedrijven is deze kennismaking interessant om jong talent te spotten en nieuwe medewerkers aan te trekken.”

Deze projectweek is een win-win. Studenten kunnen hands-on hun interesses ontdekken. Wij als bedrijf kunnen jong talent aantrekken. (Raf Van Hekken, projectleider Port of Antwerp Bruges)

Teamwork

Om hun opdracht daadwerkelijk tot stand te brengen, trokken de studenten naar het Zuiderpershuis in Antwerpen. Hiervoor kregen ze exact één week de tijd. Efficiëntie & nauwe samenwerking met andere studenten waren dus van groot belang. 

"De samenwerking verliep soepel," vertelt student Tycho Mariën. "Iedereen had wel altijd zijn eigen ideeën maar door dit op een constructieve manier te bespreken, zijn we steeds tot een eenduidig besluit kunnen komen. Door de werking van de moderne installatie te zien, hebben we enorm veel inspiratie opgedaan. Dit heeft ons écht geholpen tijdens de uitvoering van het project."

De studenten sloten hun internationale projectweek af met de verdediging van hun projectoplossingen. Dit gebeurde voor een jury die was samengesteld uit specialisten uit het werkveld en lectoren. Tot slot werd er ook nog op alle succesvolle projecten geklonken tijdens een feestelijke receptie. 

 

Ook interesse in één van de opleidingen?

Gerelateerde artikels