Afgelopen mei bundelden veertig gedreven studenten uit zes Europese landen (België, Nederland, Finland, Georgië, Kroatië en Roemenië) hun krachten voor Invisible Cities. Deze website heeft als doel om personen in sociaal kwetsbare posities in grote steden op een constructieve en menselijke manier te portretteren. Of het nu gaat om tekst of video: onze studenten Journalistiek hebben zich volledig ingezet voor dit internationale initiatief.
Met een open blik
We kennen het allemaal: de neiging om mensen in hokjes te plaatsen binnen onze samenleving. Zodra we iemand als 'anders' bestempelen, verschijnen er vooroordelen en wordt het moeilijk dit beeld te veranderen. Personen met een verslavingsproblematiek, nieuwkomers, slachtoffers van mensenhandel, niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, … krijgen hierdoor vaak minder kansen.
Invisible Cities heeft als missie om juist deze mensen te portretteren en vanuit een open blik te benaderen. Hoe staan ze in het leven, met welke uitdagingen zijn ze geconfronteerd en wat hebben ze eventueel geleerd? Onze studenten praten niet over de betreffende persoon, maar voeren een oprecht gesprek mét die persoon. Door middel van inclusieve journalistiek doorbreken ze zo de opgedrongen stereotypen. Student Nina deelt haar ervaring: "Het was mooi om te ervaren hoe Mohammed en ik dezelfde humor deelden en over allerlei zaken dezelfde gedachten hadden."
Verbinding als sleutelwoord
Invisible cities benadrukt de gelijkenissen tussen diverse personen in plaats van de verschillen. Hierdoor voelen de geportretteerden een sterkere band met de interviewer en de samenleving als geheel. Bovendien bevordert het internationale karakter van het project de verbondenheid tussen studenten uit heel Europa. Emma benadrukt het leerzame aspect van samenwerken met studenten uit andere landen: "De onderwijsaanpak verschilt per land, dus dat heeft me nieuwe inzichten gegeven."
Wil je meer weten over dit project en de inspirerende verhalen die de studenten hebben verzameld? Bezoek dan de website van Invisible Cities.