Skip to main content

Doe maar ‘lekker normaal’: waarom IDAHOT nodig blijft

ap hogeschool uantwerpen kdg hogeschool idahot

Op 17 mei is het IDAHOT aka de Internationale Dag Tegen Homo-, Trans- en Interseksefobie. Studenten Audrey (AP), Dygna (KdG) en Emma (UAntwerpen) delen hun ervaringen en vertellen waarom deze dag belangrijk is voor de LGBTQIA+ community. Want hoewel er al veel stappen naar meer gelijkheid zijn gezet, stoten queer personen anno 2023 jammer genoeg nog te vaak op onbegrip, schijntolerantie, discriminatie en haat(re)acties.  

 

  • Audrey (23, zij/haar, midden op foto) studeert binnenkort af in de bachelor Orthopedagogie bij AP Hogeschool en haalde er ook al een graduaatsdiploma Orthopedagogische Begeleiding.  
  • Dygna (21, zij/haar, rechts op foto) studeert binnenkort af in de bachelor Medische Laboratoriumtechnologie bij KdG Hogeschool.  
  • Emma (26, zij/haar, links op foto) is doctoraatsstudent in de Communicatiewetenschappen aan de UAntwerpen en doet daar onderzoek naar de manier waarop queer thema’s in het nieuws verschijnen en door de politiek opgepikt worden.  

 

WAAROM IS EEN DAG ALS IDAHOT BELANGRIJK? 

AUDREY: “Weet je waarom IDAHOT op 17 mei valt? Omdat homoseksualiteit nog maar sinds 17 mei 1990 officieel geschrapt is uit de lijst van psychische aandoeningen door de WHO. Dat is écht nog niet zo heel lang geleden!”  

DYGNA: “België lijkt op papier misschien heel vooruitstrevend, maar is dat in de realiteit absoluut niet. Er gebeuren nog te veel incidenten zoals bijvoorbeeld gaybashing en telkens zo’n bericht in het nieuws of online verschijnt gaat dat vaak ook gepaard met haatcommentaar. IDAHOT is nodig om aan te kaarten dat zo’n gedrag niet oké is. Iedereen heeft recht op een plekje in de maatschappij: we willen ons allemaal veilig en thuis voelen.”   

EMMA: “We zijn er nog lang niet wat betreft gelijkheid en acceptatie. Het is een stap in de goede richting dat de Antwerpse onderwijsinstellingen zich actief engageren om beter te doen en zich inzetten voor een gelijkere maatschappij. Dat is een verbindend signaal naar alle studenten en personeel. Maar naast woorden zijn natuurlijk ook daden nodig. IDAHOT is een mooi moment om genomen initiatieven in de kijker te zetten en na te denken waar het nog beter moet.”  

 

Iedereen heeft recht op een plekje in de maatschappij. We willen ons allemaal veilig en thuis voelen.  

 

HOE ONDERVIND JIJ DAT ER IN ONZE MAATSCHAPPIJ SPRAKE IS VAN SCHIJNTOLERANTIE NAAR LGBTQIA+ PERSONEN?  

DYGNA: “Ik denk dat veel mensen jammer genoeg niet (voldoende) beseffen dat hun gedrag of uitspraken ongepast en zelfs kwetsend zijn. Veel mensen stellen zich tolerant op, maar dan hoor je zaken zoals ‘Ik heb er niets op tegen, maar …’ of ‘Iedereen doet wat ‘ie wil hoor, maar …’ Of op grotere schaal: bedrijven die op pride als reclamestunt uitpakken met regenboogvlaggen en -gadgets maar verder geen aandacht besteden of tegemoet proberen komen aan concrete vragen of noden.”   

AUDREY: “We zitten als maatschappij al op het pad naar verbetering, maar vooral in de omgang met elkaar duikt schijntolerantie vaak op. Daar is zeker nog ruimte voor groei.”  

EMMA: “Dan denk ik meteen aan uitspraken zoals ‘Ik heb niets tegen holebi’s, zolang ze niet …’ Mensen gaan, vaak onbewust, voorwaarden stellen. Je gender of seksuele oriëntatie is geen probleem als je maar in een hokje past: niet te luid, niet te flamboyant, niet te promiscue, niet te opvallend, niet te anders … Doe maar lekker ‘normaal’. Dat noemen we homonormativiteit. Ook op vlak van kinderen heerst er vaak een dubbele standaard: mensen die zogezegd niets tegen homokoppels hebben, maar adoptie dan wel een brug te ver vinden. Als er échte gelijkwaardigheid zou zijn, is daar geen verschil tussen.  

Het is ook belangrijk dat we LGBTQIA+ echt in de breedte bekijken en ons niet blindstaren op één subgroep. Als het over LGBTQIA+ gaat, komen bijvoorbeeld heel vaak homomannen aan het woord. Dat merk ik zelf ook in mijn onderzoek. Het is zeker niet de bedoeling dat zij minder aan bod komen, maar wel dat er ook aandacht is voor anderen in de community zoals bijvoorbeeld iemand die non-binair, biseksueel, of lesbisch is. Ook het welzijn van LGBTQIA+ personen die zich op een kruispunt bevinden moet meer aandacht krijgen. Dat zijn mensen die queer zijn én ook tot een andere gemarginaliseerde groep behoren. Bijvoorbeeld: iemand met een beperking, van kleur, met een migratieachtergrond … Als we toewerken naar tolerantie, acceptatie en gelijkheid doen we dat best verenigd.”  

 

Mensen stellen, vaak onbewust, voorwaarden. Je gender of seksuele oriëntatie is geen probleem zolang je maar een hokje past: niet te luid, niet te flamboyant, niet te promiscue … Doe maar lekker ‘normaal’.  

 

HOE KAN HET ONDERWIJS NOG INCLUSIEVER WORDEN VOOR DE LGBTQIA+ COMMUNITY? 

DYGNA: “Daar moeten we vooral samen aan werken. Zichtbaarheid speelt zeker een belangrijke rol. Aanpassingen in gedrag en gewoontes hebben tijd nodig. Maar hoe meer zichtbaarheid we kunnen creëren, hoe sneller we op zo’n punt van algemene aanvaarding zullen geraken.” 

EMMA: “Ik vind het echt jammer om te horen dat zelfs studenten Geneeskunde zo weinig leren over intersekse personen en condities. Terwijl geschat wordt dat ongeveer 1,7% van de bevolking intersekse is: een percentage dat vergelijkbaar is met het aantal mensen met groene ogen of rood haar. Als zelfs de artsen van de toekomst amper weten wat dit allemaal inhoudt, hoe verwachten we dan dat de gemiddelde mens er beter over geïnformeerd is …”  

AUDREY: “Communicatie speelt ook een grote rol. Zowel in officiële boodschappen als in informele conversaties moet er meer aandacht komen voor genderinclusiviteit. Inclusiviteit zit soms ook gewoon in kleine dingen. Neem bijvoorbeeld het gebruik van voornaamwoorden. Dat is op zich een kleine aanpassing, maar kan voor een ander echt wel een groot verschil betekenen.”  

 

Inclusiviteit zit soms ook gewoon in kleine dingen. Neem bijvoorbeeld het gebruik van voornaamwoorden. Dat is op zich een kleine aanpassing, maar kan voor een ander een groot verschil betekenen.  

 

HEB JIJ WEL EENS HET GEVOEL DAT JE JE (GEDRAG) MOET AANPASSEN VOOR ANDEREN?  

DYGNA: “Ik ben gelukkig nog niet in zulke situaties gekomen, maar ik ken de verhalen van anderen wel. Ondertussen heb ik ook geleerd dat het niet veel uitmaakt wat je precies draagt: ongepaste commentaren of blikken krijg je toch regelmatig. Ik probeer er niet langer mijn energie in te steken en blijf vooral dragen wat ik wil. Maar dat is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Ook ik struggle er soms nog mee.” 

AUDREY: “Iedereen moet gewoon zichzelf kunnen zijn. Het is niet aan anderen om te bepalen hoe iemand zich mag of moet kleden, gedragen, zijn …” 

EMMA: “Ik heb nu al een hele tijd een relatie met een man en in het begin was dat echt wennen. Pas toen ik met hem samen was, merkte ik hoeveel energie ik daarvoor stak in nadenken over kleine dingen zoals handen vasthouden of kussen in het openbaar. Plots viel het risico om omwille van mijn relatie nageroepen, nagefloten of aangevallen te worden volledig weg.”   

 

HEB JIJ NOG EEN AANRADER VOOR LGBTQIA+ JONGEREN IN ANTWERPEN?  

AUDREY: “Ik ben zelf erg actief binnen Wel Jong: een jeugdorganisatie voor en door jongeren die ijveren dat iedereen zichzelf kan zijn in hun lichaam, seksualiteit en genderbeleving. Als onderdeel van mijn opleiding heb ik er stage gelopen en in mijn vrije tijd ben ik ook coördinator bij hun jeugdbeweging Min19 die activiteiten en vakantiekampen in heel Vlaanderen organiseert voor LGBTQIA+ jongeren tussen 12 en 19 jaar.” 

EMMA: “Als eerstejaarsstudent ben ik bij LGBTQIA+ studentenclub De Flamingo’s verzeild geraakt en uiteindelijk jaren blijven plakken. Het was zalig om andere queer studenten te leren kennen en het zorgde meteen ook voor dat ik een heel netwerk had om op terug te vallen. Ik ben ook fan van Cut, een bar met een feministische en ook queer insteek. Echt een gezellige plek met heel toffe uitbaters.”  

DYGNA: “Ik ben zelf een grote museumliefhebber. Zo heeft het FoMu momenteel een superleuke expo lopen. Antwerpen staat sowieso wel gekend als een regenboogstad: er valt veel te ontdekken en beleven.” 

 

JOIN US! 

Wil je meer te weten komen over het belang van IDAHOT? Gelijkgezinde studenten leren kennen? Ontdekken hoe je een ally kan zijn voor de LGBTQIA+ community? Noteer dan dinsdag 16 mei 2023 in je agenda, want dan organiseren we vanuit de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) een thema-avond in het Roze Huis waarop alle studenten van Antwerp Maritime Academy, AP Hogeschool, KdG Hogeschool en UAntwerpen welkom zijn. Check hier alle info. 

Gerelateerde artikels