Skip to main content

AP Hogeschool helpt mee aan AI-ecosysteem voor Oost-Afrika

AP Hogeschool helpt mee aan AI-ecosysteem voor Oost-Afrika

Artificiële intelligentie (AI) domineert de actualiteit, met discussies over zowel de gevaren als de mogelijkheden die deze technologie biedt. Maar naast de mediahype wordt AI in toenemende mate ingezet om concrete maatschappelijke problemen op te lossen. AP Hogeschool, in samenwerking met HOWEST en verschillende universiteiten uit Cyprus, Spanje, Oeganda en Tanzania, neemt deel aan het Europese Erasmus+-project AHUMAIN. Via dit project wordt technologie ingezet om uitdagingen in Oost-Afrika aan te pakken, zoals luchtvervuiling, waterbeheer, landbouwproductie, gezondheidszorg en andere lokale problemen. 

Vlaamse expertise in Oost-Afrika 

Tijdens dit project werken we samen met de andere partners aan technologische oplossingen om de levenskwaliteit in Oost-Afrika te verbeteren. "Zo hebben we al technologische oplossingen uitgewerkt om de waterkwaliteit en waterstanden te controleren en de lokale gemeenschap automatisch te waarschuwen bij problemen", vertelt Dirk Van Merode, International Projects Coördinator bij de IT-opleiding van AP Hogeschool. "Nu werken we aan oplossingen rond luchtvervuiling, landbouw, e-government, landgebruik en gezondheidszorg. Bij deze oplossingen betrekken we steeds zowel docenten van de IT-opleiding als lokale studenten en docenten."  

Europees-Afrikaanse samenwerking en uitwisselingen 

Het AHUMAIN-project wordt gefinancierd door de Europese Unie via Erasmus+ en legt de basis voor een uitgebreid internationaal netwerk rond kennisontwikkeling rond AI en Data Sciene. We bieden cursussen aan rond deze topics, in samenwerking met lokale universiteiten, overheden en bedrijven. Ook faciliteren we internationale uitwisselingen, waarbij studenten van verschillende continenten samenwerken aan innovatieve projecten. 

Dit academiejaar werken zes Afrikaanse studenten samen met hun Europese collega’s in België, Nederland, Duitsland, Portugal, Griekenland en Israël. Twee studenten uit Zanzibar volgen momenteel les aan de AP Hogeschool. Omgekeerd werken twee studenten IT van AP Hogeschool in Zanzibar om er de eerste ‘Internet of Things’-toepassingen te ontwikkelen rond luchtvervuiling en zoutgehalte van de bodem. Voor deze studenten is het niet alleen een leerrijke ervaring, maar ook een kans om tastbare impact te creeëren op de lokale gemeenschappen. 

Technologische en maatschappelijke impact 

"De wereld beleeft op dit moment een technologische revolutie met AI", licht Dirk toe. "Bedrijven en overheden over de hele wereld investeren massaal in AI-technologie, die zich daardoor razendsnel ontwikkelt. We willen voorkomen dat Afrikaanse landen achterblijven en er een nieuwe digitale kloof ontstaat. Met AHUMAIN zetten we de achtervolging in."

De ontwikkelingen binnen het AHUMAIN-project kunnen gevolgd worden via de officiële projectwebsite van AHUMAIN en op de site van Karume Innovation Hub, die regelmatig updates biedt over nieuwe innovaties en de voortgang van de verschillende initiatieven. 

Gerelateerde artikels