Skip to main content

Werken in chemie: feit of fictie?

bachelor chemie ap hogeschool antwerpen

Over werken in de chemie doen veel verhalen de ronde: je gaat veel geld verdienen, je zit enkel achter een microscoop, je moet aan de universiteit studeren ... Maar welke uitspraken zijn nu écht waar? Wij helpen je feit van fictie onderscheiden.


CHEMIE BETAALT GOED 

= WAAR

Chemie en farma behoren al jaren tot de bestbetaalde sectoren in België. Werknemers uit de chemische en farmaceutische industrie verdienen gemiddeld 850 euro meer dan de doorsnee Belgische werknemer en ook pasafgestudeerden verdienen de hoogste startlonen over alle sectoren heen volgens het Jobat Salarisrapport 2021. 

Hoe dat komt? Wel, de productie is erg duur en intensief, en er gelden erg strikte procedures en standaarden. Installaties moeten 24/7 draaien, waardoor ook de klok rond werknemers nodig zijn. Die werknemers moeten niet alleen flexibel zijn, maar ook erg goed opgeleid. Omdat er gewerkt wordt met chemische stoffen is extra veel expertise en nauwkeurigheid vereist. Daarnaast zijn veel werkgevers grote internationale spelers die op wereldvlak concurreren en dus steeds op zoek zijn naar de beste werknemers. 


CHEMIE IS ALLEEN VOOR UNIVERSITAIREN 

= NIET WAAR 

Wil je aan de slag in de chemie of farma? Dan is een gespecialiseerde opleiding onmisbaar. Uit de recente Jobbarometer (Jobat 2021) blijkt dat voor 2/3e van de openstaande vacatures in de sector een hoger diploma vereist is. Maar dat zijn heus niet alleen universitairen.

De chemie en life sciences sector heeft nood aan heel uiteenlopende profielen. Naast onderzoekers zijn ook laboranten en technische profielen zoals procesoperatoren, onderhouds-, meet- of regeltechnici nodig. Met een professionele bachelor Chemie, Biotechnologie of Elektromechanica beschik jij over de kennis én praktijkervaring waar werkgevers in de sector zo hard naar op zoek zijn.

Praktisch opgeleide profielen zijn namelijk goud waard in een labo, productie-eenheid of bedrijf, omdat zij het werk verzetten en theorie omzetten in de praktijk. Dus met een diploma van AP Hogeschool kan je gegarandeerd snel aan de slag in de sector. 


CHEMIE IS EEN NICHEPRODUCT

= NIET WAAR 

Associeer jij Chemie enkel met proefbuisjes in labo’s? Nope, het omvat zoveel meer. Je merkt het niet altijd meteen, maar eigenlijk komen we dagelijks met toepassingen uit de chemie in contact. Bij de productie van zowat alles om ons heen komt chemie kijken: verzorgingsproducten, medicijnen, voeding, energie, kleding, bouw, telecom, transport …

In België zijn dan ook bijna 100.000 werknemers rechtstreeks tewerkgesteld in chemie en farma. Daarnaast ondersteunen nog eens 150.000 mensen de sector onrechtstreeks als toeleveranciers, transporteurs … Kortom, werk genoeg! 


CHEMIE IS NIET DUURZAAM 

= NIET WAAR

Wie aan Chemie denkt, denkt vaak aan vervuiling. Maar dat klopt niet helemaal. De chemiesector doet de laatste jaren ook veel inspanningen om hun productie en bij uitbreiding de wereld beter te maken. Drinkwater zuiveren? Dat kan niet zonder chemie. Duurzame energie opwekken? Zonnepanelen, windturbines, en elektrische auto’s bevatten allemaal chemische onderdelen. 

In de haven van Antwerpen hebben verschillende chemie- en energiebedrijven recent bijvoorbeeld ook de handen in elkaar geslagen om de CO2-uitstoot in de haven tegen 2030 te halveren. Om dit doel te bereiken zetten ze sterk in op energie-efficiëntie, recyclage en hergebruik van CO2.

De (Belgische) chemiesector levert dus ook een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie en de sustainable development goals van de Verenigde Naties. Zo vormt Chemie ook de sleutel tot duurzame oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. 


CHEMIE IS INNOVATIEF  

= WAAR

België is al vele jaren een wereldwijde pionier op vlak van chemie en farma. Grote namen zoals Janssen Pharmaceutica, Agfa Gevaert en Solvay zijn allemaal in ons kleine landje begonnen. Ook nu nog zijn chemie en farma in België de absolute koploper op vlak van (duurzame) innovatie. Naar schatting wordt in de sector elke dag zo’n 12 miljoen euro in research en design gepompt. 

De chemische industrie ligt mee aan de basis van tal van innovaties. Zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van ultralichte materialen waardoor windmolens een hoger rendement halen, gebouwen energiezuinig geïsoleerd kunnen worden, vliegtuigen minder verbruiken ... Benieuwd welke innovatieve initiatieven in eigen land zoal ontwikkeld worden? Check dan zeker eens dit overzicht.

Gerelateerde artikels